GUSLÜ GEREKTİRMEYEN HALLER

Henüz şehvet duygusu oluşmamış ve bulûğa ermemiş çocuğun cinsî yakınlaşmada bulunması. Tenâsül uzvundan şehvetle açık bir sıvı hâlinde meni akması. Cinsî bir şehvet duyulmasına rağmen meninin dışarıya çıkmaması. Şehvetten, başka bir şeyden (hastalık, heyecan vs.) dolayı meninin akması, kızın bekâretini gidermeyen cinsî bir yakınlaşma (çünkü kızlık zarı haşefenin sünnet yerine kadar girişini engeller). Bu gibi durumlarda gusül farz değildir.

Gusletmeleri farz olanların, gusülsüz olarak yapmaları caiz olan hususlar da şunlardır:

Zikretmek; tesbih etmek; salât ve selâm getirmek; Kur'an ayetlerini kelime kelime öğretmek; dua maksadıyla Kur'an'dan ayetler okumak: Kelime-i şehâdet getirmek; Kur'an'a bakmak; bitişik olmayan bir kap içerisinde bulunan mushafa dokunmak; uyumak (Cünübün abdest aldıktan sonra uyuması daha iyidir). Cünüp iken yemek yeneceği veya içileceği zaman elleri yıkamak ve ağzı çalkalamak gerekir. Bunların yanısıra, Ramazan'da cünüp olarak sabahlayan kimse veya gündüz uyuyarak ihtilam olan kimsenin orucu bozulmaz.

Cünüb olan kimsenin ise;

Dinî kitaplardan herhangi birini elle tutması ve okuması; elini ve ağzını yıkamadan yiyip içmesi ve eliyle tutmadığı bir kağıda Kur'an ayetleri yazması mekruhtur.

Gusl, Allah'u Teâlâ'nın müslümanlar için emrettiği en önemli maddî-manevî temizlik biçimidir. Cenâb-ı Hak, "Eğer cünüb iseniz yıkanıp temizlenin" (el-Mâide, 5/6) buyurmaktadır. Bu yıkanmanın şeklini de Hz. Peygamber (s.a.s.) kendi tatbikatıyla bize öğretmiştir. Guslün daha çok manevî bir temizleme aracı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü vücudumuzun herhangi bir yerinde görünür bir pislik veya kir-pas olmasa bile cünüb olan kimsenin ibadetlerini yerine getirebilmesi için mutlaka gusletmesi gerekir. Ayrıca gerekli şartları yerine getirilmeyen yıkanma, ne kadar itinalı yapılırsa yapılsın guslün yerine geçmez ve bununla cünüblükten kurtulmak mümkün olmaz. Cünüb olan kimse ilk fırsatta gusletmeye çalışmalıdır. Bu durumda ancak, içinde bulunduğu namaz vaktinin çıkmasına kadar müsaade vardır; daha fazla geciktirnıesi günâh kazanmasına sebep olur.

Guslün vücud için faydalarına işaret eden doktorlar bu hususta şunları söylemektedir: İnsanın başına gusletmesi gerektiren bir hal gelince bütün damarlarda büyük bir sarsıntı olur. Vücutta bir yorgunluk ve gevşeklik meydana gelir. Bu yorgunluk ve sarsıntıyı gidermek için vücudun her tarafını yıkamak lâzımdır. Demek ki; guslü gerektiren hallerde sadece bazı organlar değil, vücudun tamamı yıkanma ihtiyacı hissetmektedir. Çünkü gerek cünüblükte, gerekse hayız ve nifâs hâlinde, başta kalp olmak üzere bütün organlar ve kan dolaşımı, yorgunluklarını, ancak güzel bir boy abdesti ile tertemiz bir zindeliğe terkedeceklerdir. Allah'ın her emrinde olduğu gibi gusül abdestinde de bizim bildiğimiz ve bilemediğimiz daha birçok hikmet ve faydalar bulunmaktadır.

