14 Haziran 2008 tarihli konular

Bebek sallamanin amaci

  • Gülderen

Bir haftalık bebekler günün yaklaşık yüzde 80'ini kısa aralıklarla uyuyarak geçirirler. Bir aylık olduklarında, uyku zamanları günde 3 ila 4 kestirmeye ve 5-6 saatlik kesintisiz bir gece uykusuna dönüşerek gittikçe azalır.

Bebeklerin geceleri uykudan uyanmaları annelerin en çok zorlandıkları hususlardan biridir. Günümüzde uzmanlar 'bebek ağladığında karnının tok, altının kuru olduğundan ve sancısının olmadığından eminseniz, yattığı odanın kapısını kapatıp yanından kararlı bir şekilde uzaklasın, bir süre sonra sesi kesilip uyuyacaktır' diyorlar.

"Musibet, Cinayetin Neticesi, Mükâfatın Mukaddimesidir

  • PARATONER

Her şeyden evvel, varlığıyla varlığımızı ışıklandıran, gözlerimize nurlar serpip, bizleri nefsanî karanlıklardan kurtaran Rahmeti Sonsuz Rabbimize hamd ü senâlar ediyor, varlık ağacının çekirdeği, kainat kitabının ille-i gâiyesi, Hakk’a davetin en gür sesi Efendimiz'i, âlini ve ashabını salât ü selamlarla bir kez daha anarak ellerimizi açıp yalvarıyoruz:

Yenidoğan Bebeğiniz ve Siz

  • Gülderen

Doğumdan sonra kucağınıza verilen bebek, artık bir erişkin olmaya programlanmış bir prototiptir, yani GÖZBEBEĞİNİZDİR. O ne ana karnındaki anne kanından beslenen fetüs, ne de sizlerin bir küçültülmüş modeli; kendine özgü organları, kendine özgü dolaşımı, kendine özgü kanı ile özel bir canlıdır, SİZİN BEBEĞİNİZDİR.

Anne ve babasından aldığı türü ile ilgili bir sürü bilgiyle donanmış bebek, kucağınızda biriktirmeye hazırdır. Her sözü, her duyguyu , her davranışı, her sesi, her rengi, her antijeni, her dost ve her düşmanı biriktirip zaman içinde 'KENDİSİ' olarak karşınıza çıkmaya programlanmış elmas parçanız sizin yardımınızla pırlanta olmaya adım adım giderken ışıltısını elbette en yakınlarında olanlardan,sizden alacaktir.

Bebeginizin kisisel gelisimi

  • Gülderen

Bebeğiniz artık ne fiziksel, ne ruhsal, ne de zihinsel olarak ele avuca sığabilir bir haldedir. Artık aktif öğrenme sürecinde beş duyusunu da kullanmaktadır. Dokunmak, araştırmak, tatmak ister. Sizinde bebeğinizin bu gelişim sürecinde ona yardımcı olmanız gerekir. Bebeğinize yardım edebileceğiniz noktalar özellikle gelişimin şu alanlarına yönelik olmalıdır

Kaba motor beceriler: Bebeğiniz hazır olduğunda, tabii bunu denemeden bilemezsiniz, aşağıdakileri yapması için ona fırsat verin.
• Kucağınızda ayağa kaldırın ve zıplatın.
• Oturur duruma doğru çekin.
• Eğer gerekiyorsa yastıklarla destekleyerek onu oturtun.
• Parmaklarınıza tutunurken ayakta duracak şekilde yukarıya doğru çekin.
• Onu havada uçurun

Bebek nasıl giydirilmelidir?

  • sabâ

Bebek nasıl giydirilmelidir?Bebek sıcak tutacak şekilde giydirilmelidir. Ama çok da kalın giydirilirse terler, cildi kızarır. Teri emen pamuklu kumaşlar, içinde naylon bulunan giyeceklerden daha iyidir. Bunlar cildin havalanmasına da yardımcı olur. Soğuk mevsimlerde, pamuklu iç giysilerin üzerine yünlü giysiler giydirilebilir. Bebek giysilerinin içinde rahat hareket edebilmelidir. Dar giyeceklerden kaçınılmalı ve üste giydirmemeye dikkat etmelidir. Bebeğin sıkı kundaklanması bebeğin nefes almasını, hareket etmesini ve kalça ekleminin gelişmesini engelleyebilir. Sıkı kundaklanmış bebeğin hastalık belirtileri yönünden de izlenmesi zordur. Bu nedenle kundaklama doğru değildir. Emzirirken tutmayı kolaylaştırmak için, bebek kolları örtülecek şekilde gevşekce sarılabilir.

UYKUNUZU İBADETE DÖNÜŞTÜREBİLİRSİNİZ

  • yakomoz

Niyette âdetleri ibadete dönüştürebilecek bir iksir vardır.

Günlük hayatta hergün yapageldiğimiz yeme, içme, yatma, kalkma, yürüme gibi

mubah davra­nışlar, âdetler iyi bir niyetle ibadete dönüşür.



Aslında sevabı da, günahı da ol­mayan bu davranışlar,

Sünnet-i Seniyye esas alındığında,

"Resûlullah nasıl ye­miş, nasıl içmiş, nasıl yatıp kalkmış;

ben de öyle hareket etmeliyim" düşünce­siyle yapıldığında

ibadete dönüşür ve insana sevap kazandırır.