3G Teknolojisi ve Getirdikleri

3G Teknolojisi geçtiğimiz günlerde büyük tanıtımlarla uygulamaya geçirildi. Hala şehirlerin çeşitli noktalarında seyyar platformları da dahil olmak üzere son derece hızlı müşteri kazanma kampanyaları sürmekte. Biz de Tasarufu.com olarak idda edildiği gibi 3G teknolojisinin yaşamımızda büyük değişiklikler yaratıp yaratmayacağını ve tasarruf yapmaya mı yoksa yeni harcamalar ile faturalarımızı kabartmaya mı yarayacağını araştırmak istedik. 3G, eninde sonunda zaten ana amaçından çok uzakta uygulamalara sahne olan özel iletişim vergisi gibi yüklerle fazlasıyla şişen telefon ve cep telofonu faturalarına belli bir katkı yapıp haracamalarımızı arttıracak bir hizmet. Mesele fiyatların artması değil. Çünkü görüntülü konuşma fiyatları eski 2G telefon konuşma ücretlerinden pek de faklı değil. Bazı firmalar ücret talap etmeden ve eski fiyat üzerinden 3G ye geçiş vaadediyorlar. Asıl mesele sunulan bu imkanın bir tüketim furyasına dönüşüp dönüşmeyeceği ve ek ücretli hizmet paketleriyle de yeni harcama alanlarımızın ne kadar esneyebileceği. Ancak bu hizmeti iyi kullanmak ve harcadığımızdan fazlasını elde etmek mümkünmü diye sorgulamak gerekiyor. Örneğin kimi durumlarda Telkom’un ADSL paketlerine alternatif olabilecek ucuz tarifeler ile sunulursa daha hızlı ve ekonomik internet kullanmayı bile bir gelişme olarak değerlendirebiliriz. Bunun yanında “3G nedir?” sorusuna da doğru cevap verebilirsek gerçekten hızlı ve mobil iletişim olanaklarının bize para ve zaman tasarrufu kazandıracak kullanım şekilleri bularak bu yeni teknolojinin hayatımıza olumlu katkı yapmasını sağlayabiliriz.

3G TEKNOLOJİSİNİN GELİŞİ

Çok ses getiren ve Türkiye için oldukça sancılı bir sürece sahne olan 3G aslında 2001 yılından bu yana Japon’ya 2003 yılından beri ise Avrupa ve Amerika’da kullanılıyordu. Ülkemizde ise ertelenen ihalelerle iyice gecikti. Gecikme sadece teknolojinin yerleşmesini değil aynı zamanda iletişim sektöründe yoğun olarak faydalandığımız ADSL gibi ilişkili teknolojilerin de yenilenmesini engelledi. Oysa 3G hızı oluşacak rekabette ADSL standartlarını zorlayarak yeni altyapı kurulumunu da beraberinde getirecekti. Bunun anlamı 3G’den korunmaya çalışan servis sağlayıcıların mevcut müşterilerini muhafaza edebilme için çok daha hızlı ve ekonomik internet bağlantıları sunmaları zorunda kalacağıdır.

3G ve ADSL

3G Teknolojisi ve ADSL’ye beraberce baktığımızda; 3G’nin hızlı mobil ve dolayısıyla bir miktar pahallı, ADSL hizmetinin ise çok daha hızlı sabit ve ucuz olması gerekiyor. Ancak şu anda durum tam olarak bu değil. 3G’nin asıl avantajı mobil olmasından kaynaklanmakta iken uygulamaya geçtiğinde hız konusunda da rakipsiz gibi gözükmesi iki yönlü ciddi problem oluşturuyor. Özellikle 3G teknolojisine karşı kendini yenileme ihtiyacı duyan telekom, yüksek hızlı internet duyurusunu daha ilk 3G ihalesi döneminde yapmıştı. Fakat ertelenen ihaleleri gören Telekom’un VDSL2 teknolojisini hizmete sokmaktan vazgeçmesi bizi yüksek hızlı internetten ve doğacak rekabetin getireceği ucuz fiyat politikalarından da mahrum etti. ADSL hizmeti ise yeni tarifelerine rağmen hız konusunda bu teknolojiye tam cavep verebilmiş değil. Ucuzluk ve kota farkları ise ancak eski müşterileri belki elde tutabilir.

