2009 yılı Mart ayı konuları

Ali Nazik Tarifi

  • Lokman

MALZEMELER

200 gr yarım yağlı kıyma
2 adet patlıcan
250 gr süzme yoğurt
1 adet yeşilbiber
7-8 dal maydanoz
100 gr tereyağı
1 çay kaşığı kırmızıbiber


HAZIRLANIŞI

Patlıcanları fırında közleyin. Kabuğunu soyun ve bıçakla ince ince kıyın. Yoğurtla karıştırıp, bir güvece yerleştirin ve ısıtın. Başka bir kapta kıyma, tuz ve karabiberi yoğurarak köfteyi hazırlayın ve kebap şişine takarak közde pişirin. Küçük küçük parçalara bölerek içine kırmızıbiber eklenmiş tereyağında biraz kavurun. Hazırladığınız bu eti, ısıtılmış güvecin üzerine yerleştirin. Maydanoz ve yeşilbiberle süsleyin.

Alluciye Nasıl Yapılır?

  • Lokman

MALZEMELER

Kemikli ve biraz yağlı kuzu veya koyun eti
250 gram köftelik kıyma
250 gram yeşil soğanın yeşil kısmı
1 demet maydanoz
yarım kilo yeşil ekşi erik
biraz tuz
1 su bardaği sıvı yağ


HAZIRLANIŞI

Öncelikle erikleri su ile yumuşayana dek pişirin. Piştikten sonra bir süzgece dökün ve ezerek çekirdeklerini ayıklayın diğer taraftan kemikli eti sıvı yağda biraz kavurduktan sonra üzerine etin üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyerek etler yumuşayana kadar pişirin.(düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz) Bu arada kıymaya az tuz ekleyerek iyice yoğurun ve küçük yuvarlak köfteler yapın.Bu köfteleri ayrı bir yerde sıvı yağda biraz kavurun. Etler pişince içine köfteleri, erikleri, doğranmış yeşil soğanları ve biraz tuz atın ve yarım saat, önce hızlı daha sonra kaynamaya başlayınca da kısık ateşde 15-20 dakika pişirin. Piştikten sonra doğranmış maydanozu atıp servis yapın.

Arapkir Kızarması Tarifi

  • Lokman

MALZEMELER

2 kg kemikli et, kuzu budundan
3 adet soğan , ince doğranmış
3-4 yemek kaşığı salça
125 gr margarin
1 kutu yoğurt
karabiber
tuz


HAZIRLANIŞI

Margarini ılıtıp, yumuşatın. Bütün malzemeyi bir kapta kanştın ve etlere iyice yedirin. Sıvanmış et parçalarını tencereye koyun ve artan malzemeyi etlerin üzerlerine dökün. Ağır ateşte kendi suyunu çekene kadar pişirin. İki bardak su ilave edin, malzemeler suyu çekinceye dek pişirin. Yanında pilav ile servis yapın.

Bademli Et Sote Nasıl Yapılır?

  • Lokman

MALZEMELER

500gr yağsız dana eti
Bir su bardağı soyulmuş badem
3 Yemek kaşığı zeytinyağı
Bir diş sarmısak
5 Yemek kaşığı soya sosu
6 Yemek kaşığı beyaz şarap
1 Tatlı kaşığı nişasta
8 adet yeşil biber


HAZIRLANIŞI

Eti şerit şerit doğrayın.
Yeşil biberleri yıkayın,uzunlamasına ince ince doğrayın.
Bademleri ise orta irilikte kesin,yağsız tavada hafifçe kavurun.
Kalın dipli bir tavada zeytinyağını iyice kızdırın.Etleri yağda kavurun.Biberleri ilave edip birlikte yumuşatın.Daha sonra sarmısak,soya sosu ve şarabı ilave edip 5 dakika kadar daha pişirin.Bir miktar su ile karıştırdığınız nişastayı ekleyin.
Servis yapmadan önce bademleri katın.Dilerseniz haşlanmış pirinç ile servis yapabilirsiniz.

Beğendili Kebap Tarifi

  • Lokman

MALZEMELER

4 kişilik
1 1/2 su bardağı süt
1 çorba kaşığı un
2 adet patlıcan
2 çorba kaşığı tereyağı
tuz
3 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet soğan
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı tereyağı
500 gr kuşbaşından daha iri doğranmış dana yada kuzu eti



HAZIRLANIŞI

Soğanı rendleeyin. sıkarak suyunu çıkarın. Etleri bir kaba koyun ve soğan rendesi ile suyunu üzerine dökün ve karıştırın. 5-6 saat buzdolabında bekletin. Tencerede bir çorba kaşığı tereyağını kızdırın. Etleri kendi suyunu bırakıp çekene kadar kavurun. Salçayı suda ezin ve biraz tuzla birlikte tencereye dökün. Et yumuşayana kadar pişirin.

Beşamelli Nuar Tarifi

  • Lokman

MALZEMELER

1 adet nuar
1 çorba kaşığı margarin
400 gr cheddar peyniri
250 gr dana jambon
2 çorba kaşığı un
4 adet domates
600 gr mantar
1 adet soğan
kekik
sarmısak
karabiber, tuz


HAZIRLANIŞI

Nuarı bütün olarak bitkisel yağda kızartın. Domates, kekik, sarmısak, karabiber, tuz ilave edip pişirin. Soğuduğunda ince ince dilimleyin. Diğer yanda piyaz şeklinde doğradığınız soğanı, mantar ile sote edin. 2 çorba kaşığı unu, 1 çorba kaşığı kaşık yağda hafif kavurun. Buna sıcak nuar suyunu katın, boza kıvamında sos haline getirip, pişirin.
Payreks kabın her iki yanına : bir nuar halkası, bir dana jambon, bir peynir dilimi dizin. Ortaya sote mantarları koyup, hepsinin üzerine beşamel sosu dökün. Fırında bir süre pişirip, sıcak servis yapın.

Biberli Biftek Tarifi

  • Lokman

MALZEMELER

500 gr biftek
4 çorba kaşığı zeytinyağ
2 adet dolmalık kırmızı biber
2 adet yeşil dolmalık biber
2 adet sarı dolmalık biber
3 diş sarmısak
1 demet maydanoz
1 baş soğan
kekik
tuz, karabiber


HAZIRLANIŞI

Biberleri yıkayıp, saplarını ve tohumlarını ayıklayın, ince uzun boylamasına doğrayın. İki çorba kaşığı zeytinyağı kızdırıp, içine küçük doğranmış soğanları atın, sararmaya başlayınca, dövülmüş sarmısak ve ince kıyılmış biberleri ilave edip hepsini birlikte kavurun. Biberler yumuşayınca tuzu ve biberi de katın. Diğer bir tavada, kalan zeytinyağı ile ince uzun doğranan biftek dilimlerini 2-3 dakika kavrun ve yağıyla birlikte biberlerin üzerine dökün. Tüm bu hazırlanan malzemeyi beraberce 2-3 dakika daha karıştırıp kavurun ve üzerine kekik serpip, servis yapın.