26 Aralik 2008 tarihli konular

Standart Yaşa göre hareketsel gelişim

  • kardelen54

İlk üç ay içinde
Gözleri ile hareket eden şekilleri takip edebilir kucağa alındığında kafasını dik tutabilir yüz üstü yatarken kafasını bir miktar yukarı kaldırabilir ve yanlara çevirmeye çalışır kollarını hareket ettirebilirellerini yumruk haline getirebilir.
Üç altı ay arasında
Nesne ve oyuncakları yakalamaya çalışır onlara uzanmaya çalışır eline aldığı nesneleri ağzına götürmeye çalışır hoşuna giden nesnelere uzanmaya çalışır. Kafasını yüz üstü yatarken tam dik kaldırabilir. Kafasını tutabilir.

Yaşa göre sosyal ve kişilik gelişim

  • kardelen54

İlk üç ay içinde
Anneyi tanıyarak tepki verir konuşulunca dinler kucağa alınınca susar nesneleri takip eder gülümser.
Üç altı ay arasında
Anne babasına sarılarak kucaklar nesneleri ve yiyecekleri ağzına götürür kendiliğinden gülümser elini uzatır.
Altı oniki ay arası

Çocuklarda Saygı Kavramı

  • kardelen54

Çocuklara SAYGI kavramını öğretmek için ebeveynlere düşen çeşitli görevler vardır:
-Saygıyı Kendinizde Örnekleyin; Karşındakini gerçek anlamda dinlediğinizi gösterin. Özellikle çocuğu dinlerken “Dinliyorum!” diye belirtin ve gerçekten dinleyin.

Düzenli olmayı öğretin

  • kardelen54

Bireylerin daha sağlıklı ve kaliteli yaşamaları için düzenli yaşamaya önem vermeleri ve bu yaşam stilini benimseyecek alışkanlıklara sahip olmaları gerekmektedir. İnsanların bir kısmı doğuştan sahip oldukları bir eğilimle düzenli yaşamayı kendi kendilerine seçerler bir kısmı ise bunu toplumda yaşayarak öğrenir ve sonra bunu bir yaşam biçimi olarak benimser. Bu alışkanlıkların bireyde en iyi şekilde oluşmasını sağlamak için bireylere küçük yaşlarda eğitimler verilmeli ve onları bu şekilde yaşamaları için teşvik etmek gerekli. Aksi takdirde çocuklar ileri yaşlarında birçok sıkıntı ile karşılaşacak ve kaliteli yaşamdan uzaklaşacaklar.

Dinlemeyi öğrenmesini sağlayın

  • kardelen54

Dinleme yeteneği önemli bir okuma öncesi beceridir. Okumayı öğrenebilmek için dinleyebilmek ve harflerin verdiği sesi işitmek bunların nasıl bir araya gelerek başka sesler oluşturduklarını anlayabilmek gerekir.
Çocuğunuzun dinleme becerilerini desteklemeniz açısından bazı öneriler:
* Onunla kafiyeli kelime oyunları oynayın.

Çocuklarınızı dinleyin

  • kardelen54

Konuşmak ve dinlemek insan iletişiminin en önemli iki parçası. Onlar olmadan yaşam herhalde oldukça zor olurdu bizim için. Varolan bu imkanımızı en iyi ve en etkili biçimde kullanmamız diğer insanlarla olan iletişimimizi kolaylaştırdığı kadar birbirimizi daha iyi anlamamızı da sağlıyor.

Küçük yaralanmalar

  • kardelen54

Önce sakin olun! Bilmelisiniz ki siz ne kadar dikkat ederseniz edin bütün çocuklar düşe kalka büyür ve mutlaka ufak tefek yaralarla tanışır. Önemli olan; ilk müdahaleyi nasıl yapacağınızı ve hangi durumlarda doktora başvuracağını bilmeniz… İşte bilmeniz gerekenler…
Çocukları İlahi bir güç korur gibidir. Merakla olabilecek kötü sonuçları hiç hesaba katmadan yaptıkları tehlikeli hareketler sonucunda zaman zaman yaralanmalar kaçınılmaz olmaktadır. İlk adımlarını atarken tekrar tekrar yere düşerler.

Kendi kendine giyinmeyi öğretin

  • kardelen54

Çocuklar belli bir yaşa geldiklerinde bazı becerileri kazanmaya başlarlar. Kendi kendilerine giyinmeyi öğrenmek de bu becerilerden biridir. Eğer doğru zaman ve yöntemler seçilirse öğrenme daha kolay olacaktır. Unutmayın ki çocuklara kendi kendine giyinmeyi öğretirken sabırlı olmak gerekiyor.

Kardeş Sendromu

  • kardelen54

Her doğumda anne baba ve çocuk arasında özel bir bağ kurulur. Aile bireylerinin ilişkisi yeni bir boyut kazanır. Yeni bebek hastaneden gelir gelmez kardeşler arası rekabet ortaya çıkar ve bazen uzun yıllar süregelir. Yeni kardeşten kurtulmak istemesi çocuğun kötü kalpli olduğunu göstermez.
Kıskançlık doğaldır ve çok acı verir. Ancak dinamiktir ve çocuğun geleceğe doğru ilerlemesini sağlar.

Yaramazlık ve zeka arasındaki ilişki

  • kardelen54

Yaramaz çocuğun zekâ yönünden normal çocuktan farkı yoktur. Sadece aşırı hareketlilik sonucu aile tarafından çocuklara nerede durulması gerektiği öğretilmediğinde ‘şımarıklık’ görülür. Çok hareketli çocukta ‘hiperaktivite bozukluğu’ denen sorun oluşabilir!
ZEKİ DEĞİL ŞIMARIK OLURLAR
Hareketli çocuk çok mu zekidir? Hareketlilik ile zekâ düzeyi arasında herhangi bir bağlantı yok.