Kalbi hasta olan çocuk çabuk yoruluyor

Doğuştan kalp hastalıklarının en belirgin özelliklerinden biri bebeğin anneyi emerken çabuk yorulmasıdır. Anne bebeği takip etmelidir.

Doğumsal kalp hastalıkları çok çeşitli olduğundan belirtileri de çok farklı biçimde karşımıza çıkabilir. Bazı bebeklerde doğumdan sonraki saatlerde veya ilk günlerde acil cerrahi girişim hayat kurtarıcı olduğundan erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Ancak ülkemizde bu aşamada tanı konmasında sıkıntılar yaşanabilmekte ve teşhiste gecikme olabilmektedir. Bazı doğumsal kalp hastalıklarında ise belirtilerin ortaya çıkması hayatın daha ileri yıllarında hatta bazen erişkin yaşlarda gerçekleşir. Bazı bebeklerde morarma ön planda iken bazılarında renk tamamen normaldir. Morarma en çok ağlayınca ve dudaklarda parmak uçlarında fark edilir. Parmaklarda çomaklaşma biçiminde şekil bozukluğu gelişebilir. Solunum güçlüğüiç çekme tarzında ve sık nefes alma iştahsızlık ve kilo alamama gelişme geriliği sık karşılaşılan belirtilerdir.

Uzmana danışın
Bebeklerde anneyi emerken yorulma önemli bir belirti olabilir. Bazı kalp rahatsızlıklarında ise çocuklar sık ve ağır solunum sistemi enfeksiyonları geçirir. Daha büyük çocuklarda ise oyun oynarken arkadaşlarından daha önce yorulması dikkat çeken bir belirti olabilir. Annelerin dikkatli olması özellikle ailelerinde kalp hastalıkları olanların bir uzmana başvurarak çocuğunu muayene ettirmesi gerekir. Muayene sırasında kalpte üfürüm duyulması birçok hastada ilk dikkati çeken bulgudur. Ancak bebeklerde duyulan bu üfürümler ille de kalp hastalığı bulunduğunu göstermez. Bunların önemli bir kısmı "masum üfürüm" olarak adlandırılır ve bir şey yapmayı gerektirmez.

Ameliyat gerekir
Doğumsal gelen kalp anomaliler tespit edildikten sonra uygun bir tedavi planlanıyor ya da tedavisi mümkün olmayan sorunlarda gebeliğin sonlandırılmasına da gidilebiliyor. Doğumsal kalp anomalilerinin çoğu cerrahi müdahale gerektiriyor. Bu müdahalelerin bazısı doğumdan sonra ilk 1 saat içinde bazısının ilk 2 hafta bazısının ise ilk 1 ay içinde yapılması gerekebiliyor.

Konular