3 Subat 2007 tarihli konular

Sevmeden evlilik olur mu?

  • NaTuraL

Soru : Ben elektronik mühendisliğinde yüksek lisans yapan ve bir özel işletmede mühendis olarak çalışan 24 yaşında evlilik arifesinde bir gencim. Evlilikte birinci önceliğim ve olmazsa olmazım dindar bir hanım olması. Ama ikinci önceliği belirlerken gerçekten çok zorlanıyorum. Bu öncelikler arasında ailemin özellikle istediği (maddi durumumuzun da çok iyi olmaması dolayısı ile) eş adayının ailesinin varlıklı olması. Bir ikincisi benim nefsi arzum dolayısı ile eş adayının fiziki olarak güzel hatta çok güzel olması. Bunun bir nedeni de evlendikten sonra eşimin güzelliği nefsimi tatmin edemeyecek durumda kalması halinde gözümü haramdan sakındıramam korkusu. Birde siyasi görüşlerime uygun biri olmasını istiyorum. Bu saydığım son üç özellikten üçüne de sahip birini bulamayacağım için hangisine göre bir seçim yapsam karar veremedim.

Hz. Fatımanın çeyizi

  • MURAKIB

Hz. Ali'nin vermiş olduğu mehrin bir kısmı ile Hz. Fatıma validemiz için alınan çeyiz ve ev eşyası on sekiz parçadan ibarettir.

Resul-i Ekrem . 400 dirhemlik mehirden Hz. Ebu Bekir'e 63 dirhem vererek, çeyiz satın almak üzere, onu çarşıya gönderdi. Bunların taşınmasına yardım etmek üzere Hz. Selman ile Hz. Bilal'i yardımcı verdi. Alınan on sekiz parça eşya şunlardır:

3 adet minder, 1 adet seccade, 1 adet içi hurma lifiyle doldurulmuş yüz yastığı, 2 adet el değirmeni, 1 adet su tulumu, 1 adet su testisi, 1 adet meşin su bardağı, 1 adet elek, 1 adet havlu, 1 adet koç postu, 1 adet alaca kilim, 1 adet sedir [divan], 2 adet Yemen işi alaca elbise, 1 adet kadife yorgan.

Resulullah´ın (s.a.v.) Hz. Ali´ye (k.v.) Vasiyyeti

  • MURAKIB

Hz. Ali (kv) bildiriyor:

Resulullah (sav) bir gün beni huzuruna çağırdı:

"Ya Ali! Senin bana yakınlığın, Harun Peygamberin Musa Aleyhisselama olan yakınlığı gibidir. Ancak benden sonra peygamber gelmeyecektir. Sana vasiyetler edeceğim. Dinlersen şükredenler olur ve şehid olursun. Allahu Teala seni kıyamet günü alim ve fakih olarak diriltir" buyurdu ve devam etti:


"Ya Ali! Müminin üç alameti vardır:

1. Namaz kılmak
2. Oruç tutmak
3. Sadaka vermektir.


Münafıkta da üç alamet vardır:

1. Herkesin yanında namaz kılarken rüku, secde ve diğer rükunları tam olarak yapar; yalnız namaz kılarken bunların hiç birine dikkat etmez.