2012 yılı Ekim ayı konuları

Savaş jetleri deniz suyuyla uçacak

  • bilim

ABD’li bilim insanları, ordunun maliyetlerini kısmak için savaş uçaklarının yakıtını denizden elde etmeyi planlıyor. Başarılı olunursa, uçak gemileri savaş jetlerinin yakıtını kendisi üretebilecek.



ABD Donanma Araştırma Laboratuvarı (NRL), geliştirmeye çalıştıkları yöntem sayesinde, denizden benzinle aynı fiyata gelecek jet yakıtı elde edebileceklerini belirtti. ABD Donanması, denizden bioyakıt elde ederek, maliyeti çok yüksek olan jet yakıtında önemli bir tasarrufa gitmeyi amaçlıyor. Bu sayede, uçak gemilerine gönderilmesi için ekstradan tonlarca benzin harcanan yakıtı gemiler bulundukları yerde elde edebilecek.

UFO'ları araştıran gizli bir teşkilat var

  • bilim

ABD’de merakla beklenen UFO konferanslarından biri geçtiğimiz hafta sonu Las Vegas kentinde gerçekleştirildi. ABD ordusundan emekli askerlerin sunum yaptığı konferansta, konuşmacılar hükümeti UFO’lar hakkındaki bilgilerin üzerini örtmekle suçladı, Dünya dışı varlıkları araştıran gizli bir kurum olduğunu belirtti.

Smithsonian Enstitüsü’ne bağlı Ulusal Atomik Test Müzesi’nde gerçekleştirilen konferansın en çok ilgi çeken kısmı, geçmişte orduda yer almış ve UFO’lar hakkında bilgileri olduğunu savunan emekli askerlerin konuşmacı olarak yer almasıydı.

Alternatif Nobel ödülü Hayrettin Karaca'nın

  • bilim

TEMA Vakfı kurucusu Türk çevreci Hayrettin Karaca, İsveç’te her yıl geleneksel olarak verilen Alternatif Nobel ödülüne layık görüldü. Karaca, aldığı ödülün kendisine büyük mutluluk verdiğini ve sorumluluk kazandırdığını ifade etti.



İsveç'in 'Right Livehood-Doğru Yaşam Vakfı' tarafından dağıtılan Alternatif Nobel ödüllerinin kazananlarından biri de Türk bilim insanı Hayrettin Karaca oldu. Karaca, 'Alternatif Nobel ödülü' olarak verilen ''Doğru Yaşam Onur Ödülü''nü aldı.

Mars'ta antik nehir yatağı bulundu

  • bilim

Mars keşif aracı Curiosity, Mars’a inişinin üzerinden henüz iki ay geçmeden ilk büyük keşiflerinden birini yaptı. Altı tekerli nükleer laboratuvar, yeni gözlem alanına ilerlediği esnada bir nehir yatağının kalıntılarına ulaştı.

NASA, ilk olarak Mars Yörünge Kaşifi (Mars Reconnaissance Orbiter) uzay aracıyla Mars’ta nehir yatağı oluşumuna dair görüntüler elde etmişti. Curiosity, Dünya’ya gönderdiği en son fotoğraflarda, içinde bulunduğu Gale Krateri’nde bir nehir yatağının kalıntılarını ortaya koydu.

Seyahat arttıkça HIV de arttı

  • bilim

Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı, Türkiye'den yurt dışına giden turist ve iş adamı sayısının artmasıyla HIV'in de arttığını söyledi.



Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı, Türkiye'nin zenginleştikçe yurt dışına giden turist ve iş adamı sayısının arttığını, bununla birlikte kan yoluyla bulaşan ve AIDS hastalığına neden olan virüsün de daha fazla görüldüğünü söyledi.

Medimagazin’de yer alan habere göre, Adana'da düzenlenen 'Türk Kızılayı Bölge Semineri'nin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ömer Taşlı, Türkiye'nin son 5 yılda kan ve kan ürünleri konusunda ciddi mesafeler aldığını, özellikle kan güvenliği konusunda sıkıntı çekilmediğini söyledi.

