Bilgisayarlı ceviz kırma makinası yapıldı

Gaziantep Üniversitesi Teknoloji Merkezi`nde (Tek-Mer) 3 yıl süren çalışma sonucunda, cinsine göre program seçenekli otomatik Ceviz Kırma Makinesi yapıldı.

Tamamen elektronik kontrollü olan ceviz kırma makinesinin, cinsine göre hassas ayar yapılabilme ve bilgisayar programlı olması nedeniyle dünyada bir ilk olduğu, 4 kırıcı çeneyle saatte 3 bin 600 adet cevizi kırabildiği belirtildi.
Gaziantep Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Otomotiv Bölümü öğretim görevlisi ve Proje Sahibi Seyfettin Bozbaş, sanayicilerden gelen talep üzerine 3 yıl önce ceviz kırma makinesi yapmaya karar verdiğini söyledi. Ceviz Kırma Makinesi`nin mekanik, elektrik ve elektronik sistemlerin kombinezonlarından oluştuğunu ifade eden Bozbaş, projenin amacının, ceviz içinin herhangi bir zarar görmeden bir bütün olarak elde edilmesi olduğunu belirtti.

Makinenin ceviz cinsine göre program seçenekli olduğunu vurgulayan Seyfettin Bozbaş, makinenin tamamının elektronik kontrollü olduğunu anlattı. Proje üzerinde üç yıldır çalışma yaptıklarını belirten Bozbaş, makinenin ceviz cinsine göre hassas ayar yapabildiğini kaydetti.

Otomatik ceviz kırma makinesinde 4 kırıcı çene bulunduğunu, bunun kapasitesinin 3600/saat olduğunu ifade eden Bozbaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bunu arttırmak istediğimizde kırıcı çene sayısını 4`den 10`a çıkarıyoruz. Böylece ceviz kırım sayısı saatte 7 bin civarında gerçekleşiyor. Makinemizin patent başvurusundan önce Rus araştırma şirketinden inceleme raporlarını aldık. O rapora göre makinemiz dünyada tek programlanabilir ceviz kırma makinesidir. Makinemizin kırım oranı yüzde 100`dür. Makinede kırılan cevizlerin yüzde 80`i kaliteli cevizlerden ve ithal kaliteli cevizlerden yüzde 85 de kelebek olarak çıkmaktadır.`

Konular