23 Mart 2010 tarihli konular

Dovga Çorbası Tarifi

  • Lokman



Dovga Çorbası (Azeri Yoğurt Çorbası)

MALZEMELER

1 adet yumurta
1,5 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı pirinç
3 su bardağı yoğurt
6 su bardağı su
1 bardak haşlanmış nohut
1/2 demet ispanak
1/2 demet nane
1/2 demet dereotu
tuz


HAZIRLANIŞI

Yumurtayı, unu, pirinci, yoğurdu bir tencerede iyice karıştırınız ve üzerine yavaş yavaş tüm suyu ilave ediniz,(yoğurtun koyu ayran kıvamına gelmesi gerekiyor), sonra normal ateşte elinizi bırakmadan tahta kaşıkla kaynayıncaya kadar karıştırınız. Kaynadıktan sonra ateşini kısınız, tam haşlanmış nohutunuzu ve tuzunuzu ekleyiniz ve pismeye bırakınız. Pirinci piştikten sonra ince kıyılmış yeşillikleri ilave edip bir taşım daha kaynatınız.

Nefis ve Şeytanın Kör Noktaları.

  • tahkik

Yüz kapısı olan bir sarayın bütün kapıları kapalı iken, sadece birisi açılsa o saraya girilebilir ve diğer kapılar da açılabilir. aynı sarayın doksan dokuz kapısı açık, birisi kapalı olsa elbette o saraya girememekten söz edilemez. istikametli inancın ve imanın daimi düşmanı şeytan, genellikle o tek kapalı kapıyı gösterip bu saraya girilmez. İçinde bir şey yok.

DUA VE MANEVİ TEMİZLİK

  • tahkik

İnsan aciz ve fakir olması sebebiyle eli kısa, ömrü kısa, hayatı kısa, sabrı kısadır.Bu kısacık hayatta, bu kısacık ömürde, bu kısacık iktidar sahibi insanın öyle uzun emelleri, öyle uzun arzuları ,öyle uzun istekleri öyle uzun hayalleri, öyle uzun beklentileri var ki onları elde etmeye ne ömrü, nede hayatı ,nede kudreti yetmiyor.Elinin kısalığını uzatacak duası iken ömrünü uzatıp sonsuz yapacakta ibadetidir.O zaman elimizi kolumuzu bağlayan kaderi ilahiyeden tevekkül ve sabır ile onu açmasını murat edip talep edeceğiz.Nasıl ki,çocuk isteklerini