Bütün Yabancılar Öcü Değil

Eyvah Çocuğum Yabancılardan Korkuyor!

Bebeğin insanlara karşı yabancılamaya başlamasının çok normal bir tepki. Bu, bebeğinizin alışmış olduğu insanları diğer insanlardan ayırdığını gösteriyor. Yabancılama dönemi, genellikle 6 ay ile 2 yaş arasındaki çocuklarda görülüyor. Bu sürenin ne kadar şiddetli ve uzun süreceği, bebeğinize bağlı. Ancak şunu bilmek gerekir ki yabancılamanın normal ve yetenek gerektiren doğal bir süreç olduğunu kabul etmek gerekiyor.

Başlangıçta ilgileri az

6. aya kadar bebekler ilgilerini çabuk kaybediyorlar. Nasıl mı? Örneğin;bebeğin ilgisini çeken renkli bir vazoyu onun görebileceği bir yerden kaldırdığınızda, ona duyduğu ilgiyi kaybediyor. 6. aydan sonra ise bebek, gözden uzak olanların halen var olduklarını öğreniyor. Bebek, artık anne babasını özlemeye başlıyor. Bu, bebek açısından oldukça büyük bir adım.

Yabancılama Ne Zaman Başlıyor?

Bebek, 7 – 8 aylık olduktan sonra yeni deneyimlerden ürküyor ve anne babasına sığınıyor. Bebek, anne - baba arasındaki ilişki uzun bir lastik gibi. Lastik ne kadar uzuyorsa, bebek de o kadar çabuk anne veya babasının güvenli kollarına koşuyor. Anne ve babasının yanından uzaklaştığında bile, gözü sürekli onların üzerinde oluyor. Yaptıklarının doğru olup olmadığının onayını onlardan almak istiyor. Anne babası, ona gülümsediğinde içi de rahat ediyor. Bebeklerde görülen bu yabancılama döneminin ne kadar yoğun yaşanacağı bazı faktörlere bağlı. Bebeğin kişiliği, ailenin yaşam tarzı ve anne babanın çocuğa karşı olan tutumu, bu dönemi yönlendirmede oldukça etkili.

Yabancılama dönemindeki bir çocuğa karşı, anne baba dışındaki kişiler de dikkatli davranmalı. Unutmayın ki böyle bir dönemde çocuğun üzerine gitmek, onu zorla kucağa almak oldukça yanlış bir tutum.

Yabancılama Sorunu Yaşayan Anne ve babalara öneriler…

- Bebeğiniz, kendi evinde daha az yabancılık çekiyor. Bu nedenle onu evden fazla uzak tutmamalısınız.
- Onu yalnız bırakmamaya özen gösterin. Bebeğiniz, sizin kucağınızdayken kendini güvende hissettiği için diğer insanları çok fazla yabancılamıyor. Oysa yalnız olduğunda, tanımadığı birinin odaya girmesi bu korkusunu yüzeye çıkarıyor.
- Güvenini kazanmak için, anne babanız ya da arkadaşlarınız ona oyuncakla yaklaşmayı deneyebilir. Yeni bir oyuncaktan çok, ona ait bir oyuncak daha iyi sonuç verebilir.
- Ziyarete gelen misafirlerinize iyi davrandığınızı fark eden bebeğiniz, onların iyi insanlar olduğuna karar verip, korkusunu yenebilir.

Konular