2010 yılı Eylul ayı konuları

Çayın Faydaları

  • yaprak

Çaygiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdu Çin ve Güneydoğu Asya olan çay, günümüzde tropikal ve astropikal iklimi olan birçok yerde, değişik kültür formlarıyla yetiştirilmektedir. Ülkemizde de Doğu Karadeniz bölgesinde, Rize ve çevresinde çay üretimi başarıyla sürdürülmektedir. Çay, başlıca üç ana doğal türü ve bu türlerden elde edilmiş pek çok melezi olan, bazı türlerinde boyu 20 myi bulan ama sürekli budanarak boyu kısaltılan, böylece ortalama boyu 1,5-3 m. olabilen çokyıllık ağaççıktır. Kısa saplı, almaşık dizili, derimsi yapılı, uzunca ve sivri uçlu, kenarları dişli yaprakları vardır. Çiçekleri beyaz: bazı türlerde hafif sarı ya da pembemsi renkli ve hafif kokuludur. Bitkinin tohumlarını taşıyan meyvesi odunsu yapılı, üç gözlü ve kapsül biçimlidir. Çay bitkisi yılda ortalama 1.500 mm.lik düzenli yağış alan iklime gereksinir. Doğrudan güneş gören asitli, derin, süzek ve özellikle kireçsiz topraklan sever. Tohumuyla ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır.

Çocukların yaşam süresi 15 yıl kısalabilir!

  • horoz

Çocukluk yıllarındaki yoksulluk ya da istismarın neden olduğu stresin, kalp hastalıkları, iltihaplar veya hücrelerin hızlı yaşlanması gibi rahatsızlıklara yol açtığı belirlendi.

ABD’deki Pittsburgh Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yoksulluk ve erken yaştaki kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi araştırdılar ve maddi durumu kötü olan ailelerden gelen çocukların daha sert damarları ve daha yüksek kan basıncı olduğunu saptadılar.

Aynı araştırma ekibince gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, saldırganlık ve kızgınlık da bu çocukların özellikleri arasında bulunuyor. Bu çocuklar, stresli ve öngörülemeyen durumlara karşı aşırı duyarlı hale geliyorlar. Söz konusu ekibin başkanı Profesör Karen Matthews de bu durumu şöyle ifade ediyor: "Bu şekilde diğerleriyle iletişim, uyarılma, kan basıncı ve iltihap seviyelerinin artmasına ve vücut direncinin azalmasına sebep olan bir stres kaynağı haline geliyor. Bu da kalp hastalıkları için risk oluşturuyor."

Başbakanlıktan 'cinsel gücü artırıcı ilaç' uyarısı

  • uzman

Başbakanlığ’a başvuran bir vatandaş, cinsel gücü artıran ilaçlar hakkında bilgi istedi. Başbakanlık’tan vatandaşa verilen yanıtta, bu tür ilaçların üretim ve ithalatına izin verilmediği belirtilerek, “Bu ilaçları esinlikle kullanmayın” denildi.

Başbakanlık, piyasada ya da internette satılan cinsel içerikli ilaç ve ürünler hakkında bilgi isteyen vatandaşın talebini resmi yazı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na iletti. Gıda Kontrol Hizmetleri Daire Başkanlığı’ndan Başbakanlığa gelen yanıt ise tekrar başvuru sahibi vatandaşa gönderildi.

Başbakanlık’tan, vatandaşa verilen yanıtta Tarım Bakanlığı’nın ‘takviye edici gıda’ adı altında kilo verdirici, kilo aldırıcı, boy uzatıcı, cinsel performansı artırıcı, sigara bıraktırıcı ve hastalıkları iyileştirici gibi niteliklerde hiçbir ürüne üretim yada ithal izni vermediği belirtildi. Başbakanlığın yanıtında şu bilgilere yer verildi:

Vanilyanın aromatik cazibesi

  • Lokman

Kokusu Meksika sınırından dünyanın her tarafına yayılan ve gıdadan kozmetiğe pek çok alanda kullanılan hoş kokulu vanilya, aromasıyla olduğu kadar lezzetiyle de damaklarda cezbedici bir etki yaratıyor.

Anavatanı Meksika, Madagaskar, Cava ve Antiller olan vanilya, konu tatlı olunca şüphesiz vazgeçilmezler arasında yerini alıyor. İçine katıldığı tüm lezzetlere kattığı aromasıyla bizleri peşinden sürükleyen vanilya, vanilya bitkisinin yeşil halde toplanıp, suda haşlandıktan sonra kurutulan meyvelerinden elde ediliyor. Özel kokulu bir vanilya ise ancak fermentatif bir kurutma sonucunda meydana geliyor. Evlerimizde kullandığımız paket içindeki toz vanilya aslında doğal vanilya değil. Marketlerde paketler halinde satılan vanilyalar, bazı işlemlerden geçtikten sonra mutfaklarımıza geliyor. Genellikle de, puding, çikolata, dondurma, bazı tatlı hamur işleri, şekerleme, kahve, kakao, kola, likör gibi ürünlere tat vermek için tercih ediliyor.

