9 Agustos 2010 tarihli konular

Size unlu gıdalar yasak!

  • aSYa

Çölyak hastalığını son yıllarda çok sık duymaya başladık. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda doğal olarak bulunan, gıda sanayinde kıvam verici olarak kullanılan “gluten” maddesi bazı kişilerde çölyak hastalığına neden oluyor. İlacı yok; tek tedavi yöntemi ömür boyu glutensiz bir diyet uygulamak. Hastalık, küçük çocuklarda kilo almama, boy uzamasında yavaşlama gibi belirtiler gösterirken, yetişkinlerde de yaşam kalitesini düşürüyor. Tıbbi çalışmalar, çölyak hastalığının her 100 kişiden birinde göründüğünü ortaya koyuyor. 70 milyonluk Türkiye’de, hastalığından habersiz 700 bin civarında çölyaklı olduğu tahmin ediliyor. Hastalığa erken tanı koyarak ve glutensiz diyetlerle beslenerek normal bir yaşam sürmek mümkün. Aksi takdirde çölyak hastalığı, lenfoma, mide-bağırsak ve meme kanserleri başta olmak üzere böbrek ve kalp hastalıklarına neden olabiliyor.

Kimlerde görülüyor?

'Süper kadın'lar mükemmeli ararken eş ve çocuklarına hayatı zorlaştırıyor

  • Gaye

Kadınlar; kariyer, ev işleri, ideal bir anne ve eş olmak için sürekli koşuşturma içerisinde. Sorumluluklarını düşünmek, yetiştirmek, idare etmek için bin parçaya bölünüyorlar. Ancak bu durum, onları mükemmeliyetçi bir kişilik sahibi yapıyor. 'Süper kadın' sendromu yaşayan kadınlar, baskı ve yönlendirmelerle ailelerinin hayatını olumsuz etkileyebiliyor.

Günümüzde birçok kadın bir yandan işyerinde daha iyi bir kariyere ulaşmak, bir yandan da ideal bir eş, anne ve ev hanımı olmak için yoğun çaba sarf ediyor. Her rolün üstesinden gelmeye çalışan ve kendine hata yapma şansı vermeyen kadınlar, mükemmel olma hastalığına yakalanıyor. Her yere yetişen, bütün sorunları halleden, aileden ve toplumdan gelen beklentileri karşılamaya çalışan mükemmeliyetçi kadın, eş ve çocuğuna da baskıcı bir tutum sergiliyor. Ancak uzmanların 'süper kadın' olarak da tabir ettikleri mükemmeliyetçi kadınlar, bu durumu fark etmiyor. Zamanla sürekli bir şeyler yapmak için koşuşturan, hiçbir şeyi beğenmeyen, çocuğunu ve eşini eleştiren, katı kurallar koyan bir anne ve eş durumuna geliyor.

Sperm bozukluğuna yol açıyor!

  • Nisan

BÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Şeker, cep telefonlarının yoğun kullanımda sperm bozukluğundan beyin tümörüne kadar birçok ciddi hastalığı tetikleyebileceğini söyleyip ekledi: Basit önlemlerle, bu etkileri en aza indirmek mümkün.

Cep telefonlarının asrın buluşu olduğunu ifade eden Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Şeker, “Ancak yaydığı radyasyon nedeniyle insan vücuduna ve beynine en yakın ve uzun süre kullanılan telefonları birçok rahatsızlığa neden olmaktadır” dedi.

NASA’da da bilimsel çalışmalar yapan ve “Cep Tehlikesi” ve “Tehlikeli Oyuncak” isimli kitapların yazarı Prof. Dr. Şeker, uzun süreli ve yoğun cep telefonu kullanımının beynin elektromanyetik aktivitelerini, beynin elektrokimyasını (meletonin seviyeleri) ve kan beyin duvarı geçirgenliğini bozduğunu kaydetti. Prof. Şeker, yoğun kullanımların sperm, görme ve duyma bozukluklarından beyin tümörüne kadar birçok ciddi hastalığı tetikleyebildiğini ve genetik yapıyı bozabildiğini söylüyor.

internet

  • 6868ibrahim

selamun alykum,benim şöyle bi sıkıntım var.ben cinsellikle ilgili konuları ailemle paylaşamam,bazı sorunlarımda var .ergenlik dönemindeyim.benim bu gibi şeyleri internetten okuyup merakımı giderip ve sorunlarıma çare bulmamda bir sakınca varmıdır.resim video gibi şeylere bakmıyorum.ama bazı sitelerde karşıma cıkıyor.bakmamaya çalısıyorum.sadece yazı okuyorum.

Erken doğumu erken anlayan cihaz

  • arif

Her yıl 500 bin bebeğin ölümünde yol açan erken doğum komplikasyonları, yeni geliştirilen cihaz yardımıyla azaltılabilir.

Johns Hopkins Yüksekokulu öğrencileri erken doğum olacağını çok önceden tespit edebilen bir cihaz geliştirdi. Cihazın yaygın kullanımı, erken doğumun oluşturduğu riskleri ortadan kaldırabilir.

Her yıl dünyada 500 bin bebek, erken doğumun neden olduğu komplikasyonlar sonucunda yaşamını yitiriyor. Yaşama şansına erişenler de organ sistemleri tam gelişemediği için kalıcı hastalıklara yakalanabiliyor.

Şu ana kadar doktorlar erken doğum olup olmayacağını ancak gebeliğin ileri safhalarında tespit edebiliyordu. “Cervocheck”adlı yeni cihaz, bunu daha erken safhalarda tespit edip gerekli önlemlerin alınması için doktorlara zaman kazandıracak.

Hayali Yaşarken Gerçeği Kaybetmek

  • Altuğ Öztürk

Yeryüzünde yaşayan çoğu insan hayatı boyunca pek çok hayal kurar ve bunlara ulaşabilmek için çok çalışır. Kimi bu dünyaya yönelik hayaller kurarken, kimi de İslam uğruna yapabileceklerini ve tüm bunların kendisini ulaştıracağı güzel sonucu düşünür, hayal eder.
Sadece bu dünyayı düşünen ve bütün planları ve istekleri bu dünya üzerine kurulu olan insanlardan bazıları, kurdukları hayallere öylesine kapılırlar ki, çoğu zaman gerçek hayattan uzaklaşırlar.

Çin Anasonu Faydaları

  • yaprak

Manolyagiller familyasındandır. Anayurdu Güneydoğu Asya olup günümüzde en çok Çin ve Vietnamda yetiştirilen, kışın yapraklarını dökmeyen duyarlı bir ağaç veya ağaççık ile bunların yıldız biçimindeki meyvelerine Çin anasonu adı verilmektedir. Çin anasonu ağacı 4,5-9 m. boylanabilir. Güzel kokulu gövde kabukları beyaz renkli ve cam gibi parlaktır. Yaprakları elips biçiminde ve koyu yeşil renklidir. Çok sayıda taçyaprağından oluşan, yazın açan ve anason kokan çiçekleri sarı, beyaz ya da ender olarak mor renklidir. Bu çiçekler daha sonra yıldız biçimli, gri-kahverengi ve 6-9 parçalı meyvelere dönüşür. Yıldızın her parçasında bir tohum yer alır. Güneşli, soğuktan ve rüzgardan korunmalı yerleri, suyu iyi akıntılı toprakları seven Çin anasonu ağacı, tohumuyla ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır.