2012 yılı Subat ayı konuları

Karanlık Kalplere Ve Huzursuz Ruhlara Bir Kandil Yakın.

  • tahkik

Kandiliniz hayırlı olsun. Rahmeti, hikmeti, keremi, hazineleri bol Rabbimiz biz gafil, ahmak, divane kulları için bu gün kapılarını sonuna kadar açmış ki o af ve mağfiret hazineleri ile amelimizi dolduralım. Bir padişah nasıl ki hazinelerinin kapılarını sonuna kadar açsa ve gelin istediğiniz kadar alın dese. İnsanlar gece gündüz, soğuk kış demeden koşarlar o hazinelerinden almaya. Bizlere de şimdi bizlere açılmış olan af, mağfiret, sevap hazinelerini gece gündüz demeden alalım, dolduralım. Bu keremli gecenin fırsatını iyi değerlendirelim.

Evlilikte İletişim Eksikliğinin Feci Sonuçları..

  • tahkik

Kadın ve erkek arasında sözlü, yazılı ve fiili iletişim olmakla beraber manevi olarak yapılan iletişim daha kuvvetli ve etkilidir. Bu iletişim daha çok kalplerin ve duyguların iletişimidir. Bu iletişim muhabbeti, evliliği ve aşkı kuvvetli kılar. Bediüzzaman Hazretleri kadın ve erkek arasındaki izdivacın en mühim sebebinin bir erkeğin kalbine karşılık kalp bulması ve o kalbin vereceği; hayretleri, sevinçleri ve kederleri paylaşmasıdır. Yani başka başka bir kalp bulması ve o kalp ile huzur ve sükunet bulması olarak tarif eder.

Güzel Ahlak Nasıl Olmalı?

  • Süheyl Okur

Gerçek anlamda güzel ahlâk nasıl olmalı? Bu konuda yaptığım bir araştırmayı, Peygamberimiz (sav)'den ve büyüklerimizden derlediğim güzel sözleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

“Sizin imanca en güzeliniz, ahlâkça en güzel olanınızdır buyurur” Peygamberimiz (sav). Her binanın bir temeli vardır. İslam’ın temeli de güzel ahlâktır. Güzel ahlak güler yüzlü olmak, cömertlik, kimseyi üzmemek, eziyet vermemek, kimseyle çekişmemek ve kimseyi çekiştirmemektir.

Zihin okumayı başardılar

  • bilim

Bilim adamları geliştirdikleri yeni teknoloji sayesinde, konuşma yetisini kaybedenlerin beyinlerindeki iletişim faaliyetlerini sözcüklere dönüştürmeye hazırlanıyor.



Bireylerin zihnini okumak artık yalnızca bilim kurgu filmlerinin parçası değil. Amerika'nın Californiya-Berkeley Üniversitesi’nden araştırmacılar, konuşma yetisini kaybetmiş hastaların düşüncelerini sözcüklere dönüştürmeyi başardı.

Teknoloji, beynin duyulan sözcükleri beyin dalgasına dönüştürmesi prensibine dayanıyor. 15 epilepsi hastası üzerinde yapılan deneyde katılımcılara belli sözcükler dinletildi.

Panik atağı engelleyen burun spreyi geliştirildi

  • saglikli

Alman Max Planck Enstitüsü uzmanları, beynin panik atak ve korku yapan bölgesinde etkili olan bir burun spreyi geliştirdi.

Kısa süre önce bulunan "Neuropeptid S" (NPS) adlı etken maddeyi içeren sprey, beyinde korku ve panik atağın oluşmasına yol açan bölgeye etki ediyor.

Görülme sıklığı hayli fazla olan panik atak bozukluğu; yoğun korku, kaygı ve endişe karışımı nöbetlerin yaşanmasına yol açan bir hastalık. Nöbet sırasında kalp çarpıntısı, ellerde titreme ve ağız kuruluğu gibi belirtiler veriyor.

Araştırmayı yöneten Ulrike Scmidt fareler üzerindeki deneylerin başarılı sonuçlar verdiğini belirterek sprey hakkında şunları söyledi:

İlk üçteki kanserler

  • hayat

Mevcut hızıyla devam etmesi halinde 2030 yılında 27 milyon kişide görülmesi öngörülen kanserler içinde akciğer, meme ve prostat kanseri ilk sıradaki yerini koruyor.

Uzmanlar, kanserden korunmada ilk sırada sigara ve alkolden uzak durulması, yaş, cinsiyet, aile öyküsü göz önünde bulundurularak gerekli taramaların yaptırılması, sağlıklı beslenilmesi ve fiziksel aktiviteye önem verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Smear testi yaptırmak hayat kurtarıyor

  • bilim

Rahim ağzı kanserinin en önemli nedeninin Human Papilloma Virüs (HPV) olduğunu belirten uzmanlara göre, düzenli PAP smear testi yaptırmak, kanserden korunmada önemli rol oynuyor.



