Sağduyunun sesi

HÜKÜMET ile askeri karşı karşıya getiren "İrticayla Mücadele Belgesi" ve askere sivil yargı yolunu açan düzenlemenin yarattığı gerginlik, 7 saat 45 dakika süren dünkü Milli Güvenlik Kurulu toplantısında görüşüldü. MGK’dan çıkan bildiride, "Devletimizin kurumlarını yıpratmaya yönelik beyan ve yayınlara ilişkin tepki ve düşünceler dile getirilmiş, bu tür faaliyetlerin ülkemize bir fayda sağlamayacağı teyit edilmiştir" görüşü dile getirildi. Albay Dursun Çiçek’in tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedildiği haberinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanına notlarla iletilmesi toplantıda salonda soğuk hava estirdi.

3 bakan ilk kez katıldı

Dünkü MGK toplantısına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ilk kez MGK’ya katıldı. Yeni üye katılımı olduğunda foto muhabiri ve kameramanların davet edilip görüntü aldırılması geleneği dün uygulanmadı. Köşk, görüntüleri kendi fotoğrafçısı ve kameramanına çektirerek dağıttı. Toplantıyı aralarında, AFP, Reuters, AP gibi yabancı kuruluşların da olduğu 100’e yakın gazeteci izledi.

Asıl gündem 2.5 saat sürdü

Saat 13.30’da başlayan toplantıya gündem maddeleriyle başlandı. Toplantıya saat 17.00’de yarım saat ara verildi. Bu arada MGK’nın hükümet ve askeri kanadı kendi aralarında görüşmelere çekildi. Görüşmelerin uzaması nedeniyle toplantıya planlandan 20 dakika geç başlandı. Saat 17.50’de tekrar toplantı düzenine geçildi. Toplantıya katılan Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik Köşk’ten ayrılırken gündemle ilgili maddelerin yazılmasına başlandı. Saat 17.50’den itibaren Genelkurmay Başkanı’nın "MGK’ya taşıyacağım" dediği iki kritik gündem maddesi gündeme geldi. Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Ertuğrul Apakan ise 19.00 sıralarında Cumhurbaşkanlığı’ndan çıktı.

Albay haberi iletildi

İstanbul’da Cumhuriyet savcıları tarafından ifadesi alınan Kurmay Albay Albay Dursun Çiçek’in mahkemeye sevk edildiği haberi toplantıya bomba gibi düştü. Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Başbuğ’a durum not olarak iletildi.

MGK sonrası 5’li zirve /_np/3790/8313790.jpg

MGK toplantısı toplam 7 saat 45 dakika sürdü. MGK bildirisi açıklandıktan sonra Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Başbuğ, Başbakan Yardımcısı Çiçek ve Adalet Bakanı Ergin Köşk’te kalarak Cumhurbaşkanı Gül ile dar kapsamlı bir toplantı yaptılar. Zirve, 1 saat 10 dakika sürdü. Erdoğan, 22.20’de Çankaya’dan ayrıldı. Ardından Org. Başbuğ da 5 numaralı kapıdan çıktı. Kuvvet komutanları Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından Genelkurmay Karargáhı’na geçti. Gül başkanlığındaki zirve toplantısında askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını öngören yasanın ele alındığı haberleri, "Sivil ve asker Cumhurbaşkanını veto konusunda iknaya çalıştı" yorumlarına yol açtı.

Gerilim MGK’da gelenek değiştirtti

Milli Güvenlik Kurulu’na katılmak üzere Köşk’e gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un yüzünün gülmesi dikkatlerden kaçmadı. MGK’ye kabine değişikliğinin ardından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ilk kez katıldı. MGK’ya yeni üye katımı olduğunda foto muhabiri ve kameramanların davet edilip görüntü aldırılması geleneği dünkü toplantıda uygulanmadı. Köşk, üç yeni üye katılımı olan dünkü toplantıya ilişkin görüntüleri, kendi fotoğrafçısı ve kameramanına çektirerek dağıttı.

Konular