17 Subat 2012 tarihli konular

Hastalıklara teslim olmayın!

  • bilim

Antioksidandan zengin yiyecekler adeta hastalıklara karşı kalkan görevi görüyor. Zira bu maddeler insanı, soğuk algınlığından gribe, kanserden kalp hastalıklarına kadar birçok rahatsızlıktan koruyor.

Dahiliye Uzmanı Dr. Gürkan Yurteri’ye göre, antioksidan yiyeceklerle sağlıklı kalmak mümkün. “Hastalıklara teslim olmamak elimizde” diyen Dr. Yurteri, antioksidanlar hakkında şunları söyledi:

‘Avucumda bir kalp atıyor’

  • saglikli

“Elime bir kalp alıyorum, avucumun içinde çarpıyor. Sonra onu bir insanın göğüs kafesine yerleştiriyorum. Bunu benim ellerim yapıyor ama arkamda görülmeyen bir el, ilahi bir güç var.” Bu sözler, avucunda atan kalplerle hayatın akışını değiştiren, Türkiye’de kalp nakli yapan ilk kadın cerrah Doç. Serap Aykut Aka’ya ait.

İş stresi, uyku felcini tetikliyor

  • hayat

Halk arasında karabasan olarak bilinen uyku felci, uyanma veya uykuya dalma sırasında gelişen bir uyku bozukluğu. Tablo, iş stresi yüzünden çalışan kesimde, özellikle vardiyalı çalışanlarda daha sık ortaya çıkıyor.

Topa vururken uyuyakalıyor

  • saglikli

Dünyada çok az insanda rastlanan ve sürekli ve ani uykuyla kendini gösteren narkolepsi hastalığına yakalanan yedi yaşındaki çocuk çok sevdiği futbol sırasında topa vururken dahi uyuyakalıyor.

Daily Mail’in haberine göre, İngiltere’nin Birmingham kentinden yaşayan yedi yaşındaki Reece Williams ortalama her üç bin kişiden birinde görülen narkolepsi hastalığına yakalandı.

Doktorların başlarda çocuğunun ender rastlanan bir virüsten dolayı aşırı uyuduğunu düşündüğünü söyleyen anne Chantelle Burows, ancak çektiği videoların gösterdikten sonra doktorların narkolepsi teşhisi koyduğunu belirtti.

Küçük Reece, çoğunlukla ani kas zayıflaması katalepsi ile birlikte ortaya çıkan narkolepsi yüzünden günde ortalama 25 kez aniden uykuya dalıyor ve günün yaklaşık 23 saatini uyuyarak geçiriyor. Reece çok sevdiği topla oynarken dahi, daha topa vuramadan uyuyakalıyor.

Kekik yağının faydaları

  • Lokman



Kekik, içerdiği etken maddeler ile özellikle vücutta direnç artışı sağlıyor ve serbest radikaller dediğimiz zararlı bileşikler ile savaşabiliyor. Bunların dışında kekik yağının diğer faydalarını, Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Çağatay anlatıyor.

Antioksidan özelliği ile kansere karşı koruyucu etkiye sahip olan kekik bitkisi bunun yanı sıra şeker hastalığında ve yüksek kolesterolde olumlu sonuçlar oluşmasına neden olabiliyor. Bu özellikleri ile kekik, en başta tümör oluşumunu engelliyor, şeker hastalığına iyi geliyor, yaşlanmayı geciktiriyor ve gıdaların bozulmasını doğal yollarla engelliyor.

Günümüzde bazı bitki çayları içerisinde özellikle kullanılan kekik bitkisi, vücuttan toksin atımına yardımcı olduğu gibi aynı zamanda ödem atma ve kilo verme sürecinde de olumlu etkiler gösteriyor.

Çörek otu ve çörek otu yağının faydaları

  • Lokman



Vücuttaki zehirlerin atılmasını sağlayan çörek otu, kan şekerini de düşürmeye yardımcı bir bitkidir. Mikrop ve virüslere karşı savunma aracı olan çörek otunun diğer faydalarını Diyetisyen Gülhan Koca sıraladı.

• Sindirime yardımcıdır. Mide ağrılarını azaltır.

• Gaz ve idrar söktürücü özelliğe sahiptir.

• Astımda etkilidir.

• Öksürüğü azaltmaya yardımcı olur.

• Yüksek tansiyon tedavisinde faydalıdır.

• Saf çörek otu yağı özellikle alerji, egzama ve sedef hastalığına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.

• Araştırmalarda çörek otunun meme kanseri ve fibrokistik meme hastalığı gibi bazı kanserler için etkili bir anti-kanser özelliği olduğu görülmüştür.

Artık tırnakları uzuyor

  • saglikli

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde aynı anda çift kol ve bacak nakli yapılan, ancak nakil bacağı kılcal damarlarındaki sorun nedeniyle bir gün sonra alınan Atilla Kavdır, 25 günün sonunda dün akşam yoğun bakım servisinden normal servise alındı.

AÜ Tıp Fakülkesi Anasteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu, hastanın ilk 72 saatte sürekli kan kaybettiğini söyleyerek "İlk 1- 2 günde hastayı neredeyse kaybediyorduk" dedi.

Sessiz gelen göğüs ağrılarına dikkat

  • bilim

Halsizlik, terleme, kusma ve nefes alma güçlüğü… Tüm bu belirtiler sessiz göğüs ağrısı ile gelen bir iskemi atağına yani kalp kası beslenme bozukluğuna işaret edebilir. Ani ölüm riskini de beraberinde getirebilen sessiz iskemi, diyabet hastaları ve yaşlılarda daha sık görülmektedir. Memorial Hizmet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Rifat Eralp Ulusoy, iskemik kalp hastalığı ve risk grupları hakkında bilgi verdi.

Rabbiyle Arası İyi Olanlar Günaha Düşman Olur....

  • tahkik

İnsan din ile Allah ile kuran ile namaz ile kulluk ile arasını uzak, ölçülü,sınırlı ve mesafeli ve zayıf tutarsa günahlara ve haramlara daha çabuk düşebilir..Çünkü Allah,peygamber,iman ve kuran nur ve hakikattir.Bunlarla hem hem olunduğu zaman insan bunların manevi zevk ve lezzetlerini aldığı zaman küçük geçici yalancı vehmi haramlara ve günahlara zevklere tenezzül etmez.Bulunduğu yerde,konumda ve mekanda aldığı lezzete mukabil gelecek lezzetler aramaz.Elindeki manevi lezzetler ile yetinir.Onların keyiflerine kafi geldiğini düşünüp harama tenezzül etme

Aşk Evliliği Oyunları Neden Çabuk Bitiyor.

  • tahkik

Evliliklerin çabuk bitmesinde; aşk evliliği mantığı olduğu için evlilik kısa sürüyor. Birçok kadın ve erkek illa aşk yaşanmalı ve tadılmalı dediği için ve bu aşk evliliklerinin büyük bir kısmını evlenmeden yaşayıp geriye evliliğe bir şey bırakmadığı için aşk evliliklerinin büyüsü, heyecanı çabuk bitiyor. Maalesef etrafımızda görüyoruz birçok sanatçı aşk evlilikleri yapıyor. Uzun zaman evlenmeden beraber oluyorlar. Yani Allahın razı olmadığı zina şeklinde birliktelik yaşıyorlar. Sonra evleniyorlar. Ama bir sene sonra boşanıyorlar.