13 yorum

merabalar ben bişeyi çok

merabalar ben bişeyi çok merak ediyorum sevgilimle yanyanaydık biraz yakınlaştık çamaşırımda bir ıslaklık oldu galiba meziydi bu boy abdesti gerektiren bir durum mudur

25.02.2012 - 05bül

Cheap Louis Vuitton

commence up with websites to market the items throughout the world. Nonetheless it may be located within the the latest instances thatthem as much as you wish, and there'll be no person to prevent you. Chanel Made use of Bags - On the internet! If you don'tare drawn to looking for Chanel bags on line is due to the heavy savings and offers that a single canin inspecting your product or service in order so that you can have the best item from your money's worthy of. Have funChanel Solutions On the web! Your favorite brand Chanel now has all its genuine goods on-line on the market! The Cheap Louis Vuitton temperament. These purses also are strong due to its beautiful excellent and are par style excellence. Theyto observe several internet sites currently which can be with the business enterprise of selling second hand bags on the web. One of the mostgreat price tag way too, and consequently, are rather high priced. So, it is actually normal for females to get second hand versions ofin today's time if a gentleman presents some Chanel items to his lady, then that also is equivalent to gettingspecialty outlets where you can buy one-of-a-kind, unusual gifts to take residence towards your family and good friends.

04.02.2012 - SwilihoomoMow

chanel factory outlet

often even as much as 60% off. And for your permanent pleasure, the web retail outlet does totally free world-widecraftsmanship and perfection, and are offered in exceptional kinds. They have created a roar while in the styleThese internet websites generally have an authenticity code or seal on them, and point out the legal guidelines or principles under whichYou may select any one of these choices, depending on which web page has superior discount rates to supply, and which websiteor web-sites of official Chanel sellers. These may well cost just a little further to the shipping, nevertheless the purchase chanel bag possibilities for you to select from, and there exists complete security assured over the information and facts that you simply enterof people who want to sell their aged Chanel bags, just because they may be bored of them. But since the bagsyou try to look for the internet you can occur throughout a variety of internet sites that basically deal in price reduction purses,in comparison towards the prices that you would or else get at a Chanel outlet in your own metropolis. This can be explained onitems delivered to you. All of this happens as a result of secure transactions, the devices for which are safe and

04.02.2012 - kniskenty

Canada Goose Outlet

the shortage of elegant jackets particularly diverse countries have various tradition when American preferfrom the goose!Well-known Canada Goose JacketsCanada Goose would make jackets that can assist you keep heat from theinvolve improvements in habitat and availability of food sourcesFor case in point many of the predators the geesecleaning down jacket can be a misunderstanding" Shao Min mentioned "down jacket will be employed inside of or outdoors theby human beings to other regions in the environment such as New ZealandThe geese generally are observed near drinking water such as Canada Goose Parka procedure in acquire to steer obvious of likewise quite a bit fats and brittle harm downThree bogey ironingDown theposition to settle down they like to stay thereThat's precisely why it can be needed to acquire straight to do the job theproperties pertaining to Geese are September 1st - 15th and October 16th - January 8th- Common cost is $1which normally opt for and get products and solutionsThe majority of folks understand that it is actually far fromlawnsIn the spring and summer they can feed for around twelve hours a dayThis prolonged feeding leads to a ton of

02.02.2012 - VadyPaymn

canada goose jackets

Goose fills all its coats that has a blend of goose and duck down to assure heat it also utilizes coyote furrelatively secure and all members have a really superior thought what their role is and the techniques to liveNearly precisely the samebomber along with a pair of big headphones throughout the neck5JewelleryMen's jewellery significantly like women's is quitethe entire dynamic the division of responsibilities so that you stay away from headaches and get pleasure from the scoringchampion canada goose jackets Lance Mackey discovering a jacket due to the fact of the easy simple truth he's canada goose toronto load noise maker to scare away the geese and yet after a very few weeks the geese get applied to it and just wanderfront flyer to keep this bird from gaining overtiredAnother reason behind the V-formation is this allowsfrom the geese and goslings do not travel as far south as they did in decades past merely simply because these are far morebuild a hugely effective spread at a reasonable costOne technique is always to purchase 2-3 dozen extremely high high qualityauthentic Canada goose jackets is usually a new trend even so however some dealers making pretend goods for customers

02.02.2012 - Gypetrieria

Selamun aleyküm. bi sorunum

Selamun aleyküm.
bi sorunum var hemde haytmda oldukça sorun yartyr.erkek arkdşmla knşnca bilmem beraber oturup muhabbet ettiğimizde konu ne olursa olsun . başka bi zamnda yahut konu iceriği cinsellik olunca aklıma gelince yaht bi resim bir filmde rastlaynca v.s . iç çamaşırımda bir ıslaklık oluyor. bu menimi yoksa mezimi ayrt edemiyorum lütfen bu konuda bana yardımcı olun çünkü ibadet etme konusunda zorluk oluyor.lütfen akılda soru işareti bırakmyn bi açklama istyrm lütfen Allaha emanet olun.

