11 Agustos 2010 tarihli konular

Ramazanda nasıl beslenmeli?

  • Lokman

Uzun süre aç kalınacağı için daha çok yemek yeniliyor. Özellikle de yağlı ve kalorili yiyecekler tüketiliyor. Ancak bu durum bir takım sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Zeynep Caferoğlu, Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarının önemli ölçüde değiştiğini kaydetti.

Bu ayda 3 ana öğünden oluşan günlük beslenme düzeninin, iftar ve sahur olmak üzere iki öğüne düştüğünü belirten Caferoğlu, Ramazan ayında sağlık sorunlarının oluşmasını engellemenin sanıldığı kadar zor olmadığını belirtti.

SAHURA MUTLAKA KALKILMALI
Caferoğlu, sahurun bireyleri oruca hazırlayan en önemi öğün olduğunu ifade ederek, ''uyanamama'' bahanesiyle sahurun asla atlanılmaması gerektiğini kaydetti.

Yeni Blackberry tanıtıldı

  • arif

Dünyanın en büyük beş telefon üreticisinden biri olan Kanada merkezli RIM (Research In Motion), bugün yaptığı açıklamayla BlackBerry 9800 "Torch" modelini duyurdu.

Kızaklı tasarımıyla dikkat çeken yeni model, arka aydınlatmalı fiziksel tuş takımı ve optik iztopu gibi detayları bünyesinde barındırıyor.

480 x 360 piksel çözünürlüğünü destekleyen 3.2-inç boyutunda dokunmatik ekrana sahip olan yeni telefonun teknik alt yapısını 624MHz'de çalışan işlemci 512MB RAM ve 512MB ROM oluşturuyor.

111 x 62 x 14.6 mm boyutlarında ve 161 gram ağırlığında olan BlackBerry 9800 Torch, 1300 mAh kapasiteli lityum pil ile geliyor ve 5.5 saat GSM konuşma ile 17 gün bekleme süresi sunabiliyor.

RAMAZAN GÜNÜ KENDİ KENDİNE ELİYLE BOŞALMAK ORUCU BOZAR

  • huzeyfe hattab

SORU 1- Geçen Ramazan ben oruç olduğum halde elimle kendi kendime
boşaldım. Bana ne gerekir?
CEVAP: Bu adetten dolayı Allah'a tevbe etmen gerekir. Çünkü ilim sahiplerinin
bu konudaki iki görüşünden sahih olanına göre bu haram kılınmış bir
alışkanlıktır. Çünkü Allah Teala şöyle buyurmuştur: "Onlarki ırzlarını (ferclerini)
korurlar. Ancak zevclerine ve sahip oldukları cariyelerine karşı münasebetleri
müstesnadır. Bundan ötürü kınanmazlar. Artık kimde bunda ötesini ararsa,

Sedefotunun Faydaları

  • yaprak

Sedefotugiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdu bilinmemekte, Avrasya ve Kanarya adalarında yabani olarak yetişmekte, yaz-kış yeşil kaldığı için Avrupa ve ülkemizde bazı bahçelerde sevilerek üretilmektedir. 60-100 cm. boylanabilen, dayanıklı çalıdır. Yuvarlak kesitli, mavi-yeşil renkli gövdesi bitkinin ikinci yılında odunsulaşır. Parçalara bölünmüş, küçük ve yuvarlak yaprakları da mavi-yeşil renkli, acı tatlı ve kokulu, içerdiği yağ benekleri nedeniyle benekli görünüşlüdür. Bitkinin yeşilimsi sarı renkli gösterişli çiçekleri yaz sonuna doğru açar. Olgunlaşan çiçekleri siyah renkli ve hilal biçimli tohumlara dönüşür. Sedefotu bitkisi güneşli yerleri sevmesine karşın yarı gölgeli yerlere de dayanır. Suyu iyi akıntılı alkalik toprakları yeğler. Ancak bitek olmayan toprakta yetişen bitki daha dayanıklı olur. Bitki, tohumuyla çoğalır ama ağır ağır gelişir. Daha iyisi ilkbaharda bitkinin bölünerek ya da yaz sonunda gövde kalemleri alınarak çoğaltılmasıdır.