HADİS-İ ŞERİFLER (zikirle alakalı)

 Yedi kat gök ve yer ve bunların içindekiler, Allah’ı tesbih eder. Hiçbir varlık yok ki, Onu hamd ile tesbih etmesin. Fakat onların tesbihini anlayamazsınız!) (İsra 44)

 “Günde yüz kere "La ilahe illallah" diyen kimsenin, kıyamet gününde yüzü ay gibi parlar.” (Taberani)

 “Yatağa girince üç defa "Estağfirullah el azim ellezi lâ ilahe illâ hüvel hayyel kayyum ve etubü ileyh" okuyan kimsenin günahları, denizköpüğü kadar pek çok olsa da, affolur.” (Tirmizi)

 Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Biriniz günde bin sevap kazanamaz mı?” dedi. Oturanlardan biri, “Bir günde nasıl bin sevap kazanabiliriz?” diye sordu. O da,”Yüz defa tespih çeker (Sübhanallah),derse bin sevap yazılır veyahut bin günahı affedilir.” dedi (Müslim)

 “Peygamberimiz buyuruyor ki: “İki kelime vardır; bunlar dilde hafif terazide (mizanda) ağır Rahman’ın yanında da sevimlidirler. Bunlar: ‘Sübhanallahi ve bihamdihî (Allah’ım seni hamdinle tesbih ederim) Sübhanallahi’l azîm (Yüce Allah’ım Seni tesbih ederim)’ sözleridir.”
(Müslim, Buhari, Tirmizi)

 “Bir kimse, sabah akşam yüz defa “Sübhânallahi ve bihamdihi” derse, o gün ve o gece, hiç kimse onun kadar sevab kazanamaz.” (Deylemi)

 Kim on defa: “La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, lehülmülkü velehül hamdü vehüve ala külli şeyin kadir.” (Allah’tan başka ilah yoktur, birdir, şeriki yoktur, Mülk de onundur, hamd de onadır. O her şeye kadirdir, derse, İsmail oğullarından on köle azat etmiş gibi olur.) (Buhari, Muslim)

 Resulullah (s.a.v.)’ şöyle buyurmuştur: “Kim günde yüz defa: “La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, lehülmülkü velehül hamdü vehüve ala külli şeyin kadir.” (Allah’tan başka ilah yoktur, ortağı yoktur, mülk onundur, hamd de onadır, O her şeye kadirdir) derse on köle azat etmiş gibi olur. Ona yüz sevap yazılır, yüz günahı silinir ve o gün akşama kadar şeytandan korunur. Kimse ondan daha faziletli bir şey getiremez; meğerki bu duayı ondan daha çok demiş ola.”
(Müslim)

 “Sabah akşam yüz defa “Sübhanallahi ve bihamdihi sübhanallahil azim diyenin, günahları denizköpüğü kadar da olsa affedilir.” (Müslim)

 Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:”Akşam namazını kıldıktan sonra, hiç kimseyle konuşmadan yedi kere Allahümme ecirna minennnar (Allah'ım bizi cehennemden muhafaza eyle) de! Çünkü bunu deyip de, o gece ölürsen, mutlaka cehennemden kurtulursun. Sabah namazından sonra da aynı şeyi söyle! Zira o gün ölürsen, ateşten kurtulmana karar verilir.”
(Müslim)

 “Sübhanallahi ve’lhamdü lillahi ve-la ilâhe illallahu vallahu ekber” zikrini tekrar ederek cehennem ateşine karşı zırh edinin. Bu kelimeler kıyamet gününde sizlerin muhafızı ve koruyucusu, münecciyatı ve kurtarıcısı ve mukaddimatı ve sizi hayırla karşılayıcısıdır. Bu kelimeler “Bakıyat-ı sâlihât” denilen hazinelerinizdir.”

 Peygamberimiz en faziletli zikirleri şöyle belirtir: "Kelimelerin en güzeli dört tanedir: 'Sübhânallah,Elhamdü lillâh, Lâ ilâhe illâllah, Allahu ekber" (Buhârî)

 “Kim akşamdan temizlik üzere (abdestli olarak) zikredip uyursa (uyku bastırıncaya kadar Allah’ı zikrederse) ve geceleyin de uyanıp Allah’tan dünya veya âhiret hayırlarından bir şey isterse, Allah Teâlâ, istediğini mutlaka ona verir (Ebu Davud, Tirmizi)

 Hz Muaz bin Cebel (r a ) anlatıyor: “Kul, kendini Allah’ın azâbından kurtarmada zikrullahtan daha etkili bir ameli işlememiştir ” (İmam Mâlik,Tirmizi)

 “Allah’ı zikredenle zikretmeyen, diri ile ölü gibidirler ” (Buhârî)

 “Her şeyin bir cilâsı vardır; kalplerin cilâsı da Allah'ı zikretmektir İnsanı Allah'ın azâbından en çok koruyacak şey, ancak zikrullahtır…….." (Buhari)

Not: Hadislerin büyük bir kısmı İmam Nenevi(k.s.) nin El-Ezkar Dualar adlı kitabından alınmıştır.
Rabbim okuyup amel etmeyi nasip etsin tüm kardeşlerimize..!


1 yorum

Kalpler

Ancak Allah'ın zikri ile huzura kavuşur.. Zikre sarılalım

13.07.2011 - Kaside-i Bürde

Konular