Düzenli olmayı öğretin

Bireylerin daha sağlıklı ve kaliteli yaşamaları için düzenli yaşamaya önem vermeleri ve bu yaşam stilini benimseyecek alışkanlıklara sahip olmaları gerekmektedir. İnsanların bir kısmı doğuştan sahip oldukları bir eğilimle düzenli yaşamayı kendi kendilerine seçerler bir kısmı ise bunu toplumda yaşayarak öğrenir ve sonra bunu bir yaşam biçimi olarak benimser. Bu alışkanlıkların bireyde en iyi şekilde oluşmasını sağlamak için bireylere küçük yaşlarda eğitimler verilmeli ve onları bu şekilde yaşamaları için teşvik etmek gerekli. Aksi takdirde çocuklar ileri yaşlarında birçok sıkıntı ile karşılaşacak ve kaliteli yaşamdan uzaklaşacaklar.
Özellikle anneler çocuklarının dağınıklıklarını sorumsuzluklarını kısaca onların düzensiz yaşantılarını sık sık şikayet ederler. Bu tip olumsuz davranışların erken yaşlarda giderilmesi çocukların gelecekteki yaşamlarında önemli derecede etkili olacağı gibi onları kaliteli bir yaşama da hazırlayacaktır unutmayın! Bu nedenle anne ve babası olarak çocuğunuza düzenli yaşamın önemini anlatan çeşitli deneyimler yaşatmak size düşen en önemli görevlerinden biri.
Aileye düşen görevler nelerdir?
-Çocuğunuza düzenli olmak veya düzenli yaşamak adına öğreteceğiniz her şeyin kalıcı olmasını istiyorsanız öncelikle kendi alışkanlıklarınıza ve yaşayış stilinize dikkat etmeniz gerekli. Eğer siz de çok düzensiz yaşayan hangi eşyasını nerde bıraktığını bilmeyen biriyseniz çocuğunuza öğreteceğiniz çoğu şeyin havada kalıcağına emin olun çünkü çocuğunuzun önündeki en iyi model siz anne-babalarsınız çocuğunuz herkesten önce sizin davranışlarınızı öğrenecek ve taklit edecektir!
-Çocuğunuzun sahip olduğu oyuncakları saklayabilmesi için ona yeterice geniş olan dolaplar kutular ya da sepetler sağlayın. Çocuğunuz oyuncakları ile oynadıktan sonra onları nasıl toplayacağını ve onları nereye koyması gerektiğini bilmiyorsa oyuncaklarını toplamayacak dolayısıyla düzenli olamayacaktır.
-Çocuğunuzun odasında hangi oyuncağın nereye ait olduğu gösteren resimler ya da şekiller kullanabilirsiniz böylece çocuğunuz hangi oyuncağını nereye konması gerektiğini daha kolay öğrenecek ve kullandığınız şekiller ona o oyuncakların yerlerini unutmamasına yardımcı olacaktır. Örneğin kitapların konulduğu rafın üstüne bir kitap resmi yapıştırın böylece çocuğunuz o rafa kitapların konulması gerektiğini anlayacaktır.
-Düzenli olmanın en önemli özelliklerinden biri de belirli rutinlere sahip olmaktır çocuğunuza uygulayacağınız çeşitli rutin uygulamaları onun bazı konularda alışkanlıklar kazanmasına yardımcı olacak ve onu düzenli yaşama hazırlayacaktır. Örneğin yatmadan önce dişlerin fırçalanması bir rutin haline getirilmeli bu rutine alışan çocuğunuz aynı zamanda düzenli yaşamak adına da bir alışkanlığa sahip olmuş olacaktır.
-Çocuğunuzla beraber günlük ya da haftalık aktivite planları yapın böylece düzenli yaşamaya yardımcı olan plan yapma kavramını da çocuğunuza öğretmiş olacaksınız.
-Bu konu hakkında yazılmış olan kitapları alarak onları çocuğunuza okumalısınız. Okuma işlemi bittikten sonra çocuğunuzla okuduğunuz kitap hakkında konuşun ve çocuğunuzun konu hakkında aklında uyananları anlamaya çalışın

Konular