2014 yılı Aralik ayı konuları

Üniversite mezunu cahillerin yarışı… 6 Kasım 2014 yenisafak.com yazısı

  • yusuf a.s

Üniversite mezunu cahillerin yarışı… 6 Kasım 2014 yenisafak.com yazısı
Televizyonlarla başlayan toplumu zehirleme sürecinin sosyal medyayla tavan yaptığı günlere geldik. En kötüsü de normal ailelerin eskiden sosyetik hayat dediğimiz her türlü aşırılığı “ayıp” olarak nitelendirirken şimdilerde aynılarını kendileri yapmak için adeta yarış halindeler.

‘Kız Arkadaş ve Evlilik’ İkilemindeki Gence Mektup

  • canan

SORU: Değerli hocam 20 yaşında bir üniversite öğrencisiyim. Müslümanca yaşamaya çalışıyorum fakat evlilik olayı kafama çok takılıyor. Çevremdeki erkekler ve kızlar bir ilişki halinde, bakıyorum el değmemiş kız yok, başörtülüler bile bir sevgili arayışında, flört telaşında. Benim böyle bir telaşım yok ama evlenebilmek için şimdiden böyle özel bir çaba harcamam gerekir mi yoksa evlilik yapabileceğim zamanı beklemeli, kısmet mi demeliyim? Yani bir kızla gezip dolaşmak en azından önünde 4 yıl evlenme ihtimali olmayan birisinin yapması gereken bir şey mi? Gezip dolaşmak elbette kötü ama düzeni, çağı siz daha biliyorsunuz hocam ne yapmalı?

CEVAP: Selamünaleyküm.

Sevgili kardeşim.

İslam'da Mutlu Evliliğin Sırları

  • canan

EVLİLİK ÖNCESİ;


Güzellik izafidir. Çok güzel eş aramayın, sadece "kIvIlcIm almanIz "yeterlIdIr! "Bu kIşI Ile bir ömür geçer, dIş görünüşü ItIcI gelmedI " denemIz yeterlIdIr. Çünkü güzellIk ön planda yapIlan evlIlIklerIn ömrü en çok bIr yIldIr.

Eş adayInda IkIncI önemlI konu: karakter meselesIdIr! CImrI mI, kompleks sahIbI mI, pIsIrIk mI, doyumsuz mu, gösterIş meraklIsI mI, ... Tüm aranan huylarIn bir kişide toplanması imkansız ama asgari özellikler mutlaka olmalı ve bu önceliklerinizi iyi tetkik etmelisiniz!

Evlilik öncesi detaylI konuşulmalIdIr; hayattan beklentIler, ev, eşya, çocuk...

Evlenmeden önce tüm eşyaların alınmasında ısrar edilmemelidir, zamanla alınan eşyalar daha değerli olur, eve renk getirir. Öncelikli olanlar alınmalıdır başta, sonra ikinci öncelikliler...

İslam'da küçük yaşta evlilik var mıdır?

  • canan

İslamda küçük yaşta evlilik hakkında açıklamalar:

Bir: Hanefi mezhebinin kurucusu olan İmam-ı Azam Ebû Hanîfe’ye göre ergenlik çağına ulaşmış olan bir kız zorla evlendirilemez.

Bu konuda iki hadis-i şerif meali şöyledir:


“Peygamberimiz (Sav): “Açıkça izin alınmadan dul kadın, rızası anlaşılmadan bekâr kız evlendirilemez.” buyurmuş, “Onun rızası nasıl anlaşılır?” sorusuna da “sükûtu ile” cevabını vermiştir.”

| Buhârî, Nikâh, 40


“Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (Sav) zamanında Hidame’nin kızı Hansa: “Babam itibarını arttırmak için beni kardeşinin oğlu ile evlendirdi. Ben ise istemiyorum.” diyerek babasını şikayet eder. Peygamber Efendimiz de kızın babasını çağırtır ve evlenme yetkisini kıza verir. Bundan sonra ise Hz. Hansâ, Resulullaha şöyle der: “Yâ Resulallah! Ben babamın yaptığı bu nikâhı kabul ediyorum, ancak babaların, kızlarına evlilikte böyle yetkisinin olmadığını bildirmek istedim.”

