Hiperaktivite ile başa çıkabilir miyim?

Bazı araştırmalara göre hiperaktivite gıda katkı maddeleri besin duyarlılığı şeker ve besin eksikliğiyle artıyor. Bazı maddelerin sınırlandırıldığı bir diyetle hiperaktivite kontrol altına alınabilir.

Pek çok anne babanın en büyük korkularından biridir hiperaktivite… Aşırı yaramaz dikkatini toplayamayan ve öğrenme güçlüğü çeken çocuklarıyla nasıl baş edebileceklerini düşünür dururlar kara kara…

Sizin de böyle bir çocuğunuz varsa hemen bir beslenme ve diyet uzmanına başvurup çocuğunuzun nelere karşı duyarlı olduğunu anlamaya çalışın. Çünkü bilimsel araştırmalar; gıda katkı maddeleri besin duyarlılığı ve şekerin çocuklardaki hiperaktifliği artırdığını kanıtlıyor. Aynı araştırmalar hiperaktif çocukların yeterli ve sağlıklı beslenmediğini de ortaya koyuyor. Bu çocuklardaki besin eksikliği öğrenmede güçlüğe ve olumsuz davranışlara yol açıyor. Ayrıca hiperaktif çocukların yarısı salisatlar ve fenolik bileşiklere karşı çok daha duyarlı.

Dikkat eksikliği yaşayan çocuğunuzun öncelikle kaç kez orta kulak enfeksiyonu geçirdiğini düşünün. Çünkü hiperaktif çocuklar diğer çocuklara göre iki kat daha fazla orta kulak enfeksiyonu geçiriyorlar. Geçirdikleri sık enfeksiyon nedeniyle zamanla işitme kaybı yaşayan bu çocukların önce konuşma ve dil gelişimi etkileniyorardından öğrenme problemleri başlıyor.

Daha çok erkek çocuklarında gözlenen dikkat eksikliği yani hiperaktivite genellikle 3 yaşında başlıyor ve okul yıllarına kadar devam ediyor. Bazen yetişkinlerde de rastlanan hiperaktivite herkeste farklı olmakla birliktebazı belirtiler gösteriyor.

Hiperaktivitenin belirtileri nelerdir?
· Kısa süreli dikkat ve konsantrasyon eksikliği
· Sabırsızlık ve beklemede zorlanma
· Uzun süre oturamama
· Tepkisel bağırıp çağırma huyu
· Normal veya normalin üzeri zekaya rağmen öğrenme zorluğu
· Verilen görevleri tamamlayamama veya sorunlara kolay çözüm bulamama
· Konuşma ve duyma bozuklukları (orta kulak iltihabı ve alerji şüphesi)
· Sallanma
· Diğer çocukları rahatsız etme
· Zayıf uyku
· Unutkanlık
· Dikkat dağınıklığı
· Kafasını vurma ve kendine zararlı davranış
· Çabuk sinirlenme
· Suça yönelik davranış.

Eğer sizin çocuğunuzda böyle tepkiler veriyorsa besin duyarlılığı için test ve ağır aaaal toksitesi için saç analizi yaptırmalısınız. Hiperaktif çocukların saç analizlerinde; kurşun merküri kadmiyum manganez ve bakır değerleri yüksek çıkıyor.

Çocuğunuz şeker ve şekerli besinler tükettiğinde davranışlarına özellikle dikkat edin. Eğer bu besinleri tükettiğinde daha hareketli olup dikkat eksikliği gösteriyorsa vitamin ve mineral takviyesi yapmanız gerekir.

Hiperaktif çocuğunuz için neler yapmalısınız?
· Çocuğunuzun evde ve okuldaki günlük rutininden egzersizlerine davranışlarına beslenmesine kadar her şeyiyle ilgilenmelisiniz. Bunları yaparken de mutlaka göz kontağı kurup bilgi ve komut yığınından kaçınmalısınız.
· Özellikle davranış bozukluğu olan çocuklara normalden ağır fiziksel aktiviteler iyi gelir. Her gün 30 dakika normal aktivite ile haftada 3-4 kez 30 dakikalık ağır aktiviteyi deneyin.
· Masaj meditasyon gibi alternatif yöntemler deneyebilirsiniz. Bazı hiperaktif çocuklar iyi bilgilendirildikleri sıkı programlardan fayda görebilirler.
· Hastalığı kontrol etmek için iyi bir diyet uygulamak gerekir. Bu nedenle hiperaktivite konusunda uzman bir beslenme uzmanına danışmalısınız. Tecrübeli diyetisyen yardımıyla ayrıştırma diyeti yaptırıp çocuğunuza neyin alerji yaptığını bulmalısınız. Bununla birlikte çocuğunuzun yeterince beslenmesine de dikkat etmelisiniz.
· Bütün rafine şekerleri beyaz un ve pirinç gibi rafine karbonhidratları ve renklendirici şekillendirici incelticikoruyucu kek ajanları (kalsiyum salisilat renk açıcı ajanlar) sakızlar gibi bütün kimyasalları çocuğunuzun beslenmesinden çıkarın.
· Ne yazık ki pek çok hiperaktif çocuk doğal olarak oluşan ve birkaç meyve içinde de bulunan salisilat ve fenolik bileşiklerine duyarlıdır. Bu nedenle içinde salisat ve fenolik bileşikler bulunan yiyeceklerden uzak durun.

Salisilatlar hangi besinlerde bulunur?
· Pek çok yiyecek aspirine benzer olan salisilat içerir.
· Salisilat benzeri bileşikler kek karışımları pudingler dondurma sakız ve meşrubat gibi gıdaların yapımında kullanılır. Bu nedenle rafine yiyeceklerden uzak durun.
· Üzümler üzüm kuruları erik kuruları ve diğer kurutulmuş meyveler salisilat içerir.
· Meyankökü ve naneli tatlandırıcıların yanı sıra fındık ve tohumlar da salisilat içerir.
· Kişniş kimyon zerdeçal karabn zengindir. fındık ve tohumlarda biraz bulunur. veler salisilat içerir. ımında kullanılır.
· iber kekik dereotu keklik otu salisilat açısından zengindir.
· Salisilattan uzak güvenli besinler sebzeler bakliyat hububat kırmızı et kümes hayvanları eti balıkyumurta ve süt ürünleridir. Fakat bunları da dikkatli tüketin. Çünkü hiperaktif çocukların bu besinlere karşı duyarlılığı da olabilir.


Gıda duyarlılığını artıran maddeler
1. Kırmızı sarı mavi boya
2. Bozulmayı önleyen katkı maddesi
3. İnek sütü
4. Soya
5. Çikolata
6. Üzüm
7. Portakal
8. Fıstık
9. Buğday
10. Mısır
11. Domates
12. Yumurta
13. Şeker kamışı şekeri
14. Elma
15. Balık
16. Yulaf.

Konular