YÜZ KİŞİYE DANIŞMADAN EVLENMEYECEĞİM

İsrail oğullarından biri kendi kendine dediki:

yüz insana danışmadan evlenmeyeceğim .Doksan dokuz kişi ile müşavere etti biri kaldı niyet etti sabah erken kim karşısına çıkarsa onunla müşavere edip görüşü ile amel edecekti.
Sabah oldu evinden çıktı bir deliye rastladı. bir kamışı at yapıp binmişti.böyle bir deli ile karşılaşması onu üzdü ama verdiği sözdende dönmedi ona yaklaştı.

Deli onun yakşaltığını görünce dediki: Sakın kendini koru atım seni tepmesin.

Fakat o kimse deliye şöyle dedi: Atını tut sana bir şey soracağım.

Deli durunca şöyle anlattı: İlkkarşıma çıkanla müşavere edeyim diye allaha ahd ettim.ilk olarak da sen karşıma çıktın.şimdi söyle!ben evlenmek istiyorum nasıl evleneyim?


Deli şöyle anlattı: Kadınlar üç çeşitti biri senindir.biri aleyhine çalışır .biride hem lehine hemde aleyhine olur .

Sonra şöyle dedi: Sakın at seni tepmesin.

Adam diyorki onun bu anlattıklarının manasını o anda sormadım. Sonra onun peşinden gidip yetişti ve şöyle dedi. "Hele atını durdur"

Atını durdurunca yaklaştı ve şöyle dedi:
Söylediklerini anlayamadım onları bana açıkla.

Şöyle anlattı:
Senin olan kadın: bakire olandır. kalbi de sevgisi desenindir.senden başkasını bilmez.

Aleyhine olan kadın:çocuklu olan kadındır. malını yer ilk kocası için ağlar.

Hem lehine hemde aleyhine olan kadın ise çocuksuz dul kadındır.birinci kocasından iyi olursan lehine olur aksi halde aleyhine olur.

Sonra gitti
O adam yeniden peşinden yetişti ve şöyle dedi:
yazık sana nedir bu halin hukema kelamı konuştun ama delilik yapıyorsun.
Bunun üzerine şöyle dedi
İsrailoğulları beni kadı yapmak istediler istemedim israr ettiler bende kendimi deliliğe vurdum böylece onlardan kurtuldum...

* * *

Yukaridaki ibret verici hikaye bize cok sey anlatiyor. Heleki günümüzde ilkokuldan üniye kadinla erkegin ayni siralarda okumasi, internet ve telefonlarla bir kisi ile görüsebilme imkaninin saniye icinde olmasinida düsünürsek. Kizlik bekaretini korumus olmasina ragmen haya damarlari yirtilmis. Erkek arkadasi maskaraligi arkasindan her türlü halti yemis kisilerin hangi sinifa girdigi ise mechuldur..

Rabbül alemin insllh bekar kardeslerimize hayirli esler nasip eder..


25 yorum

sevenlerı ayırmak gunahmı?

ben bı akrabamın oglunu tutldum yıllardır sevıodum ve ogrendıımkı oda bnı sevıomus ve onun alesıde sureklı benı ıstıodu bız aramızda konustuk ve ıkımzde evlılıge hazrız fakat benm aılem sevdıgımın aılesı akrabada olsa bazı yaanlıslarında dolayı ıstemıorumlar napıcagımı bılmıorum ondanda vazgecmek ıstemıorum yardımcı olun lutfenn

04.06.2012 - Zehirliok Ziyaretçisi

Heleki günümüzde

Heleki günümüzde ilkokuldan üniye kadinla erkegin ayni siralarda okumasi, internet ve telefonlarla bir kisi ile görüsebilme imkaninin saniye icinde olmasinida düsünürsek. Kizlik bekaretini korumus olmasina ragmen haya damarlari yirtilmis. Erkek arkadasi maskaraligi arkasindan her türlü halti yemis kisilerin hangi sinifa girdigi ise mechuldur..
DEMİŞSİNİZ...
Size bende katılıyorum inanır mısınız bende o dönemlerden geçtim her türlü pisliğin,rezilliğin yapıldığı o okullardan çantasında hap,belinde silah ve okul lavabolarında çocuk düşürenleri mi bilmiyoruz RABBİME binlerce şükürler olsun ki pisliklerden olmadım alnım ak başım dik oldu.Yani demek istediğim kadın erkeğin aynı sırada oturması telle konuşmasını bikenara bırakalım en arka sırada öpüşmeyen mi oluyordu!Bunlar çok tartışılır şimdi 2 yaşında bi kızım var ve ben gerçekten geleceği hususunda çok endişeliyim umarım evlatlarımız yanlış yapanlardan olmaz...

