GÖZÜ HARÂMLARDAN MUHÂFAZA ETMEK

Harama bakmak, günâh kapilarini açar. Cenâb-i Hak (meâlen) “Habîbim mü’min erkeklere söyle gözlerini (haramdan) sakinsinlar ve irzlarini da korusunlar. Bu kendileri için daha temizdir. Süphesiz Hz. Allâh yapmakta olduklarinizdan haberdârdir.” (Sûre-i Nûr, 30. âyet) buyurmaktadir.

Ismâil Hakki Bursevî (k.s.) “Zinâya yaklasmayin, çünkü o pek çirkindir ve kötü bir yoldur.’’ meâlindeki Sûre-i Isrâ’nin 32. âyet-i kerîmesini söyle tefsir ediyorlar: “Zinâya yaklasmayin demek, zinânin öncülerinden olan sehvet ile harama bakmayin...” demektir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Gözler de zinâ eder.” buyurdular.

Hz. Îsâ’nin (a.s.) söyle söyledigi rivâyet olunur: “Harama bakmaktan sakinin. Çünkü o sehvete götürür. Sehvet de insani zinâya götürür.”

Mü’min Sûresi’nin 19. âyet-i kerîmesinde Cenâb-i Hak “Hz. Allâh gözlerin hâin bakislarini hem de kalplerin gizledigi seyleri bilir.’’ buyurmaktadir.

Abdullâh ibn-i Abbas (r.a.) bu âyet-i kerîmeyi söyle tefsir ediyor: “Hâin gözlü o kimsedir ki; yanindan bir kadin geçerse, yahut girdigi bir evde kadin görürse yanindakilerden gizlice bakar, yanindakiler kendisine bakinca hemen gözünü ayirir. Fakat Allâhu Teâlâ hakîkî niyetini bilir.”

Sahîh-i Buhârî’de de geçen bir hadîs-i serîfte ise Peygamber Efendimiz (s.a.v.) söyle buyurmaktadir: “Ey ashâbim yollarda oturmaktan sakinin!” Sahâbîler: “Biz buna mecburuz. Meselelerimizi orada konusuyoruz.” dediler. Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Oturmaktan vazgeçmeyecekseniz o hâlde yolun hakkini verin.” buyurdular.

“Yolun hakki nedir?” denilince: “Harama bakmamak, gelip geçenleri incitmemek, selâm vermek ve iyiligi emredip, kötülükten nehyetmektir.” buyurdular.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadîs-i serîflerinde; “Üç kimse vardir ki, onlarin gözleri cehennem atesi görmez. Allâh yolunda nöbet tutan göz, Allâh korkusundan aglayan göz ve Allâh’in yasaklarindan sakinan gözdür.” buyurmaktadir.


Konular