Abdülkâdir Geylâni'den Nasihatler



Ey oğul! Sana takvâ gerek. Bu sebeple takvânın icablarını ifâya gayret et ki, kalbin iç düşmanlıklardan ve çirkin huylardan kurtulsun. Hayırla istikametlensin.

Ey oğul! Dünyalık toplarken, gece odun toplayan fakat eline ne geldiğini bilmeyen kişi gibi olma. Eline geçen dünyalığın helal mi haram mı, meşru mu yoksa gayr-ı meşru mu olduğuna dikkat et. Bütün fiillerinde tevhid ve takvâ güneşi ile beraber ol!

Ey oğul! Kur'ân ile amel etmek, seni Kur'ân'ın mevkîine yükseltir; oraya oturtur. Sünnet ile amel etmek ise, seni Allah'ın Rasûlü'ne yaklaştırır. Rasûlullah sallâllâhu aleyhi ve sellem'in kalbi ve manevi himmetiyle, Allah dostlarının kalbleri çevresinden bir an dahi ayrılmazsın. Allah dostlarının kalblerini güzelleştiren odur.

Ey oğul! Haram yemek kalbini öldürür. Helal yemek ise ihya eder. Lokma vardır seni dünya ile; lokma vardır seni ahiretle meşgul eder. Yine lokma vardır, seni dünya ve ahiretin Yaratanı'na rağbet ettirir.

Ey oğul! Nefsinle cihad hususunda sana yardım edenle arkadaş ol. Onun sohbetlerinde bulun. Nefsinin azmasına yardım edenle arkadaş olma. Önce kendi nefsinle meşgul ol, kendi nefsine faydalı ol ve kendi nefsini düzelt. Sonra başkalarıyla meşgul ol. Başkalarını aydınlattığı halde kendini eritip bitiren mum gibi olma. Ey Allah yolunda güzel ameller işlemek isteyen kişi! İhlaslı ol! Aksi halde, boşuna yorulmuş olursun.

İnsanları irşâd etmek, lafla değil, gönülden halis bir inanış ve iştiyâkla gerçekleşir. Yine bütün bunlar; halvet, ibadet, zikir, riyazat ve murakabe ile alınacak neticelerdir. Yoksa, şekilcilikten ve zahiri gösterişten öteye geçmeyen ve ruha asla işlemeyen birtakım davranışlarla elde edilecek neticeler değildir. Bu sebeple, Allah yolunun yolcusunun dili ile kalbi, içi ile dışı, sözü ile özü bir olmalı ve aynı şeyi terennüm etmelidir.




1 yorum

Gavs-i Geylani Hatırına

Allah ımız Yüce Mevla mız Habibin Aleyhisselam ın torunu olan ve her daim Senin ve Habib in Aleyhisselam yolunda giden Geylani Ebu Muhammed Hazretleri nin talebesi olma bahtiyarlığını bizlere nasip ediver.Nefs mücadelesinde bizlere zaman,sabır ve kurtuluş nasip ediver.Geylani Hazretleri nin duasına mazhar olmayı bizlere eriştiriver.

Günahından pişman olan kullarını affediver günah bataklığında kaybolmuş çıkış arayan kullarına çıkış nasip ediver İlahi Rahmete bürünüp Seninle bünyemizi kuşatıp sağken şehit olmayı bizlere nasip ediver Mevlamız.

Ana-babamıza,bütün sağ,diri ve hasta muzdarip müslüman kullarına müslümanca yaşama imkanı elinden alınan zulüm gören kullarına da acı ve merhamet ediver Rabbimiz.

İnsanların beğenip yanlızken fesada düşen kullarından bizleri koru Mevla mız ve bizleri bu duruma düşmekten alıkoyuver Yüce Halık ımız.

Sözleri bal ve gül olup yaptıkları zehir ve ateş olan insanlardan bizleri koru Rahman ımız ve bizleride bu duruma düşmekten men ediver Rabbimiz.

Dualarımızı seher vaktinde cihad anında mübarek beldelerde yapılan duların zümresine ilhak ediver ve Geylani Hazretleri
nin hatırına bizlerin duasını kabul ediver Mevlamız.Amin.

23.12.2008 - smart_doğan

Konular