Bu konularda, bizim beklentimiz 3G’nin ADSL üzerinde baskıyı arttırarak yeni karşılıklı olarak fiyatların ucuzlaması, buna ilaveten ADSL hızlarının ise mevcut 3G’nin hızını en az ikiye katlaması.

3G TEKNOLOJİSİNİN GETİRDİKLERİ

3G’nin hızı ve fiyatının dışında yeni kullanım alanları oluşturarak işlerimizde zaman ve para tasarrufu sağlamasını bekliyoruz. 3G teknolojisini tam anlamıyla kullanabilirsek verdiğimz paraya deyip deymeyeceğini anlamış olacağız.
Kaliteli ve Kesintisiz Konuşma İmkanı:

2G ve türevlerine göre çoka daha iyi bir sinyal kalitesi vaadediliyor. Görüntüleri bile oldukça başarılı nakledebilen bu seviyedeki sinyaller doğal olarak bunu sağlayabilirler. Bu da bazı sinir bozucu, zaman kaybettirici pozisyonlarda kalmayacağımız anlamına geliyor.

Görüntülü Konuşma:

En çok üzerinde durulan ve sanki 3G buymuş gibi anlatılan özelliği. Artık sevdiklerinizin yüzüne bakarak konuşma zevki. Buradan bir tasarruf beklemek hayalcilik olur. Ancak işleriniz ile ilgili konferansların istediğiniz heryerden yapılabilecek olması bir artı sayılabilir. Bunun yanında kıskanç eşler gibi karikatürize durumlar da sözkonusu olabilir. Tarifle ve çekilen tek resimle anlatılamayacak canlı görüntülerin işe yarayacağı başka durumlar da türetilebilir. 3G’nin Alışverişlerde özellikle kullanılması kuvvetle muhtemel olacaktır. 3G ile görüntülü konuşmak cep telefonuyla fotoğraf çekip yollamaktan daha pratik olacağına şüphe yok. Tam aksine bu tür kullanımları abartmaya başlarsak tasarruf ve pratikliğin bize çok pahallıya maalolabileceğinden şüpheleniyoruz.

Görntülü konuşma ve konferans dışında güvenlik kameraları, çocuk, bebek veya yaşlı izleme sistemleri gibi ek hizmetler de yavaş yavaş yaygınlaşacak. İlk furyadan sonra 3G ile ilgili daha olgun hizmetlerin de duyurulmasını bekliyoruz.

Mini Mobil Modemlerle Seyyar İnternet:

Eskiden de cep telefonundan internete bağlanabiliyorduk. Hatta laptoplarımız ile cep telefonlarımız arasında iletişimi sağlayarak onları seyyar birer modem gibi kullanmamız da mümkündü. Burda bahsi geçen mobil modemler ise klon sim kartları aracılığıyla çalışacak usb benzeri iletişim arabirimlerini kullanan küçük portatif modemler. Hem iş hem ev de kişisel internet kullanan hatta seyahatlerde wirless servis alanları aramaya mahkum kişiler için iyi bir olanak. Üstelik şimdilik pek çok internetcafe den daha güvenli olacağı da kesin. Özellikle ev ile işinizde iki ayrı internet faturası ödememek için uygun fiyatlı bir tek 3G modem servisi pek çok kişiye uygun gelecektir.

Yüksek Hızlı İnternet Bağlantısı:

Eski cep telefonlarımızın hızıyla karşılaştırmaya bile gerek yok. Yeni 3G internet bağlantıları 7.2 Mbps hızlarıyla mevcut ADSL servislerini bile yakalamış gibi gözüküyor. Şu anda piyasadaki en hızlı ADSL imkanı 8Mbps. Aradaki fark en az iki-üç kat olmalı derken nerdeyse eşit. İleride ADSL üzerinde kurulacak baskılar muhtemelen VDSL2 ve üstü sistemlerle karşılanabilecek. Kısa sürede en az 16Mbps veya 32Mbps hızları görmeyi umuyoruz. O zaman kadar 3G hız konusunda en azından sabit ADSL hizmetlerine kafa tutabilecek düzeyde kalacak. 3G ile yaklaşık 15 dakikada rahatlıkla bir CD bilgiyi indirebilmek hala 1Mbps bağlantılara göre lüks bile sayılır. Bu hızla yapılacak sörf’ü de katarsak zamandan tasarruf buna bağlı olarak da paradan tasarruf yapacağımız kesin gibi.

Cep Telefonundan Televizyona:

3G tanıtımlarında en çok kullanılan argümanlardan biri de cep telefonunuzu artık tv şeklinde kullanabileceğiniz. Internetten canlı yayın izlemekten farklı olarak, 3G servislerini sağlayan firmalar daha güvenli ve pratik televizyon kanallarını izleme imkanı sunabiliyorlar. Tabii her kanalı bulmayı beklemeyin ve alacağınız çeşitli tv paketlerinin tarifeleri de mevcut faturanıza ek bir yük getirecek. Fanatik dizi veya maç severler için uygun olabilir ancak çoğu zaman zevk vereceğinden şüpheliyiz. Her firmanın bu konuda yeterli hazırlığı yapmamış olduğu bir yana büyük ekran bir LCD TV karşısında seğretmeye alışan birisi için abone olacağı bir 3G TV paketi seyir zevkinden soğutucu bir deneyim olabilir. Aslında bu konuda daha esnek ve geniş imkanlı bir altyapıya ihtiyaç var. Televizyondan ziyade her isteneni anında görüntüleyebileceğiniz bir sistem ya da “seyrettiğin kadar öde” orta vadede daha anlamlı bir hizmet olarak gözüküyor. Tabii o zaman 4G veya 5G den bahsediyor olabiliriz.

3G’YE GEÇİŞ

3G konuşma tarifelerine geçiş teorik olarak fiyat farkı yaratmayacak. Tabii firmalar ek ücretli çeşitli paketlerle sizden daha fazlasını kazanmak isteyecekler. Tavsiyemiz 3G ye geçiş yapıp ek paketler için biraz sabretmeniz. Çünkü yeni teknoloji tüm firmalarda aynı anda devreye sokulurken kimse rakiplerinin ne şekilde pozisyon aldığını tam olarak bilmiyordu. Bu yüzden verilen fiyatlar ve hizmetler tam oturmuş değil. Bu kadar yatırımın karşılığında müşteri kapma yarışına girişileceği kesin. Bir süre numara transferindeki gibi çalkalanmalar yaşayacağız. Bu arada çeşitli satış stratejileri, promosyonlar devreye sokulacak. Şu anda pek çok pakette uygulanan promosyonlarda bir veya iki senelik sözleşmeler sözkonusu. Acele ederek kendinizi uzun vadeli bağlamak yerine biraz bekleyip ortaya çıkacak yeni olanaklardan faydalanmak daha makul gözüküyor. Yılsonuna kadar dayanabilenler muhtemelen karlı çıkacaklar. Ancak iki ADSL yerine bir 3G alarak fatura giderlerinden tasarruf yapmak isteyenler olabilir.

Sonuç olarak 3G olanaklarını incelediğimizde tüm firmaların aynı oranda hazırlanmadığını, paketlerde pek çok eksiklik olduğunu gördük. 3G teknolojisi için en iyi hazırlığı yapan firmalar bile bazı paketlerin yakında devreye gireceğini söyleyerek stratejilerini zaman yayıyorlar. Görüntülü konuşma ve internet bağlantısı dışındaki hizmetlerde tam olarak rekabetin başladığı söylenemez. Önümüzdeki aylarda ise bu konularda yeni gelişmeler yeni fırsatlar bekliyoruz.


Konular