2012 yılı Nisan ayı konuları

Kemikler 35’inde zayıflamaya başlıyor

  • bilim

Kemik yoğunluğu ve kalitesinde zirve değerler 17 ile 35 yaşlar arasında kazanılıyor. Kemik kitlesi 35 yaşından sonra kayıp yönünde ilerliyor.

Kemik yoğunluğu ve kalitesinde 35 yaşın önemine vurgu yapan uzmanlar, bundan dolayı genç erişkinlikteki beslenme alışkanlıkların insanın tüm hayatı boyunca kemik sağlığını etkileyecek sonuçlar doğurduğunu söylüyor. Yani kemik erimesinden korunmak için sadece yaşlılıkta değil, hayat boyunca beslenmeye dikkat etmek gerekiyor.

KURUYEMİŞ VE BAKLAGİL KEMİKLERE ÇOK FAYDALI

Tarama hayat kurtarıyor

  • bilim

Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığı herkesin malumu. Teknolojik yenilikler, tarama programları ve erken tanının da etkisiyle gelişmiş ülkelerde kanserde iyileşme oranları yüzde 55-60’ları buluyor.

Kanser dünyada ikinci ölüm nedeni. Akciğer, mide, karaciğer, kolon ve meme kanserleri her geçen yıl diğer daha fazla ölüme neden oluyor. Kadınlar ve erkekler arasında ise farklı kanser tipleri sıklık gösteriyor. Kadınlarda yüksek mortalite oranına neden olan kanser tipleri meme, akciğer, mide, kolorektal ve servikal kanser olarak sıralanıyor. Erkeklerde ise akciğer, mide, karaciğer, kolorektal ve yemek borusu kanseri daha fazla görülüyor.

Karaciğer kanserine 'boncuk' darbesi

  • saglikli

Karaciğer kanserinde yeni kullanılan 'therasphere' yöntemi, radyoaktif izotoplar içeren milyonlarca küçük cam boncuğun kanseri besleyen damarlara verilmesiyle tedavide başarı sağlıyor.

2010 yılı sonunda ilk kez Ankara'da uygulanmaya başlayan bu yöntem, bugün ülke genelinde, çeşitli özel ve devlet hastanelerinde 80'den fazla hastaya uygulandı.

Dünya genelinde 16 ülkede mevcut yöntemin, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapılan Therasphere uygulamalarında, primer (birincil) karaciğer kanserinde tümörün tamamen kaybolması ve kısmi başarı oranı yüzde 63 olarak belirlendi.

Bu tedavi yöntemi, Türkiye'de hem bir primer karaciğer kanseri türü olan ''hepatoselüler karsinom''un, hem de metastatik karaciğer kanserinde onaylanarak kullanılmaya başlandı.

İlk adım sigaradan kurtulmak

  • bilim

Dünyada her yıl 12,7 milyon kişinin yakalandığı kanserde en önemli etken sigara olarak gösteriliyor. Akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı sigarayla bağlantılı. Sigara içmeyenlere göre risk 15-20 kat daha fazla.

Dünya genelinde her yıl 12,7 milyon kişinin yakalandığı ve her yıl 7,6 milyon kişinin yaşamını yitirdiği kanserde, en büyük düşman sigara olarak gösteriliyor.

Bilim insanları, dumanıyla şifa değil, ölüm solunan sigarayı başka akciğer kanseri olmak üzere birçok kanserin oluşmasında en etkili faktör olarak gösterirken, Sağlık Bakanlığı da kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan yasal düzenlemelere imza atıyor ve sigara ile mücadele kapsamında önemli atılımlar yapıyor.

'Zararlı bal'a internet tedbiri

  • Lokman

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), tüketicileri aldatan ve sağlık için tehlikeli madde riski barındıran bal ürünleri satılan 10 internet sitesini Güvenli İnternet Hizmeti kapsamından çıkardı.

