İslamda İdeal Ailenin Esasları

Öncelikle şunu bilmek gerekir ki “Ev büyük bir bir nimettir. ” “Allah size evlerinizi bir huzur ve dinlenme yeri yaptı.” (Nahl 80) Kişi evine girip çıkarken bu nimet için Rabbine hamd etmelidir. Çünkü her kimde ne nimet varsa hepsini lutfeden Mevladır. Aile eğitimi asla ihmal edilmemesi gereken her müslümanın en öncelikli meselesidir. Şu sebeplere binaen her müslümanın aile eğitimine çok önem vermesi gerekmektedir:

[b]1-Ailemizi ve kendimizi cehennem ateşinden korumak için aileye önem vermemiz gerekir. [/b]

"Ey iman edenler! Kendinizi ve ailelerinizi yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. Onun başında gayet haşin, sert; Allah'ın kendilerine emrettiğine karşı gelmeyen ve kendilerine emredileni yapan melekler vardır." (Tahrim 6)

Hz. Ömer (r.a), “Ya Rasûlallah nefsimizi koruruz ama ehlimizi nasıl koruyacağız? deyince Efendimiz (s.a.v), “Allah’ın sizi nehyettiklerinden onları nehyeder, Allah’ın size emrettiklerini de onlara emrederseniz onları korumuş olursunuz.”, “Hepiniz çobansınız ve hepiniz tebanızdan sorumlusunuz.” Buyurdular.

“ Kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden koruyunuz...” Ayeti kerimesini İmam Katade şöyle izah eder. “ Onlara Allah’a itaati emredip, kötülükten de men etmektir.

Hazreti Ali (r.a) “ Onlara öğretiniz ve onları terbiye ediniz. Yani bilmeleri gerekeni bildirip uymalarını sağlayınız.”

İmam Mücahit, Allah’tan korkun ve âile fertlerinize Allah’tan korkmayı tavsiye edin buyurur.

Hâzin, “Onlara hayrı emredin, kötülüklerden de nehyedin. Onları öğretip terbiye edin ki ateşten korunasınız.” der.

[b]2- Mesuliyetin büyüklüğünden dolayı aileye önem vermeliyiz.[/b]

“Hepiniz çobansınız ve hepiniz sürünüzden sorumlusunuz. Amir, koruyucudur ve maiyetinden sorumludur. Kişi ailesinin koruyucusu ve eli altında olanlardan sorumludur. Kadın eşinin evinin koruyucusudur, eli altında bulunanlardan sorumludur. Hizmetçi efendisinin malının koruyucusudur ve eli altında bulunanlardan sorumludur. Hulâsa hepiniz çobansınız ve her biriniz emri altında bulunanlardan sorumludur." (Buhari, Müslim, Ebû Davut, Tirmizî.)

[color=crimson][b]İSLAMDA İDEAL AİLENİN ESASLARI[/b][/color]

[b]1.Doğru eş seçimi:[/b] Peygamber Efendimizin Mümin kişinin saadetinden birisi olarak saydığı saliha hanım ideal bir aile yuvası kurmanın temelidir.

Rasulallah (S.A.V) buyuruyor ki:

“Kadın( genelde) dört özelliği için nikah edilir: Malı için, soyu için, güzelliği için ve dini için. Sen dindar olanı seç ki varlığın artsın.” (Buhari, Müslim)

“Kişi evlendiği vakit dininin yarısını tamamlamış olur. Artık geri kalan yarısında da Allah(cc)'a karşı gelmekten kaçınsın." (el-Münzirî, et-Tergib ve't-Terhib)

“Dünya bir meta'dır, en hayırlı meta' ise saliha (iyi) bir kadındır." (Müslim)

Evli bir kimse eşini nasıl iyiye yönlendirir?

Peygamber Efendimize on yıl hizmet eden ve O'nun aile hayatını en iyi bilenlerden biri olan Enes b. Malik (ra): "Çoluk-çocuğuna ve aile efradına karşı Rasulullahtan daha şefkatli hiçbir kimse görmedim." Der. (Müslim, Ahmed b. Hanbel-Müsned)

İyiliğe iyilikle yönlendirmek esastır. Hadisi Şerifler bize iyilikle yönlendirmenin esas olduğunu haber veriyor. Şöyle ki:

“Sizin en hayırlınız ailesine en hayırlı olanınızdır. Ben aileme karşı sizin en hayırlınızım" (İbn Mace, Nikah, 50)

“Kadınlara ancak kerîm olanlar ikrâm ederler (değerli olanlar değer verirler); onlara kötülük edenler ise leîm (kötü) kişilerdir.” (Ebû Dâvud, Müslim)

"Kadınlarınıza karşı hayırlı olmayı birbirinize tavsiye edin." (Müslim, Tirmizî)

Evli bir kimse eşini nasıl iyiye yönlendirir:

-Eşinin öncelikle itikadını sonra ilmihalini tashihe gayret etmek

-Müminlerin annelerinin hayat ve kıssalarını anlatıp onları örnek almasını temin etmek.

