HD yayınlar ve gerekli donanımlar rehberi

Nedir bu HD? Televizyon ve donanımdan, yayın aboneliklerine kadar bütün merak ettikleriniz...

HD Ready, Full HD, uydu, kablo TV, D-Smart, Digiturk ve dahası... HD ile birlikte duyduğumuz bu şeyler nedir, ne işe yarar bu makalemizde işte bunları ele alıyoruz.

HD: High Definition demektir ve basitçe yüksek çözünürlüklü anlamına gelir. Bu kaliteye geçiş birkaç yıldır sürmektedir ve genel bir tanım olduğu için, 720, 1080 gibi ifadelerle zaman içerisinde netleştirilmiştir. Bunları daha detaylı bir şekilde açıklayacağız.

Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarımızda yıllar geçtikçe artan çözünürlük, televizyona oldukça geç yansımıştır. Bunun temel sebebi elbette yüksek çözünürlüklü yayınların gelişme sürecidir. HD medyaları izlemek için uygun bir televizyon ve televizyonu aldıktan sonra da o kalitenin tadını alabilmek için kaliteli HD yayın gerekir.

HD Ready ile diğer HD logoları

SD yani Standard Definition tabir edilen eski klasik tüplü TV'ler 720 x 576 piksel çözünürlükte görüntü sunabilirler.

HD standartlarının en alt seviyesi olan HD Ready, HD devrinin başlarında ortaya çıkmıştır ve 720 piksellik dikey çözünürlük sunar.

1080 ise 1080 piksek dikey çözünürlük demektir ve 1920'ye 1080 piksel, yüksek çözünürlük sunar.

Sonlarına gelen i ve p ibareleri de çok önemlidir. P: Progressive, i: Interlaced anlamına gelir. Interlaced daha eski ve bulanıktır. Yani bir HD TV satın alırken Full HD 1080p tercih etmeniz yerinde olacaktır.

HD yayınların çoğu henüz 1080i kalitesindedir ancak bu değişecektir. Almışken en yüksek çözünürlüğü almanız yerinde olacaktır.

Oyunlar, filmler ve de yayınlar...

HD TV 1080p logosuna da rastlamanız mümkündür, bu televizyonun içinde dijital bir görüntü işleyici olduğunu ve ayrı bir dijital kutuya ihtiyaç duymadığını gösterir.

Ancak HD kanalların ücretli aboneliklerle sunulduğunu düşünürsek ayrı bir dijital alıcıya zaten sahip olacaksınız. Bu logoyu taşıyan TV'ler ile ancak kablo TV kullanırken, ekstra bir HD Set-top Box almaktan kurtulursunuz. Uydu yayınları için ise HD uydu alıcı satın almanız gerekir.

HD TV'lerin kullanım alanları çeşitlidir. Yüksek çözünürlüklü grafiklerle oyun oynayabilmek için PC, dizüstü ya da oyun konsolu bağlayabilirsiniz. Bir Blu-Ray oynatıcı takarak DVD kalitesinden çok daha üstün görüntü kalitesiyle ev sineması keyfi yaşayabilirsiniz.

Son olarak da bir uydu alıcı ya da dijital yayın aboneliği ile HD kanalları izleyebilirsiniz.

Nasıl bağlanır?

Bir PC, konsol ya da Blu-Ray oynatıcı bağlamak için farklı seçenekler var. Ancak en yaygın olanı, yüksek kalitede görüntü aktarımı sağlayan HDMI kablosudur.

PC bağlayacaksanız HDMI yerine DVI girişi olan bir TV'yi tercih edebilirsiniz. DVI yüksek kalitede veri aktarımı sağlayan bir standarttır ve zaten masaüstü PC'lerde ekran kartını, yüksek kalitede görüntü için monitöre bağlayan standarttır. DVI -HDMI adaptörlere de arada değinmek gerek, kullanırken gönlünüz rahat olsun çünkü hiç kalite kaybı olmaz; sinyaller uyumludur.

HDMI 1.3 ile birlikte Dolby TrueHD ve DTS-HD Master Audio da desteklenmektedir. Yani ses bağlantısı da sağlanır. Daha önceki HDMI kablolarında sesi almak mümkün değildir, ses çıkışının türüne göre ayrıca bir bağlantı gerekir.

HDMI alırken de son teknoloji olan HDMI 1.4'e dikkat edebilirsiniz. Bu standart HD'nin ötesinde 3D HDTV'ler için gereklidir. Eski kablolar ile 3D kullanamazsınız ama işin 3D yanı bir başka makalenin konusudur.

HD yayınları izlemek

Bir HD TV almadan önce size tavsiyemiz donanım incelemelerimizi takip etmeniz ve HD TV inceleme dosya konularımızı okumanızdır. Zira televizyon modelleri hızla gelişmektedir ve içerdikleri teknolojiler sadece farklı HD çözünürlüklerinden ibaret değildir.

TV satın almayı bir kenara bırakırsak, konsol, Blu-Ray oynatıcı veya PC dışında kritik olan HD televizyon yayınlarıdır.