| Neseî, Nikâh: 36

Kur'an'da evlilik

  • canan

Kuranda evlilik ile alakali tahmini 25 ayet geçmektedir:

2:221 - Müşrik kadınları, iman etmedikçe nikâhlamayın. Bir müşrik kadın, sizin hoşunuza gitse bile, iman etmiş olan bir cariye herhalde ondan daha hayırlıdır. Müşrik erkeklere de mümin kadınları nikâh ettirmeyin. Bir müşrik, sizin hoşunuza gitse bile, mümin bir köle elbette ondan daha hayırlıdır. Onlar sizi ateşe davet ederler, Allah ise, kendi izniyle cennete ve mağfirete davet ediyor ve âyetlerini insanlara açıklıyor. Umulur ki onlar hatırda tutup, öğüt alırlar.

2:230 - Eğer kadını bir daha boşarsa, bundan sonra artık başka bir kocaya varıncaya kadar ona helâl olmaz. Eğer ikinci koca da onu boşarsa, Allah'ın hududunu sağlam tutacaklarını ümid ettikleri takdirde öncekilerin birbirlerine dönmelerinde her ikisine de günah yoktur. İşte bunlar, Allah'ın tayin ettiği hudududur. Bunları, bilen bir kavim için açıklıyor.

Peygamberimiz'in (SAV) Evlenenlere Yüz Vasiyeti

  • canan

Bunlar şöyle sıralanır;

1 – Hazreti Âişe radıyallâhü anhâ anlatıyor: Resûlüllah (aleyhissalâtü vesselam) buyurdular ki:

EVLENMENİN FAZİLETİ

-“Nikâh benim sünnetimdendir. Kim benim sünnetimle amel etmezse benden değildir. Evleniniz! Zira ben, diğer ümmetlere karşı sizin çokluğunuz ile iftihar edeceğim. Kimin maddi imkânı varsa hemen evlensin. Kim maddi imkân bulamazsa, oruç tutsun.1

EN EFDAL KADIN

2- Resûlüllah (aleyhissalâtü vesselam) ın azadlısı Sevban radıyallâhü anh anlatıyor:
“Gümüş ve altın biriktirme ile ilgili ayeti celile olan (Tevbe, 34) nazil olduğu zaman halk:
-“Öyleyse hangi malı biriktirmeliyiz?” diye birbirlerine sordular. Hazreti Ömer:
-“Bunu. ben sorup size haber vereyim!” dedi ve hemen devesine atlayıp gitti. Ben de peşinden gittim. Hazreti Ömer:
1 Buhâri
-“Ey Allah’ın Resulü, hangi maldan edinelim?” diye sordu. Resûlüllah (aleyhissalâtü vesselam) da:

Boşanma İle İlgili Ayetler ve Ayetlerin Açıklamaları

  • canan

Ayetler ve açıklamaları şu şekilde sıralanır;




Nisa Suresi 19-21 Ayetler





Ey iman edenler, kadınlara zorla mirasçı olmaya kalkışmanız helal değildir. Apaçık olan 'çirkin bir hayasızlık' yapmadıkları sürece, onlara verdiklerinizin bir kısmını gidermeniz (almanız) için onlara baskı yapmanız da (helal değildir.) Onlarla güzellikle (örfe göre ve ma’ruf üzere) geçinin. Şayet onlardan hoşlanmadınızsa, belki, bir şey hoşunuza gitmez, ama Allah onda çok hayır kılar.

Bir eşi bırakıp yerine bir başka eşi almak isterseniz, onlardan birine (öncekine) yüklerle (mal ve para) vermişseniz bile ondan hiç bir şey almayın. Ona iftira ederek ve apaçık bir günaha girerek verdiğinizi alacak mısınız?

Onu nasıl alırsınız ki, birbirinize katılmış (birleşerek içli-dışlı olmuş)tınız. Onlar sizden kesin bir güvence (kuvvetli bir ahid) de almışlardı.



Bakara Suresi 224-242 Ayetler

"Evliliklere ne oluyor?" İsimli Makale (Mustafa İslamoğlu)

  • canan

Kanayan bir yara bu. Herkes üstünü örtse de alttan alta kan gidiyor. Korkarım, bu hengamede, bir çok yuva kan kaybından çökecek.

Aile "son kale" idi, değil mi?