Bebek odası seçimi yaparken nelere dikkat edilmeli

  • Nisan Yagmuru

Duvar boyasından yer döşemesine kadar seçeceğiniz her malzeme odanın ‘havasını’ değiştirir. Doğayla dost seçimler yaparak bebeğinizin nefes alacağı, besleneceği ve uyuyacağı odada temiz bir ortam yaratın.

Evinizdeki herhangi bir odayı doğayla dost bir bakış açısıyla döşemek için aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun:

Yerli malı: Ülkenizde, yaşadığınız şehirde, hatta semtinizde üretilmiş malzeme almak nakliye için harcanan yakıt maliyetlerini azaltır. Ayrıca çevreye zararlı gazlar daha az salınmış olur ve yerel ekonomiye katkıda bulunmuş olursunuz.

Doğal kaynakları koruyan: Hızla yenilenebilen kaynaklardan elde edilen ürünleri tercih etmelisiniz. Mesela kumaşlar için pamuk, yün, keten, mobilya ve yer döşemesi için ahşap veya bambu gibi. Bu malzeme doğaya bırakıldığı zaman kolaylıkla yok olur. Sertifikalı ormanlardan kesilmiş ağaçlarla üretilen ahşap mobilya ve yer döşemeleri doğal kaynakları koruma konusunda verebileceğimiz en güzel örnek.

Oruç tutanlara maden suyu içmeleri tavsiye edildi

  • yaprak

Oruç tutanların, uzun ve sıcak yaz günleri nedeniyle vücutlarında aşırı derecede sıvı kaybı meydana geliyor.

Konya ’da özel bir hastane de Kalp ve Damar Cerrahi Bölümü’nde görev yapan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Sakallı, oruç tutanların, uzun ve sıcak yaz günleri nedeniyle vücutlarında aşırı derecede sıvı kaybı meydana geldiği, bu sıvı kaybının iftar ile sahur arasında günde 2 veya 3 şişe maden suyu tüketerek giderilebileceğini söyledi.

Firavun Enaniyetli Nemrut Kibirli İnsanlar !!

  • tahkik

Materyalist sistemle, kapitalist zihniyetle, isyan ve küfrün beşiklerinde sallanarak büyütülen asrın insanı dalalet vadilerinde ene atına binmiş at koşuşturuyor. Gurur ve kibir silahlarını kuşanarak isyan bayraklarını çekerek,Enesiyle firavunlara ve Kibriyle nemrutlara rahmet okutturuyor. Semavi fermanlara savaş açarak Allahın emir ve yasaklarına karşı muhalefet ediyor..

AHİRET HAYATI İÇİN KISA, ORTA VE UZUN VADELİ PLANLAR YAPIN.

  • tahkik

İnsanların en çok şekva ettikleri şeylerin başında can sıkıntısı gelmektedir.Can sıkıntısının en büyük sebebi insanların yeknesak bir hayat yaşamasından dolayıdır.Gayesi amacı hedefi olmayan insanlar boş ve batıl faidesiz dairelerde hareketsiz bir hayat sürerler.bu faidesi olmayan hayat dairelerinde geçen zamanlar faide ve kar getirmediği için insanın lehine heba olup gitmektedir..Bu amaçsız ve gayesiz hayat tarzı içinde yaşayan insanların daireleri iki üç daireden meydana geldiği için günleri, ayları, seneleri, sıradanlıktan kurtulamaz.Hayatlarınd

Çevresel etkiler ana rahminde başlıyor

  • Mavi Kelebek

Bebek beklerken ve büyütürken ebeveynler tedirgin bir ruh haline girer: “Acaba bebeğimiz için doğru olanı yapıyor muyuz” denir sıklıkla. Artık anne ve babaların bebeğin karnını tok, altını kuru tutmaktan çok daha fazla görevleri var. Çünkü sebze ve meyvelerimizde, mobilyalarımızda, temizlik ürünlerimizde hatta bebeğimizin pişik sorunu için kullandığımız kremde bile zararlı kimyasallar, nanopartiküller, genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar var. 21’inci yüzyılda, çocuklarımızı büyütürken, ninelerimizin hiç bilmediği tehlikelerden kaçmak zorundayız.

Amerikalı Pediyatri Uzmanı Dr. Alan Greene’in Hayykitap’tan çıkan ‘Sağlıklı Bebek Yetiştirme Rehberi’ bu konudaki en büyük yardımcınız. Kitap, 2007’de ABD’de ‘En İyi Bebek Yetiştirme Kitabı’ ödülünü aldı.