Kalp hastalığı yoksulu vuruyor

  • bilim

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, düşük ve orta gelirli ülkelerde ölümlerin yüzde 82'sinin kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığını söyledi.



Dünya genelinde her yıl 17 milyondan fazla insanın kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkati çeken Prof. Dr. Ramazan Akdemir ''Kalp ve damar hastalıkları, düşük ve orta gelirli ülkelerde ölümlerin yüzde 82'sinden sorumludur. Kalp hastalıklarının çoğunun, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve tütün kullanmama gibi yaşam tarzı değişikliğiyle önlenebileceği düşünüldüğünde, bu yüksek sayı üzücüdür'' dedi.

Stresli yönetici diş gıcırdatıyor

  • bilim

Diş gıcırdatma ve diş sıkma hastalığı olarak bilinen bruksizm, stresli ve agresif kişilerle; rekabetçi ve mükemmeliyetçi yönetici meslek grubunda olanlarda daha çok görülüyor.

Bruksizmin rekabetçi yöneticilerin hastalığı olduğunu söyleyen Diş Hekimi Hacer Esved Alireisoğlu, hastalığın sık görülen uyku bozukluklarından biri olduğunu söyledi.

Sigaraya sağlık vergisi gündemde

  • bilim

Sigaraya bağlı hastalıkların devletin sağlık harcamalarında önemli bir yer tutması, bakanlıkları harekete geçirdi. Sigaraya, paket başına 1,5 TL sağlık vergisi konulması tartışılıyor.

Türkiye'de sigara satışları son 3 yılda hızlı düştü. 2006'dan bu yana tüketimde yüzde 15'lik azalış var. Akşam'dan Esin Gedik’in haberine göre, fiyatların artıp, tüketimin azalmasına karşın devletin, sigaradan elde ettiği gelir patladı. Maliye'nin 2006'da 8.9 milyar liralık ÖTV geliri, 2011'de 15,8 milyar liraya ulaştı. Yani Türkiye'deki sigara tüketimi paket bazında yüzde 15 düşerken, toplanan ÖTV geliri ise tam yüzde 77 arttı.

Windows 8 dokunmatik fare ile geliyor!

  • bilim

Windows 8 gelecek ay piyasaya sürülecek. Microsoft, yeni işletim sistemiyle dokunmatik ekran ve yüzey teknolojisini içeren her cihazı bir adım daha öne çıkarmaya hazırlanıyor. Hatta, Synaptics şirketinin Windows 8 için özel bir ‘touchpad’ üreteceği biliniyor. Bu alanda yaşanacak devrim niteliğindeki değişiklik ise farenin yerini dokunmatik farelerin alacak olması.



Windows 8, PC ve dizüstü bilgisayarlarda hiç olmadığı kadar etkin olması hedeflenen bir işletim sistemi. Microsoft, içeriklerinden oyun altyapısına kadar birçok yenilik getirdiği ve bu kapsamda çok sayıda şirketle çalıştığı işletim sistemi için yeni bir teknolojiyi de ön plana çıkarmak istiyor: Dokunmatik Fare.

Hemoroid kabusuna lazer tedavisi

  • bilim

Makat ve çevresindeki şikayetler, doktora çok geç başvuru nedeniyle önemli sorunlara neden olabiliyor. Tedavisinde geç kalınan hemoroid de bunlardan biri.

Sık rastlanan makat çevresindeki şikayetler tek başına gözlenebildiği gibi başka hastalıkların da habercisi olabilir. Memorial Hizmet Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Kemal Hünerli, makat çevresindeki hastalıklar ve özellikle tedavisinde geç kalınan hemoroidin yaşamı çekilmez kılabildiğini söyledi.

Gençlik hapı bulundu

  • bilim

İngiliz bilim insanları, kasları güçlendirerek yaşlılığı ortadan kaldıracak bir ilaç geliştirdi.

İnsanoğlunun yaşlanmaya karşı koyduğu mücadelede ilk kez umut veren bir gelişme kaydedildi.

