16 Agustos 2011 tarihli konular

Dahilikten deliliğe, mantıktan küfüre

  • siradanbiri

arkadaşlar merhaba ben 18 yaşında bir gencim. Bu din konularında ne olsa araştırıyordum. Oturukta su içme, namaz, diğer sünnetler bu tür hareketleri anlamadığımdan inanıyordum ama anlamıyordum.

Birgün hepsinin insan sağlığına faydasını keşfettim. Sonra sahabelerin günümüze ilettiği hadislerle ilgili çok şüphem var. Müslüman olarak Allah var mı yok mu diye düşündüm; incil, tevrat ve kur'an okuyorum. Bunları birine söylesem bana kafir bile derler ama ben haklıyım.

Adale romatizması tedavisi

  • bilim

Vücudumuzun hareket etmesini sağlayan kaslarda ve özellikle de eklemlerde kendini gösteren ağrılı, bazen şişlik ve şekil bozukluğuna da neden olan hastalıklara genel olarak Romatizma adı verilmektedir.

Romatizma her yaşta görülebilen bir hastalık olmakla birlikte yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar. Kadınlarda daha sık görülür.

Adale Romatizması; çoğunlukla, şiddetli soğuk algınlıklarından sonra görülen ve hareket etmenin zorlaşmasına neden olan bir çeşit romatizmadır. Oluştuğu bölgeye göre bel yada boyun tutulmasına neden olabilir. Şikayetler 1-2 haftada kendiliğinden geçebilir, fakat kesin tedavi edilmezse tekrar etme ihtimali yüksektir.

Adenit nedir?

  • bilim

Boyundaki lenf damarlarının şişmesi sonucu meydana gelen iltahaplı şişliğe adenit denir.

Boyundaki derin ve yüzeyel fasyalar arasında yer alan tonsiler, submandibuler, submental, oksipital, yüzeyel ve derin juguler, nukkal, spinal aksesuar ve transvers servikal lenf bezlerinin enfeksiyonudur.

Ağız yaraları nasıl geçer?

  • bilim

Aft ağız içerisinde sıklıkla yanak ve dudak mukozasında, dil üzerinde, yumuşak damakta, farenkste, diş eti üzerinde görülen solgun sarı-kırmızı hale ile çevrili oldukça ağrılı ülserleşmiş lezyonlardır. Toplumun %18-20 az ya da çok aft sorunu ile karşı karşıyadır. Bayanlarda daha sıklıkla rastlanır. Aft genellikle tek olarak seyretse de aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir.

Aftın oluş nedenini belirlemek için çeşitli araştırma yapılmıştır. Ancak aftın oluşumunu hızlandırıcı ve seyrini kötüleştirici birçok faktör faktör saptanmasına karşın oluş nedeni tam olarak belirlenememiştir.

Bu nedenle aft oluşumunu hızlandıran ve iyileşmesini geciktiren faktörlerden bahsetmek mümkündür.

Aft oluşumunda hangi faktörler önemlidir?

Ağrılı aybaşı hali

  • bilim

Tıp dilinde dysmenorrhoea/dismenore denilen bu hâl, özellikle aybaşı kanamasının başladığı ilk gün görülür. Bazı kimselerde, ağrılar aybaşı kanamasının başlamasından bir kaç gün önce ortaya çıkar ve kanamanın başlamasıyla kesilir. Bir kısmında da kanama başlamadan, kanama görülen günlerde ve sonraki birkaç gün içinde hissedilir. Bu çeşit ağrılara, çoğunlukla 18-24 yaşları arasındaki kadınlarda rastlanır. Ağrı, göbek altında veya bacakların üst kısmında kasılmalar şeklinde başlar. Kusma görülebilir. Yüz, sararır ve terleme artar.

