Kötü Arkadaş ve Çevreden Kaçanın Ahlakı Güzel Olur.Haramdan Korunur.

İnsanların özellikle gençlerin kötü ahlaka, felaketlere ve haramlara düşmesinde en önemli etken bulunduğu çevrenin kötü şartlarıdır. Birçok genç için veya insan için kötü alışkanlıklara bulaşma sebebi hep kötü bir çevredir. Kötü bir çevrede yetişen bir çocuğun veya insanın yanlışlara, hatalara ve haramlara düşme ihtimali daha yüksektir.Bir çok insan kötü çevrenin etkisi yüzünden hapislere,suçlara ve kötü ahlaka giriftar olup hayatını karartmaktadır.

Kötü çevrenin ve kötü arkadaşların eline düşen nice gençler okul hayatını yarıda bırakarak ya çobanlığa, ya hapse ya uyuşturucuya ya alkole müptela olurken, nice kızlar kötü arkadaşlar yüzünden iffetini ve namusunu mahvedip kötü yollara düşmüşlerdir.

İyi arkadaş ve çevrede olanların hali ile kötü ortamlarda ve arkadaşlarla olanların hali misk dükkânına girenler ile demirci dükkânına girenlerin haline benzer. Nasıl ki misk dükkânlarına girenler misk kokarlar. Demirci dükkânlarına girenler ise his ve kötü kokarlar. Öylede iyi kalpli, dini pak, ahlakı güzel, ortamı temiz çevreye ve arkadaşlara takılanlar onların güzel ahlakları ile ahlaklanıp güzel insanlar olup millete devlete kendisine faydalı olurken, kötü ve pis ahlaklı, ağzı bozuk, eli bozuk, kalbi bozuk dini eksik toplum ve insanlara takılanlar da kötü bozuk ve adi birer insan olup millete memlekete devlete zararlı muzır ve tehlikeli insanlar olurlar. Artık bu kötülerin idaresi ve zaptı o kadar zor olur ki onların her birisinin başına belki bir polis ister ki ancak onları kontrol altında tutsun.

Maddeler arasında alışveriş olduğu gibi insanlar arasında dahi duygusal,hal hareket ve tavır ve taklit noktasında alışveriş vardır.Bu iletişim,davranış ve rol modeli olma şeklinde olan alışverişler insanların bulunduğu çevreye ortama düzene ve zemine göre şekillenir.İyi temiz eğitimli ve ahlaklı bir çevrede büyüyen çocuk veya insan ile kötü ve bozuk ve ahlaksız çevrede büyüyen gençlik veya insan bir olmuyor.Herkes bulunduğu çevrenin rengiyle boyanır.Bulunduğu çevresi temiz olanlar temiz ahlaklı olurken kötü olanlar ise kötü oluyor.Bir çevrede küfürler bol bol ediliyorsa,içkiler içiliyorsa,başıboş serserilik yaygın ise,kötü alışkanlıklar yaygın ise o çevrede bulunan insan ister istemez onlardan bir şeyler kapar.O ortamın manevi baskısı o insanları onlar gibi olmaya iter.Zamanla o kötü çevrelere uyum sağlayanlar onlar gibi olmaya başlar.Ama çevresi temiz nezih ahlaklı olanlar ise zamanla o temiz nezih ortama uyum sağlar onlar gibi hareket ederler.Onları taklit ederler.

İnsan arkadaşının dini üzeredir.kiminle arkadaşlık ettiğine dikkat etsin diyen peygamber efendimiz,kötü çevre ve arkadaşın insanı dininden ahlakından ve imanından edip haramlara günahlara ve pisliklere bulaştıracağını söyleyerek.İnsan kiminle arkadaşlık ederse onun dini üzere olur demektedir.Yani kör ile yatan şaşı kalkar misali.Kötü ahlaklı ile düşüp kalkan eğer dirayeti vi ilmi kudreti yoksa o kötü arkadaş mağlup olur.O kötü arkadaş onu belalara pisliklere atar.Hatta belki hapse atar.Daha ileri gidip kabre atanlar da mevcuttur.

Eğer çocuğunuzun arkadaşınızın ve sevdiklerinizin hayırlı iyi güzel ahlaklı insanlar olmasını istiyorsanız onları ahlaklı güzel temiz çevrelere sokun,alıştırın ve yakınlaştırın bu şekilde hareket ederek onları kurtarmış olursuzunuz.Tedbili mekanda hayır vardır sözü bunun için dahi söylenmiştir.Bir çok kötü arkadaşı olan nice insanlar onlardan uzaklaşıp başka bir ortama şehre bölgeye giderek o kötü arkadaşların ve ortamın şerrinden kurtulup iyi insanlar olmuşlardır.

Çocuğunuz eşiniz yada tanıdığınız birisi cemaata tarikata yada buna benzer yerlere gidiyorsa yada gitmeye başladıysa hiç korkmayın çünkü hak ve doğru ve güzel olan bir ortamda batıl,bozuk ve çarpık düşünceler,fikirler ve hayatlar olmaz.Bu tür ortamlarda her şey Allah rızası esaslı olduğu için kişiler arasında sevgi muhabbet yakınlık hürmet ve sevgi Allah rızası içindir.Herkes birbirini menfaat için değil Allah için sever.Birbirine yardım eder dayanışma sergiler ve muhabbet eder.Bu tür ortamlarda riya,ikiyüzlülük ve tasannu ve menfaat yoktur.

Eğer bulunduğunuz çevre kötü ise ve bozuk ise ve temiz değilse o zaman batıldan hakka, çirkinliklerden güzelliklere, şerden hayra, hayvani ve nefsani ortamdan rahmani ve nurani ortamlara hicret edin. Kötü ve bozuk çevre insanın sadece dünyası için değil ahreti için dahi beladır. Haramlar ve günahlardan başını çıkarmaması için bir vesiledir.Bugün hapishaneler,hastaneler ve kabristanlara gidip sorulsa çoğunun belası ve hatası ve günahı kötü çevre ve arkadaş olduğu görülecektir.İyi arkadaşa uyanın hali kartala tutunup göklerde gezene,kötü arkadaşa ve ahlaka uyanın hali ise yılanlara tutunup yerlerde sürünene benzer.Kime tutunup uyduğumuza dikkat edelim.Göklerde ve zirvelerde manen gezmek var iken yerlerde zelilce sürünmek niye….Tahkik.Org


1 yorum

..

İnsan kiminle arkadaşlık ederse onun dini üzere olur demektedir.Yani kör ile yatan şaşı kalkar misali.Kötü ahlaklı ile düşüp kalkan eğer dirayeti vi ilmi kudreti yoksa o kötü arkadaş mağlup olur.
çok doğru.
İslam Ahlakı kitabıdır yanılmıyorsam, şöyle bir cümle geçiyordu.Nefslerine, kötü arkadaşlara, zararlı kitâblara ve yabancı radyolara aldanarak, küfr ve dalâlet yoluna sapanlardan, dilediğini hidâyete kavuşduruyor. Bunları ebedî felâketden kurtarıyor. Azgın, zâlim olanlara bu ni'metini ihsân etmiyor. Onları, beğendikleri, istedikleri küfr yolunda bırakıyor. Âhiretde, Cehenneme gitmesi gereken mü'minlerden, dilediğini, ihsân ederek afv edecek, Cennete kavuşduracakdır.
zararlı düşüncelerimden ve eylemlerden tevbe ederek doğru yolu görmeye çalıştığım dönemde umudum olmuştu bu cümle.

19.11.2012 - kbrklp

Konular