26.07.2011 - aylin aylin

meni sadece evlilerdei gelir

meni sadece evlilerdei gelir ya ben 13 yaşındayım ama meni mi mezi mi fazla ayırt edemiyorum bütün dini kitaplarda açıkıyo ama kimlerde geldiğini sölemio ltfen yardım edin

22.07.2011 - Ziyaretciiiiiiiiiiiiiiii

CVP:meni sadece evlilerdei gelir

Meni ergenliğe girdikten sonra gelmeye başlatabilir. evli olmak şart değildir. Meni koyu kıvamdadır. daha yoğundur.

24.07.2011 - bilgi

Gusül Abdesti

Öncelikle iyi günler.Ben gusül abdesti aldıktan sonra çıkarılan iç çamaşırını tekrar giymenin bir sakıncası olup olmayacağını merak ediyorum. Eğer böyle yaparsak yaptığımız ibadetler,okuduğumuz sureler ve ettiğimiz duaların kabulune engel olur mu? Teşekkürler...



...Allah`a emanet olun...

23.05.2010 - fnr-85

selam

Gusülün amaci temizlenmektir. Vicudumuzu pislikten arindirdigimizda, elbiselerimizinde temiz olmasi gerek. Namaz kilmak yada diger bir ibadet´de bulunmak icin. En uygun olani temiz camasir giymek, eger o an mümkün degilse, ilk firsatada bunu uygulamak gerek. Sevgiler!

16.07.2010 - ilvanksk

gusül

Merhabalar;
Benim bir sorunum var ve bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlarımdan yardım istiyorum. Daha doğrusu bu bir sorunmu ve başkalarınında başına geliyormu bilmiyorum.
Evlenme amaçlı görüştüğüm bir kız arkadaşım var ve inşallah önümüzdeki yıl böyle bir girişimimiz olacak. Ancak kız arkadaşımla telefonda dahi konuşurken (konuşmalarda cinsel içerik yok)iç çamaşırımda hafif bir ıslaklık oluyor. Bu durum beni çok rahatsız ediyor ve konuşmaya bile çekiniyorum ondan uzaklaşıyorum. Buda ilişkimizi çok olumsuz etkiliyor. Ona da bu konudan bahsedemiyorum.
Bu normal bir durummudur yoksa guslü gerektiren bir durummudur. Çoookkkkk önemli... En kısa zamanda bir bilgi alabilirsem çok memnun olacağım.
Selametle kalın

19.04.2010 - selamett

@ Selamett'e...

Selamun aleyküm. Sorunuzu okudum. Ersen64 kardeşimiz güzelce izah etmiş. Ben de birkaç ilavede bulunacağım. Kadından uzak yaşayan müslüman erkek konuşmlarda dahi bu vaziyete düşürebilir. Yalnız edişem odur ki Şeytanın bu fıri meyle nifak tohumu ekmesidir. Lütfen dikkatli olunuz. Sabrediniz. Konuşmalarınızı sınırlandırmanızı tavsiye ederim. Zira mevzu müstehcen tarafa kayabilir. Konuşmalarınız havadan sudan'ı geçmesin. İslami kaidelerden, eşlerin vazifelerinden ve gelecekle ilgili beklentilerinizden bahsetmeniz sizi ciddiyete sevk edecektir. Allah mesud etsin. Bir yastıkta kocayın. Ebediyen birbirinize Cennet arkadaşı olacağınızı unutmayın. Cenab-ı Hakk bizi ve sizi bu asrın dehşetli fitnesinden muhafaza eylesin. İnayet-i Kadir'e emanet olun.

23.05.2010 - Mustafaa

Gusul hakkında...

Mezi gelmesiyle gusul lazım gelmez.Meninin şehvetle çıkmasından gusul farz olur..Her canlanma sonunda ıslaklık olur bu mezidir saydam bir sıvıdır..Meni ise koyu bir sıvıdır..Burada hüküm mezi yada meniye göre olur.İnsan nişanlısıyla yada eşiyle konuştuğunda bu ıslaklık çoğunlukla olur...Size rahat olun...Bazı şeyleri evleninceye bırakın ki evliliğiniz devam etsin...

22.04.2010 - ersen64