Dünyada kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türü, rahim ağzı kanseri. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fatih Güçer, ileri evreye ulaşıncaya dek herhangi bir belirti göstermeyen rahim ağzı kanserinde, hastaların büyük çoğunluğunun düzenli PAP smear testi yaptırmadığı için artık cerrahi şansın kalmadığı safhada hekime gittiklerine dikkat çekiyor. Güçer, bu nedenle hastalıktan korunmada düzenli smear testi ve HPV aşısının büyük önem taşıdığının altını çiziyor.

Cilt lekelerinden kurtulma tüyoları

  • saglikli

Güzelliğinizi gölgeleyen cilt lekelerini silmede; dermatologların önerdiği medikal tedavinin yanı sıra makyaj hilelerinden de yararlanabilirsiniz.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Can Cengiz, kadınların güzelliğini gölgeleyen cilt lekeleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

Örümcek ağı interneti yeniden inşa edecek

  • bilim

Bilim insanları, çelikten daha sert olan, aynı zamanda sahip olduğu esneklik sayesinde birçok şekle girebilen örümcek ağının en büyük özelliğini ortaya çıkardı. Bu keşif internetin geleceği için de ilham kaynağı oldu.

Nature dergisinde bugün yayımlanan araştırmaya göre, örümcek ağı sadece sert değil, aynı zamanda “akıllı.” Öyle ki, gelecekte elektrik şebekeleri ve internetin örümcek ağı temel alınarak oluşturulması söz konusu.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) akademisyeni Markus Buehler ve ekibi, Avrupa’da yaşayan bahçe örümceği Araneus diadematus’un üzerinde bilgisayar modellerini kullanarak yaptıkları araştırmada, örümcek ağlarının farklı gerilme seviyelerine değişik tepkiler verdiğini tespit etti.

Hayata yenilmemenin sırrı onlarda

  • bilim

İnsanların büyük çoğunluğu boşanmadan, işsizliğe, başarısızlıktan yakınların kaybedilmesine hayatın türlü zorlukları ile yüzleştiğinde zaman zaman depresyona girer, morali çöker. Ancak böyle bir duygusal çöküntüyü hiç yaşamayan tanımayanlar da var. Peki bu nasıl oluyor?


Başlarına gelen olumsuzluklara rağmen depresyona girmemeyi başaranlar, "metanet sahibi" kabul ediliyor.

Görünmezlik artık hayal değil

  • bilim

Bilim insanları ilk kez görünmezlik pelerini kullanarak üç boyutlu bir nesneyi görünmez hale getirdi. Yapılan deney “New Journal of Physics” adlı bilim dergisinde yayımlandı.

Teksas Üniversitesi’nden bilim insanları 18 santimetre büyüklüğündeki silindir biçimindeki bir boruyu plazmonik meta madde kullanarak görünmez hale getirdiler. Ancak deneyin görünür ışık değil, mikro dalga alanında sonuç verdiği de belirtildi.

Allah'ın Üzerimizdeki Nimetini Analım

  • I.Akin

Allah'ın kulları üzerinde çok büyük nimetleri vardır ancak pek çok insan bunu düşünmez ve şükretmez. İnsanlar çoğu zaman, sahip olduklarını kaybettiğinde değerini anlar ve kıymet bilmediği günler için pişmanlık hisseder.

İnsanın En Mühim Vazifesi.....

  • tahkik

Mühim vazifeler için bu darı teklif ve imtihan dünyasına gönderilen ve sonsuzluk için yaratılan insanın ömür sermayesi pek az olduğu gibi lüzumlu işleri ise çoktur. Bu vazifeleri ve daireleri Üstad Hazretleri iç içe geçmiş daireler olarak tarif eder. Yani insanın bir biri içerisine girmiş bir çok hayat daireleri vardır. Bu dairelerdeki vazifeler birbirinden farklı olduğu gibi o dairelerdeki vazifelerin ehemmiyetleri dahi farklıdır. Mesele akıl, kalp, mide daireleri farklı olduğu gibi hayvanat ve nebatat ve mevcudat dairesi dahi farklıdır.

Büyük Günahlar Büyük Tövbe Ve İstiğfarla İster.

  • tahkik

Sosyal ve içtimai hayatımız; hak ve batıl, güzel ve çirkin, hayır ve şer ile öyle karışık bir hale getirilmiş. Dinimiz hayatın hayat olmaktan öyle uzaklaştırılmış ki, yaşantımız öyle başı boş, manasız ve sahipsiz hale getirilmiş ki artık hangi şey doğru, hangisi yanlış, ne güzel, ne çirkin tefrik edilemez olmuştur. İnsanlara günahlar öyle mübah, haramlar öyle tatlı, şerler öyle masum gösterilmiş ki, artık günah işlemek sıradan, haramlara dalmak normalleşmiş.