19.03.2011 - filiz21

sÖZÜN BİTTİGİ YER

2.EVLİLĞİMİ YAPTIM 24 YAŞINDAYIM VE 6YASIDA NUR TOPU GİBİ BİR KIZ COCUGUM VAR ALLAHA şükürler olsun.fakat eski eşimin arkasındanda aglamıyorum kimsenin malınıda yemiyorum cok garip bir genelleme yapılmıs burda ve şunuda söyliyim o kızlık zarı hiçbirşeyin garantisi degil Rabbim herkezi Yüreğinde Allah korkusu olanlarla karsılastırsın amin..

10.11.2009 - gizemdevrim

Böyle bir genelleme yapmak

Böyle bir genelleme yapmak ve onu tasdik etmek nekadar yanlış
ne kadın 3 çeşittir ne erkekler.
huyu güzel olmadıktan sonra ister bekar olsun ister dul hiç fak etmiyor .
ilk eşinden eziyet gören bir hanım bence 2 ci. eşinin kıymetini dahada iyi anlayabiliyor bu iki taraf içinde gecerlidir ,kadın mecvur olmadıkca cocuklarıda varsa genelde evlenmeyi değilde cocuklarını yetiştirmeyi tercih ediyor .bu aslıda fedakarlığın en hassas olanı.düşününki bir anne 25 yaşında dul kalıyor ,hayatını cocuklarına adıyor onlara hem annelik hem babalık yapıyor
.
dul olmakta rabbimin bir takdiridir .bazen ölümle kaybedilen bir eş bazende boşanmayla ama bu takdiri ilahidir .
peygamber efendimizin hayatını örnek olarak alırsak dul bayanları tercih etmiştir bekarlarıda tavsiye etmiştir.

unutmayın ilk iman eden bir kadındı ,cenabı akkın selamına mazhar olan kadın hz hatice idi .ve dul idi.
ama ahlakı edebi huyu onu rasulullaha hiç bir zaman unutturmamaış hürmetle anmasını sağlamıştı .
ve Ümmü Seleme..
Peygamber Efendimiz Ümmü Seleme'yi nikâhına, çocuklarını da korumasına almıştır. Asıl adı Hind olmakla beraber Ümmü Seleme künyesiyle meşhur olmuş, Peygamber Efendimizle evlendikten sonra da Ümmü'l-Mü'minin unvanını almıştır. Hazreti Aişe'den (ra) sonra en fazla hadis rivayet eden hanım sahabedir. Risâle-i Nur'da ismi Ümmü'l-Mü'minin Ümmü Seleme olarak geçmekte ve "meşâhir-i ulema-i Sahabe"den denilmek suretiyle, meşhur olan alim sahabelerden biri olarak vasıflandırılmaktadır (Mektubat, s. 130). Künyesi Ümmü Seleme Hind binti Ebu Umeyye Süheyl bin Mu ire bin Abdullah bin Ömer bin Mahzum şeklindedir.
belki coğu erkek eşinin bekar olmasını onun ilk göz ağrısı olmasını telep eder bu onun en tabi hakkıdır .ama tavsiyem hayırlı olanı istemesidir.
dindar olanı ilk önce tercih etmesidir .haya ve edep en önce gelenidir .
EYERKİ BU HİKAYEDEKİ GİBİ DÜŞÜNÜLSEYDİ O ZAMAN DUL BAYANLARIN EVLENMEK HAKKI PEK OLMAZ YETİM ÖKSÜZ COCUKLARA SAHİP CIKACAK BABALAR BULUNMAZDI .
benim kendi düşüncem eyerki erkek olsaydım eşimin dul veya bekar olmasına ,milletine rengine ırkına ,bakmaz sadece takvasına edebine hayasına bakardım .
vesselam ....

Nezaman ki senin sohbetinden sıyrıldı yüreğim,işteo günden beri biçareyim!
Ne zaman kalbimde yerini başka heveslere pazarladım,İşte o andan beri avareyim!
Senden uzaklık ateşmiş YaRab!Merhamet et! .

03.08.2009 - iremhan

Tebrikler.

Çok güzel yazmıssın emegine saglık..

10.11.2009 - gizemdevrim

rica ederim kardeşim

rica ederim kardeşim ..bence bu yazı cokta doğru değil ben acizhane fikirlerimi beyan ettim .yorumlarınız için ben teşkküer ederim ..
Nezaman ki senin sohbetinden sıyrıldı yüreğim,işteo günden beri biçareyim!
Ne zaman kalbimde yerini başka heveslere pazarladım,İşte o andan beri avareyim!
Senden uzaklık ateşmiş YaRab!Merhamet et! .

