25 Mayis 2010 tarihli konular

Bahar alerjisi cinsel sorunlardan kaynaklanabilir!

  • Nisan

Yeditepe Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Verimli, bahar mevsiminin aynı zamanda psikolojik alerji mevsimi de olduğunu söyleyerek, “Bahar aylarında çok sık görülen hastalıklardan bir tanesi, psikolojik alerjilerdir. Bunlar halk arasında psikolojik alerji veya kurdeşen isimleriyle anılırlar. Bu hastalığın psikiyatrideki ismi ’Anjiyo Nörotik Ödem’dir" dedi. Anjiyo nörotik ödemin, meyve-sebze alerjilerinden farklı olduğunu bildiren Prof. Dr. Arif Verimli, “Kişinin cinselliği çağrıştıran bu polenlerden nefret etmesinin altında yaşanan cinsel travmaların cinsel yetersizlik veya doyumsuzlukların, yaşanan olumsuz cinsel anıların canlanarak kişiyi rahatsız etmesi yatabilir" dedi. Prof. Dr. Verimli, Anjiyo Nörotik Ödem’in ilkbaharda kişilerde görülme oranının yüzde 2 olduğunu kaydederek “Uzman yardımı alınarak gökyüzünde uçuşan çiçek hücrelerine karşı duyulan öfkenin sebebi saptanmalı ve tedavi edilmelidir" diye konuştu.

Makina imalatı ve beklentiler

  • Hakan

Aralık ayından beri iyimser beklentilerin oluştuğu gözlenmektedir. Ancak, iyimser görüşte olanlar yine de ihtiyatlı bir bakışı benimsemektedirler. Makina sektöründe önde gelen firmaların yer aldığı ve aynı zamanda dünyanın en önemli pazarlarında birisi olan Avrupa ülkelerinde de 2010 yılının 2009 yılından biraz daha iyi olacağı, ancak pazarın 2008 yılındaki düzeyine erişemeyeceği görüşü yaygındır. Genel kanı 2010 yılının bir geçiş yılı olacağı, 2011 yılında hissedilir gelişmelerin yaşanabileceği yönündedir. İhracatı ayakta tutacak ülkelerin genellikle Asya ülkeleri olacağı düşünülmektedir. Nitekim, krize rağmen Çin, Hindistan dahil bazı Asya ülkelerinde 2009 yılında talepte azalma olmamış, azda olsa bir artış olduğu gözlenmişti. 2010 yılında bu ülkelerde ve Brezilya, Meksika gibi Amerika kıtası ülkelerindeki gelişmelerin Avrupa pazarı ile ilgili öngörülerden daha iyi olabileceği tahmin edilmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinde Aralık 2009 ayında yatırım malı siparişlerinde Kasım ayına göre %4’lük bir artış yaşanması ihtiyatlı bir iyimserliğe neden olmuştur.

Küçük Çocuklarda Anneden Ayrılma Endişesi

  • Mavi Kelebek

- Anneleri tuvalete girdiğinde bile kapının önünde durup ağlayan, anneleri dışarı çıktığında bir daha geri gelmeyeceğini düşünen çocuklar vardır. Böyle bir durum neden görülür?

Özellikle 1 yaşını tamamladıktan sonra çocuklarda yoğun bir ebeveynden ayrılma endişesi gözlemlenir. Annenin işe gitmek ya da alışverişe çıkmak gibi günlük işler için çocuktan ayrılmasının ötesinde, tuvalet girmesi bile sorun olmaya başlar. Çocuk güçlü bir şekilde ağlayarak annenin gözden kayboluşuna tepki gösterir. Aslında çocuğun bu protestosu, ayrılıkla başa çıkabilmek için kullandığı sağlıklı bir yöntem olarak değerlendirilmelidir. Çocukların 13-14 aylık dönemden itibaren istek duygusu ve kendini ortaya koyma ihtiyacı yükselir. Ayrıca, ilk defa sevdiği kişilerin yanında olmadığı zamanlarda başka bir yerde var olmaya devam ettiğini algılamaya başlar. Bu gelişim düzeyine ulaşmış bir çocuk doğal olarak annesiyle birlikte olmayı ister.

Dondurulmuş gıdaları çözerken

  • Lokman

Bazı gıda maddelerini uzun süre saklamak için buzlukta veya dipfrizde dondurmak sık sık başvurduğumuz bir yöntem. Ancak bu tür gıdaları çözerken, bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Çabuk çözülmeleri için sıcak bir yere koymayın. Çok soğuk ortamdan, birdenbire çok sıcak ortama konan yiyecekler, mikrop ve bakteri yuvası haline gelebilir.

Bu nedenle, dondurulmuş yiyecekleri çözmek için, buzdolabının alt rafında bekletin.

Böylece besin değerleri kaybolmaz.