Akrep sokması

  • bilim

Akrep; sıcak ve nemli yerlerde yaşayan, kıvrık ve kalkık kuyruğuyla zehirli bir iğnesi olan böcektir. Akrep soktuğunda yapılacak ilk iş; soktuğu yerin altını ve üstünü sıkıca bağlamaktır. Sonra; iğnenin bulunduğu yer, iki parmak arasına alınıp, kan akıncaya kadar sıkılır ve üzerine amonyak sürülür.

Akrep Isırması

Türkiye'nin hemen her yöresinde çok rast­lanan bir türdür. Zehiri, kuyruğunun ucun­da bulunur. Kuyruğun uzantısı olan iğneyle, sokar ve vücuda akıtır. Ağrısı büyüktür ve be­raberinde bazı araz da görülebilir (ürperme, ateş yükselmesi, şok hali, kas kasılması, hat­ta boğulma).
Akdeniz akrepleri yine de en tehlikelileri sayılmaz: Afrika'da insanın ölümüne dahi se­bep olan türler çoktur.

Tedavi ve Yapılması Gerekenler

Albüminüri nedir?

  • bilim

İdrarda albümin bulunmasına tıp dilinde verilen isimdir. Albumin, normalde idradda bulunmaz, böbrek hücreleri, (nefrit veya böbrek iltihabı gibi hallerde) bozulmadıkları sürece, albumini geçirmezler. Buna rağmen, idrarda albumin bulunması mutlaka böbrek hastalığına işaret etmez, çünkü piyelit, sistik ve üretrit gibi,kan ve irinin bulunabildiği aşağı idrar yolları iltihaplarında da albuminüri’ye rastalanabilir.

Kalp hastalıkları, birçok ateşli haller, ağır anemi (kansızlık), bazı ilaçlar alındıktan sonra ve zehirlenmelerde albuminüri görülebilir. Bunun anlamı, hastalığın ağırlığı kadar önemlidir. Bütün yukarda söylenenlere rağmen, çok ender hallerde, albuminüri’ye tamamen normal insanlarda, özellikle gençlerde rastlanabilir.

Alerji nedir?

  • bilim

Allerji kişilerin aslında zararlı olmadıkları halde bazı maddelere karşı aşırı reaksiyon göstermesidir.Bizi zararlı organizmalara karşı koruyan bağışıklık sistemimiz görevleri istilacıları (antijenleri) zararsız hale getirmek olan vücut savunmacılarını (antikorlar) üretir.

Normalde vücudumuzu koruyan bağışıklık sistemi bazı insanlarda zararlı olmayan birtakım maddelere de aşırı yanıt verir. Bu reaksiyonlara aşırı duyarlılık ya da allerji adı verilir.

Allerjik reaksiyona yol açan antijene de allerjen adı verilir.Allerjik reaksiyonlar tek tip değildir, birçok yolla ortaya çıkarlar, vücudun değişik bölümlerinde meydana gelebilirler ve çeşitli şiddette olabilirler.

Altını ıslatmak

  • bilim

Tıp dilinde Enuresis denir. Altına ve yatağına işeyen çocuklar; genellikle anne ve babasından yeteri kadar sevgi ve ilgi görmeyen çocuklardır. Hastalık, belli bir nedenden kaynaklanmıyorsa; yapılacak iş, çocuğa ihtiyacı olan sevgiyi vermektir; ancak altını ıslatmak, herhangi bir böbrek rahatsızlığı veya şeker hastalığından da kaynaklanabilir. Bu nedenle doktora gitmek gerekir.

Anne Sütü Azlığı

  • bilim

Anne sütünü artırmak için bol bol sulu gıdalar yemek, üzüntülerden sıyrılıp bir süre dinlenmek faydalıdır.

Bebeklerin alması gereken tüm besinleri içeren, onları bulaşıcı hastalıklara karşı koruyan ve bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlayan anne sütünün artırılması için bir dizi önerilerde bulunuluyor.

İlk 4-6 ayda anne sütü, bebek için gerekli tüm besinleri içeriyor. Bu süre içinde anne sütüyle beraberinde başka bir gıda verilmesinin gereksiz olduğu belirtiliyor.