Bebeğinizin yaşadığı ilk oda, armut biçimli ‘uterus’tur. Rahim ismiyle bildiğimiz bu güvenli odada bebeğin her ihtiyacı karşılanır. Yemeğini yer, gerekli besinleri, suyu, oksijeni, hormonları, vitaminleri, mineralleri alır. Hepimiz zamanında bu sıcak ve konforlu kesede sallanmış, beslenmiş ve kıvrılıp huzurla uyumuştuk.

Şeker alırken nelere dikkat edilmeli?

  • Lokman

Şeker Bayramı’nı fırsat bilen kaçak şekerlemecilerin, ürettikleri ürünlerin pazarlarda yer almaya başlamasıyla, şeker, çikolata ve kolonya satışlarının sağlıksız ve ruhsatsız imal edilen ürünlerin de bu dönemde artmasına dikkat çekildi.

Satışa sunulan şekerleme, lokum ve çikolataların ruhsatlı ve markalı olarak üretilen, sağlıksız ve ruhsatsız imal edilen ürünler arasındaki fiyat farklarına dikkat çeken uzmanlar, merdiven altında üretilen ürünlerin fiyatları 2 TL ile 5 TL arasında değişirken, piyasada tanınmış ve markalı ürünlerin fiyatları 10 liradan 30 liraya kadar fiyatlarla tüketiciye sunulduğunu belirttiler.

Uzmanlar ayrıca, ruhsatlı ve markalı ürünlerde dahi bu endişe varken asla fiyatı ucuz diye merdiven altı ve kaçak üretilen ürünleri satın alınmaması, markalı ürünlerinde etiketlerini dikkat edilmesi uyarısında bulundular.

GDO'lu ürünler bebek mamalarında kullanılmayacak

  • Gaye

GDO ve ürünlerinin bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasaklandı.

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar(GDO) ve ürünler onay alınmadan piyasaya sürülemeyecek. GDO ve ürünlerinin genetiği değiştirilmiş bitki ve hayvanların üretiminde, bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasaklandı. Ayrıca gıdaların ilgili bakanlık tarafından belirlenen eşik değerin üzerinde; onaylanmış GDO içermesi halinde; etiketinde bileşen listesinin bulunması zorunlu olmayan gıdalar için "genetik yapısı değiştirilmiştir" veya "genetik yapısı değiştirilmiş GDO’dan üretilmiştir" ibaresi etiketin açıkça görülecek şekilde bulunması gerekecek.

Sarımsaklı dondurma yapıldı

  • Lokman

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde sarımsaklı dondurma yapıldı. Sarımsaklı dondurmanın ağızda koku yapmadığı da öne sürüldü.

Pastane sahibi Bekir Çakaloğlu, yörede yetişen ürünlerin tanıtılmasıyla ilgili eksikliği fark ettiğini söyledi. Çakaloğlu, “Nasıl hamsinin pilavı, çorbası, yemeği gibi ürünler sunulabiliyorsa, ilçemizin en büyük gelir kaynağı olan sarımsağı da daha cazip hale getirip, üreticiye katmadeğer sağlamak amacıyla Sarımsaklı dondurmayı piyasaya sunduk. Bu ürün kısa sürede halkın beğenisini kazandı. Özellikle şehir dışından gelen vatandaşlar sarımsaklı dondurmaya büyük ilgi gösteriyor” dedi.

Ramazan'ın ve Orucun faydaları

  • Hüseyin Tugrul

Ramazan ayında oruç tutmak,farz kılınmış bir ibadettir.Bu ibadeti yerine getirmemizdeki tek maksat ise,elbette ki Rabbimizin rızasını kazanmaktır.Her ne kadar Allah emrettiği için oruç tutuyor olsak da unutmamalı ki her ibadette olduğu gibi oruç tutmanın da sağladığı dünyevi uhrevi faydaları vardır.

Bu konuyu ‘Mektubat’ isimli eserinin 29.’uncu mektubunda ele alan Bediüzzaman Said Nursi,bir çok neticelerden ve faydalardan bahseder.Bu eserden yola çıkarak çalışmamızın neticesinde elde ettiğimiz faydaları kısaca şöyle sıralayabiliriz:

Çocukluktaki obezite, yetişkinlikte de devam ediyor

  • Nisan Yagmuru

Yapılan araştırmalara göre çocukluk çağında obez olanların yüzde 60’ı yetişkinlik döneminde de obez oluyor.

Türkiye’deki çocukların yüzde 15-25’inin obez olduğunu belirten Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Bereket, obezitenin ileriki yaşlarda da devam ettiğine dikkat çekti.

Modern yaşam tarzı, özellikle hareket azlığı ve abur-cubur beslenme, çocukların günlük yaşamlarında aldıkları kaloriyi arttırırken, harcadıkları kalori miktarını ise azaltıyor. Bu nedenle obezite oranının gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlarda giderek yükseldiğini ifade eden Prof. Dr. Abdulah Bereket, "Öyle ki ülkemizde çocuklarda fazla tartılı ile obezlerin oranı son 30 yıl içinde iki kat artmış durumda.