24.10.2011 - iremhan

bu hikaye yalnış...

iremhan hanımın düşüncelerine katılıyorum.bu hikaye ya çok eksik yada tamamen yalnış...bir kadınla 4 şeyi için evlenilir 1)güzelliği 2) soyu,nesli,asaleti 3)malı mülkü 4)güzel ahlak ve takvası.Bu 4 sıfattan en hayırlısı takva sahibi olmasıdır bizlere de takva sahiplerini seçmemiz hususunda nasihat verilmiştir.dul,bekar denilmemiştir.Her şeyiyle eşit biri bekar biri dul bayana denk gelinirse fetva sormak lazım...

03.08.2009 - mahya

Baya güzel ve ibretlik bir hikaye

Çok güzel teşşekür ederim.
Allahu Teala her gence hayirli es nasip eder insallah amin!
cümlemize.

23.05.2009 - weberk

dengini bulmak zor

bu zaman da kimin ne olduğu belli değil dengini bulmak gercekten zor sevebileceğin bilhassa seni sen olduğun için seven birini bulmak Allah cc herkesin kalbine göre ve hayırlısını versin.. güzel bir hikaye idi teşekkürler

24.08.2008 - MUSTAFA09

yanlışşş

insanın dul olmassı cocuklu olması veya bekar olması degil insanın allah korkusu olması deger bilmesi haya bilmesi önemli olan bu degilmi

22.08.2008 - asi_061

Maşallah barekallah

Allah razı olsun kardeşim gayet güzeldi emeğine sağlık. Yüce Allah cumlemize herşeyin hayırlısını nasip etsin. Selam ve dua ile kardeşlerim

22.08.2008 - imamhatiplim

güzel bir hikaye

benım basımdan ne yazıkkı bır evlılık gectı ve kötü olaylar nedenıyle bitti iyikide bitmiş rabbime şükredıyorum onların elınden kurtardıgı için ve eger rabbim bana tekrar bır kapı acarda bır yuva kurarsam eşim iyide olsa kötüde olsa ben kendi özümden gecmem agzımı acıp kötü söz söylemem rabbim ıslah etsin derım güzellıkle yaklasırım eşimde olsa bu onun hatası yani dul olmak ikinci evlilikte ben bunları gordum artık böyle davranıyım demek degıldır sadece insan daha dogru adımlar atıyor huzuru bozulmasın aman yuvam bozulmasın dıye güzel ahlak sergılıyor...

14.06.2008 - yakomoz

yüz kişiye danışmadan evlenmeyeceğim

burada bir genellemeye gidilmiş bu çok yanlış.her üç gruptaki kadınlar arasında iyilerin de olabileceği göz ardı edilmiş.ailenizde veya akrabalarınızda her üç gruptan kadınlar olabileceğini unutmayınız.lütfen yazarken düşünerek ve kendimizi onların yerine koyarak yazalımselamlar sevgiler.

12.04.2008 - rey2466

olmazz

deli güzel demiş belki ama istisnalar alınmış bu durumdan.kimsenin nasıl tutum sergileyeceğini bilmezsiniz.dullarda insan.bekarlarda insan.Allah herkesi farklı şekilde imtihan ediyor.bu sözle onların üzerine etiket yapıştırılamaz.Allaha emanet olun.

10.04.2008 - sabredenkul

S.A BEN SİZE KIRILDIM

S.A BEN SİZE KIRILDIM ÇÜNKİ ÇOK YANLIŞ BİR ÖRNEKLEMEYLE ERKEKLERİ YÖNLENDİRİYORSUNUZ.BEN UZUN YILLAR 2 YAVRUMLA DUL BİR KADIN OLARAK YAŞADIM ÇEKTİGİM IZDIRAPLAR CABASI.EŞİM 3 GÜNDE ALLAH İÇİN BENİMLE EWLEN DEYİP NİHAH KIYDI VE BEKARDI.ŞİMDİ ÖYLESİ MUTLU BİR YUVAMIZ VAR Kİ.BEN ÇEWREM TARAFINDAN HAYRETLE KARŞILANACAK KADAR EŞİME İTAALİ VE SAYGILIYIM.O BENİM İÇİN ALLAHTAN SONRA GELİR.ALEYHİNE DİYE BİR ŞEY YOK YETERKİ BİLİNÇLİ OLSUN.NİCE EL DEĞMEMİŞLER DE EŞLERİNE DÜNYAYI ZİNDAN EDEİLİYORLAR

30.03.2008 - minanur

Konular