Gebelikte 10. Hafta

İşiniz masa başı işiyse dikkat etmeniz gereken önemli birkaç nokta var:

Sürekli oturmak dolaşım sisteminizi yavaşlatır. Bu da basur, varis, ayaklarda aşırı şişme gibi istenmeyen durumların ortaya çıkmasını kolaylaştırır. İki saatte bir ayağa kalkmalı ve en az 10 dakika dolaşmalısınız.

Otururken, sandalyenin kenarının dizinizin arka kısmını "kesmemesine" özen göstermelisiniz. Zira bu bölgeye en ufak bir bası bacağın alt kısmından kalbe dönen damarların yolunun engellenmesine neden olur.

Bu gebelik haftasında artık bulantılarınız hafiflemeye başlar. Bazı anne adaylarında ise bu şikayetler birkaç hafta daha aynı şiddette devam edebilir. Doktorunuza danışarak aldığınız ilaçları kullanmaya devam edebilirsiniz.

Gebelik hormonlarının etkisiyle bazı anne adaylarında kolay sinirlenme, huzursuzluk, keyifsizlik gibi ruhsal belirtiler ortaya çıkabilir. Bunlar geçici belirtilerdir.

Gebelikte kan hacmi %40-50 oranında artar. Bu yüzden de başta hızlı gelişim gösteren memelerde ve vücut ağırlığınıza maruz kalan ayaklarınızda olmak üzere vücudunuzun çeşitli bölgelerinde toplardamarlar belirginleşmeye başlayabilir. Bacaklarınızdaki damarların belirginleşmesi sizde mutlaka varis oluşacağı anlamına gelmez.

Kilo alımı: Kilo alımı kadından kadına ve aynı anne adayında gebelikten gebeliğe önemli farklılıklar gösterir. Gebelikte alacağınız toplam kilonun en önemli belirleyicisi gebelik öncesi kilo durumunuzdur. Eğer sağlıklı beslenmenize rağmen beklenenden daha fazla kilo alıyorsanız bu daha çok su tutulumuna bağlıdır ve doğum sonrası bu kiloları vermeniz kolaydır. Gebelikte asla diyet yapmayın.

*Düşük kilolu anne adayları tüm gebelik boyunca ortalama 15-20 kilo
*Normal kilolu anne adayları ortalama 12.5-17.5 kilo
*"Kilolu" anne adayları ise ortalama 7.5-12.5 alırlar.
*Çoğul gebeliği olanlarda ise kilo alımı daha da fazla olur (gebelik öncesi kilo durumuna göre değişmek üzere ortalama 12.5-25 kilo)

Bebeğinizin genital organları bu haftadan itibaren giderek belirginleşir.

Bu hafta en önemli değişikliklerden biri bebeğinizin böbreklerinin idrar üretmeye başlamış olmasıdır. Üretilen bu idrar amnios kesesi içine boşaltılarak amnios sıvısının sürekliliğini sağlar.

Bu hafta bebeğinizin boyu 5.5 cm. ve ağırlığı tam 6 gram!

Gebelikte kilo alımı konusunu asla bir takıntı haline getirmeyin.Esas olan bebeğin gelişimi ve sizin genel sağlık durumunuzdur. Size düşen görev, doktor kontrollerine düzenli olarak gitmek ve gereksiz kalori sağlayan yiyeceklerden uzak durmaktır.