2014 yılı Agustos ayı konuları

PENİSİLİNİN İCADI ( ALEXANDER FLEMİNG 1911)

  • sağlam

Penisilin, 1928 yılında londra'da Alexander Fleming tarafından Penicillium Notatum adlıküfte keşfedilen antibiyotik.Bu madde ilk olarak 1911 yılında bir İskandinavyalı tarafından tanımlanmış olmakla beraber o yıllarda iyileştirici gücü bilinmemekteydi. 1945 yılında Fleming ile birlikte Nobel Ödülü'nü kazanan Oxfordlu Florey ve Chain , penisilinin kitle halinde elde edilmesini temin etmiştir.

AMPUL (THOMAS ALVA EDİSON)

  • sağlam

Ampul ile ilgili birçok çalışma yapılmıştır.Ampulün mucidi ise Sir Humphry Davy' dir. Fakat ampullerin ömürleri çok kısa olmuştur.İngiliz Joseph Swan ve Amerikalı Thomas Alva Edison, şaşırtıcı bir şekilde aynı yıllarda daha uzun ömürlü ampulu bulmuşlardır.Daha sonra Edison,1880 yılında daha uzun süre dayanabilen ampulü yaptı.Edison'un yaptığı bu ampul 40 saat boyunca dayanabiliyordu.

ELEKTRON MİKROSKOBU (MAX KNOLL VEERNST RUSKA)

  • sağlam

1928'te Berlin Teknik Üniversitesi'nde Max Knoll ve Ernst Ruska tarafından yapılan deneylerle art arda büyütme kullanılarak büyük görüntüler elde etmenin mümkün olduğu anlaşılmıştır. Konulan iki bobinle 13 defa büyütmek mümkün olmuştu.

ALLAN TURİNG

  • sağlam

II. Dünya Savaşı sırasında Alman şifrelerinin kırılması konusunda önemli çalışmalara imza atan ekibe değerli katkılar yapmıştır. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılmaktadır. Alan Turing, İkinci Dünya Savaşı’nda İngiltere ile Almanya deniz savaşındayken İngiltere’nin Almanya’yı yenmesinde Turing’in “Enigma” adı verilen şifre makinelerinin metinlerini çözmeye yarayan bir makine tasarlaması sayesinde oldu. Bu yeni makine dünyanın ilk bilgisayarı unvanını aldı. Günümüzde, Apple’ın ısırılmış elma logosunun Turing’in intihar etme yönteminden geldiği düşünülüyor.

ŞERAFEDDİN SABUNCUOĞLU- TIP - 14.yy

  • sağlam

Şerafeddin Sbbuncuoğlu 1385 yılında Amasya'da doğmuştur.Kitaplarında verdiği soy kütüğüne göre babasının adı Ali, dedesi İlyas'tır.Şerafeddin ilk ve orta okulunu bitirdikten sonra 17 yaşında hekimliğe başlamıştır.Eserlerinde Amasya Darüşşifası'nda 14 yıl hekimlik yaptığını iftiharla belirtir.Tıp ve cerrahi ile ilgili bildiğimiz üç eseri vardır.Bunlardan ilki Akrabaddin Tercümesidir.2.Beyazıt 1446 da Amasya'da vali iken yazmıştır.Eserde ilaçların özellikleri, hazırlanması,gargara,yağlar,merhemler anlatılmaktadır.Eserin sonuna eklediği Arapça,Farsça,Türkçe sözlükte önerdiği,Türkçe tıp terimleri

ALİ KUŞÇU

  • sağlam

Türk-İslam dünyasının en önemli astronomi bilgini olan Ali Kuşçu, 1400 yılında Semerkant’ta dünyaya gelmiştir. Babası, ünlü Türk astronomi bilgini ve dönemin sultanı Uluğ Bey’in kuşçusu vazifesinde bulunduğundan ailesi ‘Kuşçu’ takma adıyla tanınırdı.

PERİYODİK TABLOYU KİM BULDU?

  • sağlam

Periyodik cetvel farklı kimyasal elementleri çeşitli özelliklerine göre sınıflandırmak için geliştirilmiş bilimsel tablodur. Özellikle en önemli akademik disiplinlerden biri olan Kimya tarafından kullanılır. Periyodik tablonun başlıca amacı karşılaştırma, sistematize etme ve kimyasal elementlerin davranışlarını sınıflandırmaktır. Periyodik tablo kimya’nın yanı sıra kimya mühendisliği biyoloji ve fizik gibi diğer akademik disiplinler tarafından da sıkça kullanılır. Peki Periyodik Cetveli kim buldu?