5 Eylul 2010 tarihli konular

Sarımsaklı dondurma yapıldı

  • Lokman

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde sarımsaklı dondurma yapıldı. Sarımsaklı dondurmanın ağızda koku yapmadığı da öne sürüldü.

Pastane sahibi Bekir Çakaloğlu, yörede yetişen ürünlerin tanıtılmasıyla ilgili eksikliği fark ettiğini söyledi. Çakaloğlu, “Nasıl hamsinin pilavı, çorbası, yemeği gibi ürünler sunulabiliyorsa, ilçemizin en büyük gelir kaynağı olan sarımsağı da daha cazip hale getirip, üreticiye katmadeğer sağlamak amacıyla Sarımsaklı dondurmayı piyasaya sunduk. Bu ürün kısa sürede halkın beğenisini kazandı. Özellikle şehir dışından gelen vatandaşlar sarımsaklı dondurmaya büyük ilgi gösteriyor” dedi.

Ramazan'ın ve Orucun faydaları

  • Hüseyin Tugrul

Ramazan ayında oruç tutmak,farz kılınmış bir ibadettir.Bu ibadeti yerine getirmemizdeki tek maksat ise,elbette ki Rabbimizin rızasını kazanmaktır.Her ne kadar Allah emrettiği için oruç tutuyor olsak da unutmamalı ki her ibadette olduğu gibi oruç tutmanın da sağladığı dünyevi uhrevi faydaları vardır.

Bu konuyu ‘Mektubat’ isimli eserinin 29.’uncu mektubunda ele alan Bediüzzaman Said Nursi,bir çok neticelerden ve faydalardan bahseder.Bu eserden yola çıkarak çalışmamızın neticesinde elde ettiğimiz faydaları kısaca şöyle sıralayabiliriz:

Çocukluktaki obezite, yetişkinlikte de devam ediyor

  • Nisan Yagmuru

Yapılan araştırmalara göre çocukluk çağında obez olanların yüzde 60’ı yetişkinlik döneminde de obez oluyor.

Türkiye’deki çocukların yüzde 15-25’inin obez olduğunu belirten Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Bereket, obezitenin ileriki yaşlarda da devam ettiğine dikkat çekti.

Modern yaşam tarzı, özellikle hareket azlığı ve abur-cubur beslenme, çocukların günlük yaşamlarında aldıkları kaloriyi arttırırken, harcadıkları kalori miktarını ise azaltıyor. Bu nedenle obezite oranının gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlarda giderek yükseldiğini ifade eden Prof. Dr. Abdulah Bereket, "Öyle ki ülkemizde çocuklarda fazla tartılı ile obezlerin oranı son 30 yıl içinde iki kat artmış durumda.