Evet, sosyal anlamda aile, bir toplumu ayakta tutan son kaledir. Bir bina için sütun, bir doku için hücre, bir tarla için tohum ne ise, bir toplum için de aile odur. Ailenin birlik ve dirliği, tıpkı suyu oluşturan hidrojen ve oksijenin birliğine benzer. Eğer bu ikisini birleştikten sonra ayırmaya kalkarsanız; biri yanıcı, diğeri yakıcı iki gaz elde edersiniz. Bu durumda ortada sudan eser kalmaz.

Evlenme adayı ile görüşme nasıl olmalıdır?

  • canan

Evleneceğin kız ve ya erkek, hangi cins karar verecekse, görüşeceksin. Filanca yerde paketlenmiş biri var, git al onu kargodan tekliflerine asla evet deme. Çağır, şartlarını anlatacağım o şartlarda görüş.

Sana zaten referansla geldi O. Dışarıdan izleyen birinin referansıyla geldi. Sen onunla bir hayat yaşayacaksın. Otur, selamun aleyküm hanımefendi artık ne diyeceksen, selamun aleyküm beyefendi diyecek. Dik dik gözüne bak, utanmış numaraları yapıp önündeki telefonunla oynama. Gözüne gözüne bak, omuzlarına bak, yanaklarına bak, gözünün içine bak, O da sana baksın, saatlerce değil. Mikroskop alıp gözünün içini inceleme, iki dakika, üç dakika..

“Ben filanca yerden geldim, şu insanım, şöyle bir hayat yaşamak istiyorum, sizi de hayat ortağı yapmak istiyorum” de, O da sana aynı şeyi desin. Bir daha görüşürüz değil mi? Görüşürüz. Çık..

Talak hakkında her şey

  • canan

İslâm hukukunda, nikâhla kurulan evlilik bağını çözmek, ortadan kaldırmaktır. Boşama anlamında tatlîk şeklinde kullanılır.

İslâm'a göre evlilikten maksat, huzurlu bir aile hayatı kurmak ve böyle bir yuvada iyi bir nesil yetiştirmektir. Ama, böyle yüce gayelerle kurulan evliliklerin hepsinin başarıya ulaşması mümkün değildir. Bazan ölüm ve hastalık gibi tabii engeller, bazan da geçimsizlik, münaferet, eşlerin birbirini sevmemesi, anlaşamama gibi eşlerden kaynaklanan engeller evliliğin başarı ve devamına mani olur. İslâm, evliliğin asıl gayesinden uzaklaştığı, eşlerin bir arada huzurla yaşamalarına imkan kalmadığı, ihtiyaç ve zaruretlerin gerektirdiği hallerde evliliğin sona erdirilmesine izin vermiştir. Bu izin doğrultusunda evliliğe, erkek tarafından doğrudan ya da kadından aldığı bir bedel karşılığında son verilebileceği gibi, talâk hakkını elinde tutan kadın tarafından, hakim veya hakem kararıyla da son verilebilir.

Talâkın Hikmeti:

İslam'a göre eş seçimi

  • canan

Eş Seçimindeki Kıstaslar

Eş olarak kimi seçmeliyiz?

Şimdi konumuzun en önemli faslına ulaşmış bulunmaktayız. Şu ana kadar açıkladığımız her şey bu fasıl için ön hazırlık konumundaydı. Yani konumuzun aslı; “Birlikte mutlu bir hayat yaşayabilmemiz ve birbirimizin olgunlaşmasına katkıda bulunabilmemiz için hangi ölçülerle, hangi özelliklerle, hangi kriterlerle ve hangi kıstaslarla eş olarak kimi seçmeliyiz?” konusu hakkındadır. Bizim, önceki konuları açıklamamızdaki asıl hedef işte budur. Bütün telaşımız bu konu hakkındadır.

Yani, kız ve erkek bütün gençler; birbirlerine uygun olan, birbirlerine benzer ölçülere sahip olan ve birbirlerine yakışan eşler seçmelidirler. Eğer bu şartlar gerçekleşir ve bu uyumluluk sağlanırsa, öteki sorunlar kolayca halledilebilecektir. Eğer bu aşamalarda yanlış yapmazlarsa, öteki aşamaları geçmek daha da kolaylaşacaktır.

Cesaretle şöyle söylemek mümkündür: