19 Temmuz 2006 tarihli konular

MUTLU BİR YUVA KURMAK İSTEYENLERE...

  • imdat sezer

Dr. Yusuf Karaçay

“İçinizden bekâr olanları evlendirin” mealindeki âyeti bizim arkadaşlar “Evlenmeyi düşünenlere yol gösterecek bir yazı yayınlayın” diye de tefsir ettikleri için, hayli zamandır sıkıştırıyorlardı beni. Ve, evlilik hazırlığı yapan gençlerin çeyizinde bulunsun diye tavsiyelerimi kaleme aldım. Yazdıklarım kişisel fikirlerim sayılmaz; çoğu terapistin de katılacağı tavsiyelerdir bunlar.

Şanslı olduğunuzu da bilin. Bizim zamanımızda bu konularda pek konuşulmaz, fikir verilmezdi. Evli-barklı, olgun-oturaklı abilerimiz hep çok daha mühim mevzuları anlatır, bu konuya gelince susarlardı. Dinî dergilerde de yer almazdı bu konular, gençlerin zihni dağılmasın(!) diye. Öyle olunca da biz fısır fısır konuşurduk aramızda: “Evlensek mi acaba? Nasıl biriyle evlensek?” “Hoşlandığım bir kız var ama namaz kılmıyor, problem olur mu dersin?” “Büyüklerimin bulacağı bir kızla evlensem mutlu olur muyum sence?”

Gayri ciddi 'Dini nikah' ya da madalyonun öteki yüzü

  • imdat sezer

Aşağıda bir bayan ziyaretçimizin mağdur duruma düştüğü ve başından geçen bir hadiseyi onun cümleleriyle paylaşağız. Gönül verdiği bir genç ve onunla ailesinden gizli olarak kıydıkları dini nikah sonrası yaşadıklarını hep beraber şahit olacağız:

"Merabalar.

Size yaşadıklarımı anlatmak istiyorum bu birkaç insan için ders olsa bile ne mutlu benim adıma.Yaklaşık bir sene önce tanışmıştık.Ben şuan bir tıp dalında masterımı bitirmek üzereyim.Bir yerde karşılaştık bende onu beğenmiştim oda beni ve benimle tanışmaya geldi bende tanıştım.Ozaman memleketime tatile gitmiştim ertesi gün okuduğum şehre geri döndüm.Onunla telefonda konuşmaya başladık.