- İbadetlerine teşvik edip gece teheccüd için kalkmaya teşvik etmek

- Kuran okumasını bilmiyorsa öğretmek ve her gün okumasını sağlamak

-Rasulallah (S.A.V) dan gelen duaları öğretmek.

-Sadaka vermeye teşvik etmek.(Cömertliğe teşvik)

[color=red]“Ey kadınlar topluluğu! Çokça istiğfar ediniz ve sadaka veriniz. Ben cehennemliklerin çoğunun sizlerden olduğunu gördüm.”[/color] ( Buhari, Müslim)

-Faydalı islami kitapları okumaya teşvik etmek.

-Faydalı islami sesli ve görüntülü yayınların takibini organize etmek.

-Saliha kadınlarla bir araya gelmesini sağlamak

[b]2. Ev halkını itikadi terbiyeye almalı:[/b]

Öncelikle itikaden bilinmesi gerekenler iyice pekiştirilmelidir. Ömer Nesefi’nin Ehl-i sünnet ve’l cemaat inancının temellerini anlatan“Nesefi Akaidi ” okunmalı. Daha sonra ilmihal bilgileri Ö.Nasuhi Bilmen Hoca’nın “Büyük İslam İlmihali ” veya Hamdi Döndüren Hoca’nın “İslam İlmihali ” takip edilebilir. Büyük Günahlar İmam Zehebi’nin “Büyük Günahlar ”adlı eserinden takip edilebilir. Tasavvufi anlamda Risale-i Kuşeyriyye, İhya-i Ulumiddin, M. Sami Ramazanoğlu’nun (k.s.) Musahabe ve Yahyalılı H.Hasan Efendi (ks)“Sohbetler” serisi takip edilebilir. Ali Ramazan Dinç Hoca Efendinin “Seyri Sülük” isimli eseri de tasavvufun günümüz şartlarında nasıl uygulanması gerektiğine en güzel örnektir.

Rasulullah Efendimizin çocuk yaştaki Abdullah b. Abbas’a (r.a.) nasıl tevhidi aşıladığına bir bakalım: Abdullah b. Abbas (r.a.) dedi ki: Bir gün Rasulullah (s.a.v.)’ın terkisinde idim. Şöyle buyurdu: “Ey oğul, ben sana bir kaç kelime öğreteyim. Allah’ı koru ki, (Allah’ın emir, yasak ve tavsiyelerini yerine getirmek suretiyle) O da seni korusun.[ Allah’ın kuluna dünyada yardım etmesi, cennette de derecen yükseltmesi] Allah’ı koru ki, O’nu karşında bulasın. İstediğin zaman, Allah’tan iste. Yardım isteyecek olursan, Allah’tan yardım iste! Şunu bil ki, eğer bütün insanlar (en ufak) bir şey ile sana faydalı olmak için bir araya toplanacak olsalar Allah’ın senin için yazmış olduğundan başka bir şeyle fayda sağlayamazlar. Eğer sana her hangi bir şeyle zarar vermek için bir araya toplanacak olsalar, Allah’ın senin aleyhine yazmış olduğu bir şeyden başkasıyla sana zarar veremezler. (Çünkü) kalemler kaldırılmış sahifeler (in mürekkebi) kurumuştur.”(Tirmizi)

[b]3.Evleri Allah’ın (cc) zikredildiği bir mekan haline dönüştürmek[/b]

Huzur; Allah’la tanışık olmak demektir. Bu sebebe binaen huzur ancak Allah’ı (cc) çok zikretmekle mümkün olur.

Rasulullah (S.A.V) buyuruyor ki; "Allah'ın (cc) zikredildiği evlerin misali ile, içerisinde Allah'ın zikredilmediği evlerin misali, diri ile ölünün misali gibidir." (Buhari ve Müslim)

"Bir topluluk oturup Allah'ı zikrederse, onları mutlaka melekler kuşatır, Allah'ın rahmeti onları bürür, üzerlerine sekine iner ve Allah onları yanında bulunan meleklere anlatır.( Müslim ve Tirmizi)

[b]4.Ev halkına Allah-Resulullah ve Kur-an sevgisini aşılamak:[/b]

“Çocuklarınızı üç hasletle terbiye ediniz. Peygamber sevgisi, ehli beytin sevgisi, bir de onlara Kur’an okumayı öğretiniz.”(Camiussağir 311), buyuruyor Peygamber Efendimiz.

