27 Mayis 2010 tarihli konular

Yeni Fatih’ler Yeni Osman’lar yetiştirmek bizim elimizde

  • Gaye

Annesi gül koklasa, ağzı gül kokan çocuk; Ağaç içinde ağaç geliştiren tomurcuk. Pek çoğumuz, büyüklerimizden, daha 4 yaşında Kur’an’ı ezberleyenlerin, küçük yaşta ilimde yol kat edenlerin hikayelerini dinlemiş ve bunların nasıl olup da mümkün olduğuna hayret etmişizdir. ‘Onlar geçmişte kalmış, şimdi öylesi nerede?’ diyorsanız, yanılıyorsunuz. Bakın bugünlerde 6 yaşındaki Zeynep’in Kur’an’ı hatmetmesi, çevresindekileri hem şaşırtmış hem sevindirmiş durumda. Çocuk anne karnındayken ve daha öncesinde hâl, tavır ve meşguliyetlerine dikkat edenler, çocuklarında bunun tesirlerini belirgin şekilde gördüklerini söylüyorlar.

Evliliğe çok temiz ve güzel niyetlerle adım atmış olan Yasemin Hanım, evliliğinin ilk yıllarını, güzel geçen hamilelik dönemini ve ilk çocuğundaki farklılıkları anlattı bize. Evliliğinin çok bereketli geçen ilk yıllarında Yasemin Hanım ve eşi, akşamları evde Kur’an okuyor, tefsir ve hadisle meşgul oluyorlarmış. Yasemin Hanım, özellikle hamilelik döneminde, çokça Kur’an okuduğunu, namazlarında dikkatli ve devamlı olduğunu anlatıyor.

Annemi anlayamıyorum!

  • Sururi Bal

14 yaşındayım ve bu sene sınava hazırlanıyorum. Annem çalışan biri. Bu ders yoğunluğu içinde annem eve yorgun geleceği için evi toparlıyorum. O ise eve her geldiğinde “Bir kere de evi düzgün bulsam” diye söylenip duruyor. Beni en çok sinirlendiren de şu: Ağabeyimin evde hiçbir sorumluluğu yok ve yemeğini annem hazırlayıp kaldırıyor. Benim görevimmiş gibi toplamayınca suçlu ben oluyorum. Annem hiçbir yere gitmeme izin vermiyor ve sürekli yalan söylüyormuşum gibi davranıyor. Güvenini sarsacak bir şey yapmadım ve gezmek için falan da izin almıyorum. Bir ödevim oluyor, yer saat her şeyi söylüyorum aldığım cevap “Arkadaşlarınla sinemaya gitmeyeceğini nerden bileyim?..” Size annem beni anlamıyor demeyeceğim çünkü esas ben annemi anlayamıyorum. Bu duygularımı (elimden geldiğince onu incitmemeye çalışarak) anneme anlattım ama bu sefer de asi kız oldum gözünde. Ben buradan benim anneme ve diğer annelere seslenmenizi istiyorum. Lütfen yardımcı olun.

Geleneksel iki parçalı gövde yapısı, yerini monoblok dizayna bırakıyor

  • Hakan

Redüktör teknolojilerindeki yeni gelişmeler hakkında bilgi veren ZET Redüktor San.ve Tic. A.Ş. Fabrika Müdürü Ahmet Özyazıcı, “Özellikle paralel ve konik dişli redüktörlerde kullanılan geleneksel iki parçalı gövde yapısı, yerini monoblok dizayn gövde yapısına bıraktı. Bu sayede eskiye göre mukavemet / ağırlık oranı arttırılarak daha küçük gövdelerde, daha yüksek torklar elde edilebiliyor” dedi.

ZET Redüktor San.ve Tic. A.Ş. Fabrika Müdürü Ahmet Özyazıcı kapak konumuza ilişkin sorularımızı yanıtladı:

Redüktör seçimi nasıl yapılmalı, en önemli seçim kriterleri nelerdir?
Redüktör seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta redüktörün tahrik ettiği mekanizmadır. Bunun yanında, redüktörün dur kalk sayısı, çıkış devri ve momenti gibi etkenler de redüktör seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalardan bazılarıdır.

Cinsel ilişki sırasında oluşan baş ağrısına dikkat!

  • Nisan

Kadınların cinsel ilişkiye girmek istemedikleri zamanlarda söyledikleri 'başım ağrıyor' sözünde doğruluk payı varsa, bu ağrı sağlık açısından çok tehlikeli bir durumun habercisi olabilir.

Cinsel ilişki sırasında oluşan baş ağrısı çok dikkate alınmaz, hatta bunun için doktora başvuranların sayısı oldukça düşüktür. Kişiler ancak yaşam kaliteleri çok bozulduğunda doktora başvururlar.

Şiddetli bir baş ağrısı, beyinde bir kanamanın işareti olarak gündeme gelebilir. Bu tip ağrı, cinsel ilişkiden sonra da geçmez, günlerce sürebilir. Devamında beyin felcine hatta ölüme yol açar. Konuyla ilgili sorularımızı Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Dağ yanıtladı:

- Cinsel ilişki sırasında baş ağrısını tetikleyen nedir?

Mutfakta Püf Noktalar

  • Lokman

Kesik Limon Nasıl Saklanır
Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun. İki hafta boyunca limon kurumadan saklanır.

Taze Ekmek Keserken
Taze ekmek keserken parçalanır. Eğer ekmeği daha düzgün ve kolay kesmek isterseniz, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin ve zaman kaybetmeden kurulayıp ekmeği dilimleyin. Bu işlemi ne kadar sıklıkla yaparsanız başarı şansınız o kadar artar.

Jöleyi Kalıbından Çıkarmak
Hazırladığınız jöleyi tek parça halinde kalıptan çıkarmak için, pişirmeden önce kalıbını soğuk suyla yıkayıp, içine bitkisel yağ sürün.