5 Nisan 2007 tarihli konular

Kader, kazâ ve irâde

  • Başak Uzun

Kader, kazâ ve irâde, Ehl-i Sünnet’in inanç esasları içerisinde üç temel kavramdır.

Mâlumdur ki, Allah Teâlâ’dan başka bir yaratıcı yoktur. Kâinatte meydana gelen ve gelecek olan her şey, mutlaka O’nun ilmi (bilmesi), irâdesi (dilemesi) ve yaratmasıyla vücûda gelir.

Herhangi bir şeyin muayyen bir şekilde vücûda gelmesini Allah Teâlâ’nın ezelde dilemiş olmasına “kader” adı verilir ve kader’e inanmak da imanın şartlarından altıncısıdır.

Allah Teâlâ’nın dilemiş olduğu herhangi bir şeyi, zamanı gelince meydana getirmesine de “kazâ” denilir.

DAĞ BAŞINA MI ŞEHİR İÇİNE Mİ?

  • Conan

İki kardeştiler. Biri köyde çobanlık yapmayı tercih ederek diyordu ki:
Bu zamanda şehre gitmek, oranın günahlı hayatına karışmak çok kötü.
İyisi mi, ben köyün çobanlığını yapayım, günahlardan uzak kalayım.
Diğeri ise şehre gitti. Bir mahallede küçük bir tamir kulübesi açıp
başladı ayakkabı tamirine.
Çoban dağda koyunları, keçileri otlatıyor, hiçbir namazını kaçırmıyor,
hiçbir şekilde de nâmahreme nazar etmiyordu. Bütün gün ormanın
sessizliği içinde zikirle, fikirle, şükürle yaşayıp gidiyordu.
Bu sebeple de manen bir hayli ilerledi, kerametlere mazhar oldu.
Düşünüyordu ki, kardeşi şehirde bir sürü günah ve nâmahreme nazar ile
manen sukût ediyor...

HOROZ İLE KÖPEĞİN SOHBETİ

  • Conan

Bütün mahlukatın dilinden anlayan Süleyman (a.s.)'a bir adam gelip yalvarır; "ey Allah'ın peygamberi, bana da hayvanların dilini öğret" Ben de konuştuklarını anlayayım" der. Süleyman (a.s.) izin vermez; "olmaz" der, "sen onların konuştuklarını anlarsan sabredemezsin. Arkasındaki hikmetleri bilemezsin."
Adam ısrar eder. Süleyman (a.s.)'da adama hayvanların dilini öğretir. Sevinerek evine dönen adam, çöplükteki horoz ile köpeğin konuşmalarını dinlemeye başlar. Bir ara köpeğin horoza şöyle dediğini duyar;
-Horoz kardeş, sen arpa ve buğdayla da karnını doyurabilirsin. Biraz öteki taneleri yesen de ekmek kırıntılarını bana bıraksan olmaz mı, benim karnım çok aç. Horoz şu cevabı verir;

zina

  • yeşil

size sorum var cevaplandırırsanız sevinirim,yorumlarınızı ilgili insanların okumasınıda temenni ederim.biri bekar biri evli iki insanın bildiğimiz manada cinsel ilişki kurmadan çıplak olarak yatmalarının adı nedir ? bu zinamıdır.bunun günahından şahıslar nasıl kurtulurlar.ben buna cevap veremiyorum sitenizden yararlanmak istedim fakat bezer bir soru göremedim....şimdiden teşş.

umutsuzum

  • hatem1

merhaba.Ben yaklaşık onüç yıldır bela içindeyim.Dinime yönelmemle beraber başlarda içimde Allaha ve peygambere küfürlü sözler işitiyordum.Sonraları bunlar hayalimde cinsel görüntülere,dürtülere dönüştü.korkuyor ve kendimden kuşkulanıyorum.bana bu konuda yardımcı olurmusunuz? ben bunlardan nereye kadar sorumluyum.Daha dogrusu sorumlumuyum?.sorunumu konuşmak için acaba doğru yerdemiyim.