Aise-i siddika

ÂİŞE-İ SIDDÎKA



Resûlullahın “sallallahü aleyhi ve sellem” zevce-i mutahherası ve Hazret-i Ebû Bekr-i Sıddîk’ın kızıdır. Annesi, Ümm-i Rûman’dır. Hicretten 8 sene önce doğup, hicrî 57, (mîlâdi 13 Temmuz 676)’da 65 yaşında Medine’de vefât etti. Bakî Kabristanı’ndadır. Evlâdı olmadı.

Hatîce-i Kübrâ’nın vefâtından bir yıl sonra nikâh edildi. Aklı, zekâsı, iffeti ve takvâsı, şaşılacak kadar çok idi. Resûlullah tarafından çok sevilir ve çok övülürdü. Nikâhı, Allahü teâlânın emri ile yapıldı. Âyet-i kerîme ile methedilmiştir. Eshâb-ı kirâm, müşküllerini çözmek için kendisine müracaat ederdi. Hazret-i Âişe’nin üstünlüğünü ve fazîletini bildiren pek çok hadîs-i şerîf vardır.

ŞU DÖRT ŞEYİ YAPMADAN UYUMA

Âişe vâlidemiz anlatıyor:

Bir gece Peygamber efendimiz buyurdu ki:

“Ey Âişe! Geceleri şu dört şeyi yapmadan uyuma!

1-Kur’ân-ı kerim hatim etmeden,

2-Benim ve diğer peygamberlerin şefaatlerine kavuşmadan,

3-Müminleri kendinden hoşnut etmeden,

4-Hac etmeden!..’’

Bunları söyledikten sonra namaza durdu. Namazını bitirip de yanıma geldiğinde, kendilerine dedim ki:

“Ey iki cihanın güneşi olan Efendim! Annem, babam, canım sana feda olsun! Bana dört şeyi yapmamı emrediyorsun. Ben bunları bu kısa müddet içinde nasıl yapabilirim? Tebessüm ederek buyurdular ki:

“Yâ Âişe! Ondan kolay ne var? Üç ihlâs-ı şerîfi ve bir Fâtiha süresini okursan, Kur’ân-ı kerimi hatmetmiş; bana ve diğer peygamberlere salevât getirirsen, şefâtimize kavuşmuş; önce müminlerin ve sonra da kendi affını dilersen, müminleri kendinden hoşnut etmiş ve şu tesbihini okursan hac etmiş sayılırsın!

(Sübhânallahi vel-hamdülillâhi ve lâ ilâhe illallahü vahdehü lâ şerîke leh, lehülmülkü ve lehül-hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr.)

Konular