İlim ciddiyet ister

İlim ciddiyet ister

İmam-ı Ahmed bin Hanbel, ilim tahsilinde olanların geceyi tamamen uyku ile geçirdiğini gördü mü, ona ilim öğretmekten vazgeçerdi. Bir gün Ebû Isme, hadîs-i şerif okumak için ona gelmişti. O gece İmamın evinde misafir idi. Abdest suyu getirip bir kenara koydu. Şafak sökmeden önce Ebu Isme’nin odasına gedi ve gördü ki o uyuyor. Suya baktı, olduğu gibi duruyor. Onu uyandırdı ve dedi ki:
- Buraya geliş sebebinizi söyler misiniz? Ebu Isme:
“Sizden hadîs okumak için geldim, yâ İmam” dedi. Bunun üzerine İmam:
“Gece teheccüd namazı kılmadığın halde nasıl hadîs okuyacaksın? Bu halinle sen, nereden gelmişsen oraya dönersin” buyurdu.
İmam-ı Mâlik hazretleri buyuruyor ki: “İlim, rivayet ve kuru bilgi çokluğu değildir. İlim, faydalı olan ve kendisiyle amel edilen şeydir.”
İmam-ı Şafiî hazretleri anlatıyor: “İmam Mâlik bana dedi ki:
“Ey Muhammed, amelini un yap, ilmin de ona katılacak tuz olsun.”
İmam-ı Şafiî hazretleri buyurdu ki: “Âlime yakışan odur ki; kendisiyle Rabbi arasında kalan iyi amellerden çokça yapsın. Çünkü aşikâr olan amelsiz ilmin uhrevî faydalarının azlığıdır.” “İyilerden birinin rüyada görülüp de “Rabbim beni ilmim sayesinde bağışladı” dediği pek nadirdir.
İmam-ı a’zam Ebû Hanîfe hazretlerini, vefatından sonra birisi rüyada görmüş ve “Ne haldesin, yâ imam?” diye sormuş. İmam-ı azam, “ın mağfiretine mazhar oldum” buyurmuş. “İlmin sebebiyle mi, yâ imam?” demesine de şu karşılığı vermiştir: “Heyhât! İlmin birtakım şartları, âfetleri ve mes’uliyetleri vardır. Onun âfetlerinden kurtulmuş olanların sayısı azdır.”
Hazreti Ali buyurdu ki: “Huşu olmayan namazda hayır yoktur. Boş söz konuşulmanın terk edilmediği oruçta hayır yoktur. Dikkat etmeden Kur’an-ı kerim okumakta hayır yoktur. Vera olmayan ilimde hayır yoktur. Cömerdlik olmayan malda, zenginlikte hayır yoktur. Devamlı olmayan nimette hayır yoktur. İhlas, tazim ve tekrim olmayan duada hayır yoktur.”
Hadisi şeriflerde buyuruldu ki:
Kimde şu üç şey varsa, dünya ve ahiret nimetlerine kavuşur:
1- Belâya sabır. 2- Kazaya rıza. 3- Bolluk ve rahatlıkta dua.
Üç kişinin hesabı kolay olur: 1- Vermeyene veren. 2- Zulmedeni affeden.
3- Gelmeyene giden.
Üç şey saadettir: 1- İyi komşu. 2- Geniş ev. 3- Uygun binek (vasıta).

Konular