BTK Başkanı Tayfun Acarer, son günlerde bazı bal ürünlerinin sağlık için tehlikeli madde riski barındırdığına ve bu ürünlerin internet siteleri üzerinden de satışı yapıldığına ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tespitleri olduğunu hatırlattı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından söz konusu bal ürünlerini sattığı belirlenen 10 web sitesinin kendilerine bildirildiğini belirten Acarer, kullanıcıların mağdur olmaması için tüketicileri aldatan ve sağlık için tehlikeli madde riski barındıran ürünlerin satışının yapıldığı tespit edilen söz konusu web sitelerinin Güvenli İnternet Hizmeti dışına alındığını kaydetti.

Leonardo da Vinci'nin 'yapılacaklar listesi'

  • bilim

Rönesans döneminin en büyük dahilerinden biri olarak kabul edilen İtalyan bilim insanı ve sanatçı Leonardo da Vinci’nin, günlüğüne ait yeni sayfalar ortaya çıktı. Bugüne kadar saklı kalan sayfalarda, da Vinci’nin “yapılacaklar listesi” de bulunuyor.

Da Vinci’nin günlük yapılacaklar listesinde yer alan maddeler, günümüz insanının, “çöpü dışarı çıkar, evden çıkarken ocağı kontrol et, kuru temizlemeden elbiseleri al ve köpeği gezdir” gibi rutin işlerinden çok farklı. Hatta, alışılmışın çok dışında.

İtalyan bilim insanı, ressam ve heykeltıraşın, 1510 yılına ait günlüğünde yer alan yapılacaklar listesinde, “bir kafatası bulmak, anatomi kitaplarını almak, beyin zarının incelenmesi ve timsahın çene yapısının tanımlanması” yer alıyor.

Uyuklama hastalığının tedavisi bulunamıyor

  • saglikli

Afrika’nın açlıkla mücadele eden ülkelerinden Uganda’da, 2009 yılında baş gösteren esrarengiz bir hastalık binlerce çocuğun hayatını mahvediyor.

Uzmanların “uyuklama hastalığı” adını verdiği rahatsızlık, çocukların çok ağır nöbetler geçirmesine ve her nöbetin ardından giderek duyularını yitirmelerine ve dış dünyaya tepkisiz hale gelmelerine neden oluyor. Uyuklama hastalığının kurbanı çocuklar bir nevi ‘zombilere’ dönerken, konuşma yetilerini yitiriyor, kendi başlarına hiçbir ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geliyor, başıboş bir halde amaçsızca dolanmaya başlıyorlar.

Şuurlarını kaybetmiş bir halde gezinen çocuklar nehirlere düşerek boğuluyor veya boş arazilerde yangın çıkararak yanıp ölüyorlar. Aileler, hiçbir şekilde iletişim kuramadıkları çocuklarını evi terk ederken iplerle bağlamak zorunda kalıyor. Doktorlar, henüz hastalığa nedenini bile kesinleştirebilmiş değil.

Kansere ''kök''ten aşı

  • hayat

Kanser kök hücrelerinin aşıyla yok edilebileceğini belirten Hematoloji Uzmanı Prof. Osman İlhan, bunun için bir çalışma grubu oluşturulmasını önerdi.

Kanser hastalığının görülme oranının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de arttığını, bunda nüfusun yaşlanmasının da etkisi olduğunu bildiren Sağlık Bakanlığı Kök Hücre ve Kemik İliği Nakli Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlhan, sık sık genç bir nüfusa sahip olduğu dile getirilen Türkiye'de 2023 yılında 15 milyondan fazla 65 yaş üstü kişi bulunacağını söyledi.

Kanserden değil, geç kalmaktan kork!

  • hayat

Tüm dünyada görülme sıklığı artan kanserde erken teşhis hayat kurtarıyor. Özellikle bazı kanser türlerinde erken tanı sayesinde tam iyileşme sağlanıyor. İşte bu yüzden 'Kanserden değil, geç kalmaktan kork' sözü sık sık yineleniyor.

Kimin Kulusunuz?