İngiltere’deki Londra King Akademisi’nde yaşlanmayı önleyecek bir ilaç için çalışmalar yapıldı.

Bilim insanları gelecekteki kanser tedavisinde de kullanılacak FGF2 proteininin yaşlanmayı engelleyecek bir ilaçta kullanılması düşünüyor.

Vatan gazetesinde yer alan habere göre, bu sayede yeniden güçlenecek olan kaslar insanoğlunu yaşlılığın birçok etkisinden uzak tutacak.

FARELER ÜZERİNDE OLUMLU SONUÇ VERDİ
Fareler üzerinde yapılan araştırmada yaşlanmayla hareketsizleşen kök hücrelere FGF2 proteini içeren bir ilaç verildiğinde ölü hücrelerin kendini yenilediği gözlemlendi.

Android telefonlar devre dışı kalabilir

  • bilim

Güvenlik uzmanları, Google Android işletim sistemini kullanan akıllı telefonların devre dışı kalabileceği veya taşıdıkları tüm verilerin silinebileceği uyarısında bulundu. Telefonlardaki tüm bağlantı ve multi medya verilerini silebileceği belirtilen güvenlik açığının aylar önce ortaya çıktığı ancak henüz yeni keşfedildiği belirtildi.

Android kullanan milyonlarca cep telefonu büyük bir güvenlik tehdidi altında olabilir. Güvenlik uzmanı Ravi Borgaonkar’ın blog sayfasında yaptığı açıklamaya göre, Samsung, HTC, Motorola ve Sony Ericsson gibi Android kullanan sayısız akıllı telefonun, bellek kartlarındaki tüm bilgileri kaybedebileceği, böylece cihazların tamamen kullanışsız hale gelebileceği ifade edildi.

100 milyon yıllık depolama birimi

  • bilim

Veri saklama çözümleri sunan teknoloji devi Hitachi, dün veri kodlanabilen ‘kuvars cam’ teknolojisini tanıttı. Şirket, doğal afetlere bile dayanıklı olan kuvars cama kodlanacak bilgilerin, en az 100 milyon yıl burada depolanabileceğini öne sürdü.

Allah, Karîb

  • Süheyl Okur

İnanan insanlar, gördükleri tüm güzelliklerin ve tüm nimetlerin Allah'a ait olduğunu bilirler ve bu nedenle de kalplerinde Rabbimize karşı derin bir saygı ve sevgi duyarlar. Tüm sevgilerini kendilerini yaratan, Kendi ruhundan üfleyen, yarattığı tüm nimetleri hizmetine veren, onları her an gözeten ve koruyan Allah’a yöneltirler. Tüm varlıklar ancak O'nun dilemesiyle hayat bulmuştur ve yine O'nun emriyle bir gün mutlaka yok olacaktır. Kuran’da, “Celal ve ikram sahibi olan Rabbinin yüzü (kendisi) baki kalacaktır.” (Rahman Suresi, 27) ayetiyle haber verildiği üzere her şey yok olucudur, kalacak olan yalnızca Allah’tır.

Peygamber efendimiz (s.a.v)'in buyurduğu hadis-i şerife kaç erkek uyuyor?

  • yusuf a.s

Bütün salih saliha kullara selam olsun diyerek,vicdanımı sızlatan şu meseleyi yazmak istiyorum


Erkekler,kadınlarla gerçekten ahlakı,huyu,karakteri için mi evleniyor sizce?bugün,evlilik yaşına gelmiş genç bir hanım olarak,Peygamber efendimiz (s.a.v)'in:"Bir kadınla dört şey için evlenilir;'1)malı,zenginliği2)asaleti,soyu3)güzelliği,4)dini,ahlakı,vicdanı,imanı,siz bu şıklardan DİN olanını seçin"hadis-i şerifine zerre kadar uyulmadığını görüyorum.
(hadisi şerifin birebir aynısını yazmadım,hatırımda tutabildiğim kadarını yazdım)