28 Agustos 2010 tarihli konular

Çobançantası Faydaları

  • yaprak

Turpgiller familyasındandır. Anayurdu Akdeniz havzası olan çobançantası, buradan tüm dünyaya yayılmıştır. Yol ve tarla kenarlarında, kırlarda ve çayırlarda sıkça yetişen, 50 cm. kadar boylanabilen bir ya da iki yıllık yabani otsu bitkidir. Gövdesindeki yaprakları küçük ve ok biçimlidir. Bitki tabanına yakın olan iri yaprakları, kenarları dişli ve rozet oluşturarak çoğalmıştır. Dört taç yapraklı, beyaz ya da bazen pembe renkte açan küçük çiçekleri gövdenin ucunda kümeler halinde bulunur. Gövde boyunca dizilen ve bitkinin tohumunu taşıyan yürek biçimli, yassı, yeşil renkli meyveleri vardır. Bitki, bu meyvelerinden döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

iPhone 5, Peker’in icadıyla ‘iyi çekecek’

  • arif

Apple, iPhone 4’ün kenarındaki anten bölümü tutulduğunda cihazın sinyal almaması sorununu aşmak için Türk fizikçi Atakan Peker’in 13 yılını verdiği esnek metali kullanmayı planlıyor.

Şirketin marka değerine ciddi zarar veren, hesaplarda 175 milyon dolarlık ek maliyet çıkaran iPhone 4’deki anten sorununu bir kez daha yaşamak istemeyen ABD’li bilgisayar devi Apple, çareyi Boğaziçi Üniversitesi mezunu Türk fizikçi Atakan Peker’in “esnek metal” olarak adlandırılan teknolojisinde buldu.
Geçen hafta ABD’de Liquidmetal Technology şirketiyle kontrat imzalayan ve tüketici elektroniği ürünlerinde bu materyali kullanma adına özel bir anlaşma yaparak bu alanda tüm hakları kullanma hakkını alan Apple’ın iPhone 4’ün yeni sürümlerinde ve iPhone 5’in anteninde bu metali kullanması gündemde. Şirket bunun yanı sıra diğer ürün gruplarında da (iPad, Macbook) bu metalle tasarıma ağırlık verebir.

Allahın Kadrini Hakkıyla Takdir Edemeyenler

  • I.Akin

Çevrenize şöyle bir bakın. Pek çok insanın, Kuran’a uygun yaşamamalarına rağmen, Allah’a inandıklarını görürsünüz. Birçoğu, kandil gecelerinde veya sadece Ramazan ayında namaz kılar. Allah’a nasıl bir kul olmaları gerektiği hakkında en ufak bir fikirleri yoktur. Çünkü kendilerini yaratan o büyük gücü düşünmek için zaman ayırmazlar. Oysa kendilerine sorduğunuzda Allah’a çok inandıklarını ve O’ndan korkmak yerine, O’nu sevdiklerini söylerler. Allah’ın varlığı ve gücünü takdir edememeleri, işte bu cümleyle açığa çıkar.

Otistik çocuklar ters kaynaştırmayla daha iyi

  • Nisan Yagmuru

"Tersine Kaynaştırma Programı" kapsamında, gelişimini normal sürdüren çocuklarla birlikte İngilizce, spor ve müzik eğitimi alan otistik çocukların gelişiminde ilerleme sağlandığı belirtildi.

Tekirdağ Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi (OÇEM) ile Halk Eğitim Merkezi (HEM) işbirliğinde yürütülen ve Türkiye’de ilk kez uygulanan "Tersine Kaynaştırma Programı" kapsamında, gelişimini normal sürdüren çocuklarla birlikte İngilizce, spor ve müzik eğitimi alan otistik çocukların gelişiminde ilerleme sağlandığı belirtildi.

Merkez Müdürü Dinçer Dönmez, yaptığı açıklamada, otistik çocukların diğer öğrencilerle bir arada bulunmalarının onların gelişimi açısından çok önemli olduğunu belirterek, bu nedenle bu programı yaz okulu kapsamında hayata geçirmek istediklerini bildirdi.

Aşırı stres hamileliği geciktiriyor

  • Nisan

Aşırı stresin hamilelik olasılığını düşürdüğü bilimsel bir çalışmayla ortaya konuldu.

Oxford Üniversitesinden araştırmacılar, doğal yollardan hamile kalmayı planlayan kadınların stres hormonlarını ölçtüler ve aşırı stresin hamile kalma olasılığını düşürdüğünü tespit ettiler. Şimdiye kadar bu konuda bilgiler olmasına karşın, doğrudan bilimsel kanıtın bulunması zordu.

Araştırma, ABD’de Eunice Kennedy Shriver İnsan Gelişimi ve Ulusal Çocuk Sağlığı Merkeziyle ortaklaşa olarak sigara, alkol ve kafeinin hamile kalma olasılığı üzerindeki etkilerinin araştırıldığı çalışmanın bir parçası olarak yürütüldü.

Sonuçları "Fertility and Sterility" dergisinde yayınlanan araştırmanın, hamile kalmayı planlayan 18 ila 40 yaşlarındaki sağlıklı 274 kadınla yapıldığı belirtildi.

İftarda mutlaka olmalı!

  • Lokman

Akdeniz, Karadeniz, Ege, Marmara ve boğazlarda, ağustos-eylül aylarında avlanacak en iyi ve lezzetli zamanı olan 17 balık türü, beslenme sağlığı açısından önemli ve sindirimi kolay olduğu için özellikle iftarda tüketilmesi gerekiyor.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Cengizler, balığın, A ve D vitamini bakımından çok değerli bir tüketim maddesi olduğunu söyledi.

Özellikle kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilerce tüketilmesi önerilen balığın, türüne göre yılın hangi zamanında en iyi ve lezzetli zamanının uzmanlarca takvime göre belirlendiğini ifade eden Cengizler, tüketiminde bunun da dikkate alınmasının yararlı olduğunu bildirdi.