  • Süheyl Okur

İçinizde bir sıkıntı hissediyor, Allah’ın ilhamı olan vicdanınızın yaptığı Rahmani uyarıyı dinlemiyorsanız..

İçinizden Kur'an'a uygun olmayan düşünceler geçiyorsa...

Allah'ı anma konusunda gevşeklik gösteriyorsanız...

Allah'ın sınırlarını korumaya, buyruklarını yerine getirmeye özen göstermiyorsanız...

Planlarınız Allah'ın hoşnutluğu dışında farklı bir amaca yönelikse...

Kendi çıkarlarınız diğer müminlerin çıkarlarından daha öncelikliyse...

Kendinize ya da bir başka mümine yönelik kuşkunuz/kötü zannınız varsa...

Televizyonun Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri

  • Altuğ Öztürk

Çağımız insanı için zaman son derece önemli bir kavramdır. Daha iyi şartlarda yaşayabilmek adına çok çalışan insanlar çoğu zaman ne kendilerine ne de sevdiklerine zaman ayıramaz hale gelirler. Bu yoğun koşuşturmaca içinde yapmaları gereken görevlerini ve yükümlülüklerini ihmal eder ve bunu da ancak sahip olduklarını kaybettiklerinde anlar ve derin bir pişmanlık duyarlar.

Hanımlık ve Annelik

  • Vahid-i Kıyasi

Kadının kulluktan sonra en önemli vazifesi nedir?

Hanımlık ve annelik...

Bunu nereden mi biliyoruz? Şu hadîs-i şerîften:

"Rahmet Peygamberimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bir gün ashâbına:

"-Size cennetlik kadınların kimler olduğunu haber vereyim mi?" buyurdu. Ashab-ı Kirâm:

"-Buyurun, haber verin, ey Allâh'ın Rasûlü!.." dediler.

Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bu saâdeti hak eden kadınları şöyle tanıttı:

Kalbimize yaptığımız 11 kötülük

  • bilim

Vücudumuzda tüm organların bir işlevi ve vazgeçilmez görevleri var.

Ancak kalbin yeri başka. Kalp adeta hayatın aynası. Kalbin sağlığı ya da sağlıksızlığı bu aynanın yansıttığı görüntülerden kaynaklanıyor. Kalbimiz kıymetli ancak çoğu zaman onun kıymetini takdir edemeden yaşayabiliyoruz. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, insanın kalbine yapacağı en büyük iyiliklerin başında diyetine dikkat etmenin geldiğini, beslenmeyi düzenleyerek koroner arter hastalıklarından ölüm riskinin yüzde 30-60 oranında azaltılabildiğini belirterek, kalbimize verdiğimiz 11 zararı şöyle sıralıyor:

1. Geç kalkıp geç yemek.
2. Acıkmadan yemek.
3. Yatmadan önce yemek.
4. Kötü beslenmek.
5. Sürekli oturmak, hareketsiz kalmak.
6. Spor yapmamak.

Tüketicilere ucuz bal uyarısı

  • Lokman



TÜRKİYE Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Abdullah Kutlu, kaliteli ve hilesiz balın kilosunun 40-50 lira olduğunu belirterek, 5 kilosu 100 liraya satılan bal konusunda tüketicileri uyardı.

Kooperatifin Adana’daki ’Aile Meclisi Toplantısı’na katıldıktan sonra açıklamalar yapan Genel Müdür Abdullah Kutlu, sahte bal konusunda yaptığı değerlendirmede, ’Ucuz etin yahnisi yavan olur’ atasözünü hatırlatarak, "Arı yetiştiricileri 5 kilo balı 100 liraya satsalar bile, bu bal çok daha yüksek fiyatlarla tüketiciye ulaşabilir. Ama bakıyorsunuz 10 liraya bile bal var. Bu anormal bir durum. Bu ’bal değil’ demektir. Gerçek balı 5 liraya, 10 liraya almanız mümkün değil" dedi.

’EN BÜYÜK ÇİFTÇİ AİLESİYİZ’