Türkiye'de yaygınlaşmaya başlayan HD televizyon kanalları henüz sayıca azdır. Bununla birlikte kaliteli bir HD TV sahibi olduktan sonra normal kanalların ne kadar kalitesiz göründüğüne şaşırabilir, HD kanalları doğal olarak izlemek isteyebilirsiniz. Bazı TV'ler dijital olarak SD yayınların çözünürlüklerini HD'ye yaklaştırır. Özellikle Samsung TV'ler bu konuda iddialıdır. HD yayın hemen almayacağınız ama geleceğe yatırım yaptığınız durumlarda, bugünün SD yayınlarını daha kaliteli izlemek için bu tarz bir teknoloji barındıran TV'leri tercih edebilirsiniz.

HD yayınları izlemek için uluslararası uydu yayınlarını HD bir uydu alıcı ve çanak sistemi satın alabilir veya D-Smart, Digitürk, Türksat Kablo TV abonesi olabilirsiniz. Yabancı uydulardaki HD kanallar da farklı abonelik sistemleriyle satıldığı için, sonuçta ücretsiz HD kanal bulmak zordur.

HD yayın sunan yerli hizmet sağlayıcılar 1

D-Smart, Digitürk ve Kablo TV üzerinden çeşitli HD kanallar sunulmaktadır.

Bu servislerin farklı abonelik paketleri vardır ve HD kanalları kapsayan, kapsamayan çeşitleri farklı ücretlerle sunmaktadırlar. Farklı kampanyalar, ekstralar ve indirimler ile geniş seçenekler söz konusudur.

Şu an sitesinden de anlaşılacağı üzere HD yayınlara en çok önem veren ve HD kanal sayısını arttırmaya odaklanmış olan seçenek D-Smart . Bunu HD yayınlar için özel hazırlanan sayfalardan da görmek mümkün. Gelecekte HD kanal sayısını arttırmayı vadeden ve en çok vurgulayan servis de yine D-Smart oluyor.

Sunduğu HD kanalları kolayca görülebilecek bir şekilde listelemektedir. Bunlar Kanal D HD, Star HD, HDTV Smart, Penthouse HS, Discovery HD Showcase, Animal Planet HD, Sinema TV HD, Sinema TV HD2, Eurosport HD'dir.

HD yayın sunan yerli hizmet sağlayıcılar 2

Digiturk'un kendi anasayfası pek de iç açıcı görünmüyor: digiturk.gen.tr oldukça karışık ve eskiden kalma görünen bu sitede HD hakkında kolayca bilgi bulmak mümkün değil.

Sayfanın aşağılarında yer alan bağlantıdan açılan Digiturk Plus ise yeni bir sayfa ve HD kanallar, paketler hakkında bilgi sunuyor: digiturkplus.com.tr

Digiturk'ün sunduğu HD kanallar şöyle: LigTV, MovieMaxHD, National Geographic Channel HD, Spormax HD, Eurosport HD, DiziMaxHD. Ancak Digiturk'un bu kanallra ilaveten DVD film başı ücretlendirilen, zengin ve esnek bir film izleme hizmeti var.

Digiturk'un bu sayfasında farklı abonelik seçeneklerini bulabilirsiniz: Digiturk Plus

HD yayın sunan yerli hizmet sağlayıcılar 3

Türksat Kablo TV HD kanallar açısından oldukça zayıf kalıyor. Teledünya HD TV, National Geographic HD, Eurosport HD, Sinema TV HD, Sinema TV HD2 ve National Geographic Wild HD kanalları sunuluyor.

Türksat Kablo TV hizmetinin internet sitesi de HD yayınlar ile ilgili doğru düzgün bir bilgi içermiyor. İçerik olarak çok boş; tam kanal listesini kolayca bulmak mümkün ama içerisinde şifreli olarak işaretlenmiş yayınlar ve HD yayınlar, nerede, kim tarafından, ne kadara satılıyor; bunlar şeffaf bir şekilde tüketicilere sunulmuyor. Çağrı merkezinde abonelik başvurusu yapmak için hemen görüşemiyorsunuz, numaranızı bırakıp sizi aramalarını bekliyorsunuz ama ne zaman arayacakları belli olmuyor. Tecrübe ettik, Türksat çağrı merkezi gerçekten de felaket durumda.

teledunya.net adresinde HD kanallar ile ilgili detaylı bilgi bulunuyor. Ana sitede buraya göz önünde bir bağlantı konulsa tüketiciler açısından yararlı olur.

Türksat Kablo TV'de HD kanalları izleyebilmek için aboneyseniz aboneliğinizi HD'yi kapsayacak şekilde yükseltmeniz gerekiyor. Oldukça ucuz olması bir avantaj ama zaten izleyecek çok fazla kanal sunmuyor. HD TV'niz bazı Sony'lerde olduğu gibi HD TV 1080p logosu taşıyorsa, o zaman Türksat'ın size taksitle satacağı ya da belirli dönemlerde ücretsiz sunacağı HD alıcıya ihtiyacınız kalmıyor.

Konular