2008 yılı Kasim ayı konuları

5 Yaş Çocuğu Daranışları ve Bazı Uygulamalar

  • kardelen54

5 Yaş Çocuğu Daranışları ve Bazı Uygulamalar

Dikkat çekmek isterler: bunun için olumlu veya olumsuz herhangi bir davranışta bulunabilirler. Bu durumda çocuğun iyi hareketlerini gözetip takdir etmeli, uygunsuz olan hareketler de izah edilip uyarılmalı.

ÇOCUĞUN PSİKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİ YANSITAN RESİMLER

  • kardelen54

ÇOCUĞUN PSİKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİ YANSITAN RESİMLER

OKUL FOBİSİ :Resimlerde aile bireyleri ağırlıklı olarak çizilir. Okul ,öğrenci resmi çizmek istemezler.Ev ve evde mutlu çocuk resimleri çizerler.Resimler saydamdır.
GÜVENSİZLİĞİ YANSITAN RESİMLER: Kağıdın tamamı kullanılmaz,boşluklar fazladır. Çizimler yarımdır. Küçük figürler çizme ve kağıdın bir bölümünü kullanma eğilimindedirler. İnsan figürlerinde el ve ayakların çizilmemiş olması güvensizliği ve çevreye uyumda yaşanılan güçlüğü,iletişim eksikliğini,paylaşım azlığını,kendinden başka insanlarla birlikte olmamayı,bencilliği de ifade etmektedir. Güvensiz çocuğun resimlerindeki çizgiler daha çok silik ve kesik kesiktir.
...

ÇOCUĞUNUZLA İLETİŞİM-İLİŞKİ

  • kardelen54

ÇOCUĞUNUZLA İLETİŞİM-İLİŞKİ

- Saygı görmeyen bir çocuktan saygı, sevgi görmeyen bir çocuktan da sevgi beklemeyin.

- Hemen hiçbir şey, göründüğü kadar önemli değildir; kızmadan önce bir kere daha düşünün.

- Dövmek mi?.. Asla yapmayın!..
...

Öfke ve öfke kontrolü becerilerinin geliştirilmesi

  • kardelen54

Öfke ve öfke kontrolü becerilerinin geliştirilmesi

“9 yaşında bir ablası ve 11 yaşında bir ağabeyi olan Mete, ailenin en küçük üyesi olmasına rağmen hem annesine ve babasına hem de kardeşlerine kök söktürüyordu. İstediği herhangi bir şey yerine getirilmediğinde ağlama krizlerine giriyor, herkese vuruyordu. Hatta bir keresinde ablasının başından yaralanmasına sebep olmuştu.
...

Açelya Şahin
Uzman Klinik Psikolog

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

  • kardelen54

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimi, çocuğun hiç bir kimsenin yardımı ve hatırlatması olmadan, kendi kendine tuvaletinin geldiğinin farkına varıp, tuvalete gidip tuvaletini yapabilmesidir. Yani tuvalete gitme davranışını kontrol edebilmesidir. Tuvalet eğitimi, anne babanın çocuğunun çişinin geldiğini farkedip onu uyararak tuvalete göndermesi değildir.

Tuvalet Eğitimi İçin Uygun Zamanlama

Tuvalet eğitimi için 2- 2,5 yaşları beklenmelidir. Çünkü çocukta tuvaletini yapmayla ilgili organlar bu yaşlar civarında gelişir. Bu yaşlardan önce çocuk tuvaletinin geldiğini hissetse bile tutamaz.

Oyun ve Oyun Terapisi

  • kardelen54

Oyun ve Oyun Terapisi

Oyun bir çocuğun en önemli işidir. Çocuklar oyun ortamında kendilerini serbestçe ifade ettip, yaşantılarını yansıtırlar ve dış dünyaya farketmeden hazırlık yaparlar. Ayrıca oyun, çocuğun gelişimindeki en önemli araçlardan biridir. Çocuklar oynayarak dış dünyayı tanırlar ve onunla baş etmenin yollarını öğrenirler. Özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklar için duygu ve düşüncelerin ifade edilebileceği en uygun ortam oyundur.

Çocukta Oyunun Gelişim Aşamaları
...

Anne beni kucağına al...

  • kardelen54

Anne beni kucağına al...

İlk adımlarını atmak çocuğunuz için muhteşem bir yeniliktir. Aylarca kucakta taşındıktan, arabalara, pusetlere bağlı kaldıktan sonra özgürce dilediği yere gidebilmek bir çocuk için son derece heyecan verici bir deneyimdir. Ancak bazı çocuklar, ilk heyecan bitince yürümektense kucakta taşınmanın daha iyi olduğuna karar verir ve yeni kabiliyeti çocuğunuza sorumluluk gibi gelir. Yürümemek için inat etmeye ve kucakta taşınmak için ısrar etmeye başlar. Bir zamanlar yürümek için çırpınan minik yavrunuz, bacaklarınıza sarılıp “Beni kucağına al” diye ağlayıp yürümemek için ne gerekiyorsa yapabilir. İşte böyle bir durumdaysanız onu yeniden yürümeye heveslendirecek birkaç ipucu:
...

EMZİREN ANNENİN BESLENMESİ

  • kardelen54

EMZİREN ANNENİN BESLENMESİ:

Emziren anne yorulmamalı, mümkün olduğunca uyumalı, sert sporlar yapmamalı ancak her gün yürüyüş yapmalı ve sakin bir hayat sürmelidir. Hamileyken, günde 2500 kaloriye ihtiyaç varken, şimdi 3000 kaloriye ihtiyaç vardır. Bunun nedeni bebek 15 günlük olduğunda annenin ona 500 gr süt sağması gerekmektedir.

Bu ilave kalorileri elde etmek için
...

Çocuklar Nasıl Ödüllendirilmeli?

  • kardelen54

Çocuklar Nasıl Ödüllendirilmeli?...

Psikologlar, çocukların maddi anlamda değil, duygusal anlamda ödüllendirilmeleri gerektiğine dikkat çekiyorlar...
Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Uzmanı Osman Abalı, anne babaların genel anlayışının, iyi bir şey yaptığında çocuğu maddi anlamda ödüllendirmek olduğunu belirterek, ''Çocuğa verilen en iyi ödüllendirme, maddi değil duygusal ödüllendirmedir'' dedi.
Abalı, hayatın ilerleyen aşamalarında çocuk gelişiminin bazı yönlendirmelere ihtiyaç duyduğunu ifade ederek şunları kaydetti:
''Çocuk davranışlarının şekillenmesinde, çocuğun başarılarının, doğru davranışlarının ve onaylanması gereken tavırlarının ödüllendirilmesi önemlidir. Nasıl ki istenmeyen davranışların ve yanlışların kalmaması için cezalandırma yönteminin uygun şekilde uygulanması önemliyse, aynı şekilde ödüllendirme yönteminin de uygun kullanılması çocuk eğitimi açısından önemlidir.''