Parmak emmek doğal

Parmak emme davranışı konusunda özellikle bizim toplumumuzda nedense yoğun bir endişe bulunmakta. Yaygın inanış parmak emen bebeğin veya çocuğun mutlaka psikolojik bir probleminin olması gerektiği doğrultusunda. Aslında şunu belirterek anne babaları hemen baştan rahatlatmak gereklidir ki parmak emmek bir bebeğin tamamen normal olarak yaptığı hatta yapması gerektiği bir davranıştır. Bebekler daha anne karnındayken bile parmaklarını emmeye başlayabilirler.

Neden parmak emerler?

Bebekler dördüncü aydan sonra anneleri yanında değilken kendilerini güvende hissedebilmek ve kendilerini rahatlatabilmek için bazı objelere gereksinim duyarlar. Bu bir emzik olabilir, battaniyesinin kenarı, yastıkları, oyuncak ayıları veya kendi parmakları olabilir. Aslında “geçiş nesnesi” dediğimiz annenin yokluğunda güven sağlayan emzik gibi objeler yerine kendi parmaklarını kullanarak kendi kendilerini yatıştırmaları yani kendine yetebilen bir yöntem kullanmaları ve anne babaların emzik yerine parmak emmeye destek vermeleri artık önerilmekte. Bu dönemde anne babaya düşen görevler nelerdir? ”Bebeğinizin huzursuz olduğunu hissettiğinizde ağzına emziğini vermek yerine kucağınıza almak, sırtını okşamak ve yumuşak ve bir ses tonuyla onunla konuşmak bebeğinize daha etkili ve kalıcı bir rahatlama sağlayacaktır. Sıkıntıda olduğunda orada, onunla olduğunuzu hissettirin. İlk aylar güven duygusunun gelişimi açısından çok önemlidir. Bu dönemde kendisini güvende hissetmeyen bir bebek, ileriki aylarda ve hatta yıllarda bu güven eksikliğinin izlerini hep üzerinde taşıyacaktır.”

Ne zaman endişelenmeli?

Bebeğin parmak emme davranışında zaman zaman artma ve azalma gözlenebilir. Fakat anne baba bu davranışa hiç takılmadan çocuğa saygı duyarak ve tamamen gelişiminin normal bir parçası olarak görmeye devam ederse parmak emme giderek azalarak 3-4 yaş civarında biter. Hatta 5 yaşa kadar normal kabul edilir. Peki ne zaman endişelenmek gerekir? “5 yaş sonrasında artık dişler değişmeye başladığı için diş gelişimini olumsuz etkilemesi dolayısıyla endişelenilebilir. Bu zamandan sonra hala parmak emen veya hiç emmezken birdenbire emmeye başlayan bir çocuk bazı duygusal sıkıntılar yaşıyor olabilir. 5-6 yaş sonrası için hala parmak emen bir çocuğun hayatında ne gibi kaygı etmenleri bulunduğunu anne babaların iyi araştırması gereklidir. Bu konuda bir uzmana danışarak çocuğun iç dünyasında neler yaşadığıyla ilgili bir çalışma yapılabilir.”

ELELE Çocuk ve Aile Psikolojik Danışmanlık Gelişim ve Eğitim Merkezi

Konular