[b]5-Güzel edeb aile efradının süsüdür[/b]

[color=darkred][b]Güzel edebi elde etmenin yolları:[/b][/color]

[color=darkred][b]1-[/b][/color] Tereddütsüz bir inançla Allah’a teslim olmak.

[color=darkred][b]2- [/b][/color]İyi bir niyete nâil olmak.

[color=darkred][b]3-[/b][/color] Şer’î (dînî) emirleri öğrenmek.

[color=darkred][b]4-[/b][/color] İlâhî emirlere ve Rasül-i Ekrem (s.a.v)’e itaat etmek.

[color=darkred][b]5- [/b][/color]Farz taatlerin yanında nafile ibadetleri çoğaltmak.

[color=darkred][b]6-[/b][/color] İlmiyle âmil, ihlâs, ihsan sahibi sâdıklarla beraber olmak.

[color=darkred][b]7- [/b][/color]İtikadı bozuk âlimlerden uzak durmak.

[color=darkred][b]8-[/b][/color] Her bir işte rızâ-i ilâhîyi gözetmek.

[color=darkred][b]Riayet edilecek edebler:[/b][/color]

[color=darkred][b]1-[/b] [/color]Allah’a karşı olan edeb: Kitap ve sünnete uygun, ehl-i hak ulemânın görüşlerine muvâfık bir itikad (inanç).

[color=darkred][b]2-[/b][/color] Nefsinde edeb: Başta nefsimizi, sonra da ehlimizi ve bütün insanlığı hakka davet etmek, Helâl taama, faydalı ilme, hak ve hukuka dikkat etmek

[color=darkred][b]3-[/b][/color] Anne ve babası ile edeb: Allah’a ve Rasülüne itaatten sonra kendilerine hürmetle emrolunduğumuz ebeveyne âsî olmamak.

[color=darkred][b]4-[/b][/color] Muallim ile edeb: İlâhî ölçülere uygun tavsiyelerinde “ğassâl elinde meyyit” (yıkayıcı elinde ölü) gibi teslim olmak. Huzurunda cidal etmemek. Güler yüz ve tatlı dille kalbini hoşnut etmek. Emirlerinde te’vil ve yoruma gitmemek

[color=darkred][b]5-[/b][/color] Zevcesiyle edeb: İslamî ölçüler dairesinde muamele etmek.

[color=darkred][b]6-[/b][/color] Evlâdıyla edeb: Sevgi ve şefkatle, adaletle davranmak. Peygamber (s.a.v) sevgisi, ehli beytin muhabbeti ve Kur’an talimiyle yetiştirmek.

[color=darkred][b]7-[/b][/color] Akraba ile edeb: Hayırlı tavsiyelerle ikrâmın en güzelini yapmak.

[color=darkred][b]8-[/b][/color] Komşularla edeb: Az iyiliklerini çok görüp, kötülüklerini setretmek. Kendisi için istediği hayrı onlar için de istemek.

[color=darkred][b]9-[/b][/color] İhvanıyla edeb: Dua ile, gönülden infakla, bedenen işlerinde yardımcı olmakla hak ve hukuka riayet edip, vefakâr olmak.

[color=darkred][b]10-[/b][/color] Mahlûkât ile edeb: Davetle, tebliğle, adaletle, güzel ahlak ile muamelede bulunmak.

[b]6. Günün belli zamanında okunacak duâları öğretmeye çalışmak:[/b]

Evden Çıkarken Okunacak Duâ, Arabaya Binerken Okunacak Duâ, Yemekten Sonra Yapılacak Duâ ,Çarşıya Çıkınca Okunacak Duâ ,Eve Girince Okunacak Duâ, Yatarken Okunacak Duâlar, Helâya Girerken ve Çıkarken Okunacak Duâ, Abdest Duâları ,Ezan Duâsı, Camiye Girerken ve Çıkarken Okunacak Duâ vb.

[b]7. Aile eğitimi için kütüphane oluşturmak:[/b]

Bu kütüphanede; Kur-an’ı Kerim, Kur-an tefsirleri, Hadisi Şerifler, İtikadi eserler, Fıkıh(ilmihal) Aile seti, İslam Tarihi, Siyer-i Nebi, Tabakat Kitapları, Edep terbiye –çocuk terbiyesi –aile içi münasebetlerle alakalı, kadın ilmihali, anne için çocuk eğitimi vb. eserler yer almalı. Kütüphane oluşturmak evin bir süsü değil okunup amel edilmek suretiyle kalbin bir süsü olmalıdır.

