nefsin ayıpları 4(devam)

Nefsin ayıpları:4(devam)

İbadetlerden haz almamak
4


Esselamü aleyküm:

Yaptığı ibadetlerden haz ve tat almamak,nefsin bir diğer ayıbıdır.bunun nedeni,kişinin,yaptığı ibadete riya karıştırması ve bu yüzden ibadeti tam bir bağlılık duygusu içinde yerine getirememesidir veya sünnetlerden birini terk etmesidir..

Bu ayıptan arınmanın yolu:

Tam bir içtenlik ve bağlılık duygusu içinde ibadet etmek, riyadan sakınmak ve yaşamında sünnete sarılmaktır.Sonunun sağlam olması için yaptığı işlerin başını düzeltmektir.
Nefsin bir başka ayıbı da,kendisinde iyi huylarlar görmekle kendisinin iyi biri olduğunu sanmasıdır.Böyle bir durum,kalb gözü açık,basiret sahibi birinde gerçekleşseydi bunu kalb huzurunun bozulmasına bağlardı.Selef alimleriden bazı kimselere “Ehl-i mevkif hakkında ne dersiniz?” diye soruldu.Şu cevabı verdiler:”öyle kimseler gördüm ki,ben aralarında olmasaydım ALLAH’ın onları bağışlamasını umardım.”işte kalp gözü açık,uyanık kimselerin yolu budur.

Bu ayıptan arınmanın yolu:

Her ne kadar ALLAH,günahını bağışlasa da o günahı işlerken ALLAH’ın gördüğünü bilmek ve bundan dolayı ALLAH’tan utanmaktır.İnsan kendi hakkında iyi zan değil,kötü zan beslemelidir.Nitekim Fadl b. İyad şöyle demiştir: “
Bağışlasan da,işlediğim günahlardan ötürü senden utanıyorum.”
İnsan bu hale,ALLAH’ın kendisi hakkında her şeyi bildiğine ve kendisini her alanda gördüğüne inanmakla ulaşır.

Nefsin bir başka ayıbı,dünyevi zevk ve düşkünlüklerinden kopmadıkça,ahiret için canlanmamasıdır.Nefsini,ALLAH’ın dışındaki her şeyden vazgeçirmedikçe,ALLAH’a doğru yönelemezsin.Nefsin bu özelliğinden dolayı Yahya b. Muaz şöyle demiştir. “Kim nefsani arzularını terk ederek ALLAH’a yaklaşmaya çabalarsa,ALLAH iyi ameller işlemesini sağlayarak o kişiyi kötülüklerden korur.”

Bu ise nefsi,ihtiras ve tutkularından alıkoymak ve ona hoşlanmadığı davranış ve hareketleri yaptırmakla olur.Çünkü nefis,asla Hakk’a ilgi duymaz ve Hakk’ı sevmez.

Bu ayıptan arınmanın yolu:
Açlık,susuzluk ve seherlerde uyumamak,nefse muhalefet etmek, onu tutku ve ihtiraslardan alıkoymaktır.Yahya b. Muaz şöyle demiştir: “Açlık öyle bir gıdadır ki,ALLAH onunla hakikatten hiç sapmamış olanların(sıddık)bedenleri kuvvetlendirir.”

Vesselam…..

Devam edeceğiz inşaALLAH……..


Konular