[b]8. Sesli ve görüntülü aile seti oluşturulmalı[/b]

Çünkü kişinin ailesini en hayırlı şeylerle meşgul etmesi gerekir şöyle ki:
[i]“ Sen Hak ile meşgul olmazsan, batıl seni meşgul eder.” [/i]Kelamı kibardaki hakikat tecelli eder. Buna mecburuz. Ailemizi sokaklara teslim edemeyiz. Niyyeti kötü insanların kötü işlerine alet olmalarına asla razı olamayız. Çocuklarımızı ya koruyacağız ya da kaybedeceğiz. Çocuklar için en önemli şey görerek öğrenmektir. Artık zaman ahir zaman kötülükleri öğrenme yaşı çok düştü bunu göz ardı edemeyiz. Öyleyse iyi şeyleri öğrenme yaşının da düşürülmesi gerekir.

[b]9. Evde çocuklarla özel ilgilenme:[/b]

"Çocuk yedi yaşına gelince ona namaz kılmasını telkin edin, on yaşına gelince zorla da olsa kıldırın." (Ebu Davud)

Hz. Enes( ra) "Rasulullah, biz çocukların arasına karışır ve güler yüzle bize latife ederdi"

Kısa surelerin ezberletilmesi, Sofra, arkadaşlık edeplerinin öğretilmesi, Onlarla latifeleşmek, başlarını okşamak, Onlara güzel şeylerle ikramda bulunmak velhasıl onlara vakit ayırıp onlarla ilgilenmek lazım.

[b]10. Aile halkının dışarı ile irtibatı kontrol edilmelidir:[/b]

-Çoçukların kimlerle arkadaş olduğunun takibi, “ Kişi arkadaşının dini üzeredir.

-Kişi çocuğunu tanıyabilecek şekilde onu takip etmelidir

-Gidip geldiği, gezdiği yerleri takip etmelidir,

-Çocukların kendisine güven duyacağı iş ve görevleri çocuğa vermeli ve sorumluluk yüklemelidir.

[color=crimson][b]İDEAL BİR AİLE İÇİN ASLA İHMAL EDİLMEMESİ GEREKEN TEMEL ÖLÇÜLER[/b][/color]

[b]1.[/b]Salih ve iyi kimseler ziyaret edilip eve davet etmelidir ve bu kimselerle aile efradı tanıştırılmalıdır.

[b]2.[/b]Aile içinde vakit tanzimi yapılmalıdır: Yemek, namaz, günlük sohbetler düzenli bir saat sistemiyle işlenmelidir. Böylece evin eşyalarının düzeni gibi evdeki yaşantı da düzene bağlanmış olur.

[b]3.[/b]Ailede yumuşak bir geçim temin edilmelidir: Büyükler küçüklerine sevgiyle küçükler de büyüklerine saygıyla yaklaşmalıdır.

[b]4.[/b]Aile içerisinde güzel şaka ve latifeler yapılması olası gerginlikleri de yumuşak bir geçişle telafi edilmesini kolaylaştırır...

[b]5.[/b]Evde belli meseleler istişare edilmeli ki aile halkı kendi görüşlerine de kıymet verildiğini bilsin.

[b]6.[/b]Ailevi ihtilaflar asla çocukların yanında konuşulmamalıdır. Çocukların huzursuz ve mutsuz oluşunun ekseriyeti eşler arasındaki gürültülü tartışmalardır.

[b]7.[/b]Evin sırlarını muhafaza etmek

[b]8.[/b]Ev hanımının ev dışı takvimi mutlaka belli olmalıdır: Kadın kocasından izinsiz dışarı çıkmamalıdır.

[b]9.[/b]Kişi ev işlerinde ailesine yardımcı olmalıdır.

[b]10.[/b]Eve kötü huyların girmemesi için mücadele etmek: Çocukların kötü alışkanlıklara kapılmasına sebep olacak şeylere karşı mücadele etmek gerekir.

[b]11.[/b]Ekran tehlikelerinden aileyi korumak:

[b]12.[/b]Evde sigara içilmesini engellemek gerekir:

[b]13.[/b]Evi zevkhane olmaktan çıkarmak: Sadece ne yenileneceğini nasıl eğlenileceği düşünülen bir yer olmaktan çıkarmak.

[b]"Ey Rabbimiz bize dünya ve ahirette iyilik ver, ve bizi Cehennem azabından koru! "[/b] (Bakara 201)

Konular