14 Temmuz 2006 tarihli konular

Müt'a nikahı yapmak caiz midir?

  • imdat sezer

İslâm zinayı kesin olarak yasaklamış, kadın ile erkek arasında cinsî ilişkinin yegâne meşrû yolu olarak nikahı (evlenme akdini) getirmiştir. Evlenmeden maksat yalnızca cinsî tatmin olsaydı, bunun geçici (muvakkat) ve bir zamanla sınırlı olması da makul ve meşrû olurdu. Diğer birçok sistemde olduğu gibi İslâm'da da evlenmenin birden fazla sebebi ve maksadı vardır. Bunların başında ruh ve beden sağlığı içinde, toplumun manevi mirası ve değerleri ile bütünleşmiş nesiller yetiştirme maksadı gelmektedir. Ailenin bu fonksiyonunu yerine getirebilmesi, devamlı olmasına, aile fertlerinin tabiî ve kazanılmış kabiliyetlerine uygun bulunan iş bölümüne bağlıdır. İşte bu sebeple İslâm, evliliğin devamlı olması maksadıyla yapılmasını istemiş, bunu akdin sıhhat şartı kılmış, boşanmayı pek de hoş olmayan bir davranış ve son çare olarak caiz görmüştür.

Şu magazin programları!

  • imdat sezer

Geçtiğimiz gün, televizyon kanallarında gezinirken, bir haber dikkatimi çekti; Ülkemizin seviyeli sanatçılarından birisi olan Arzum Onan kansere yakalanmıştı. İrkildim ve hemen programda kaldım. Ancak haberin verildiği program maalesef bir magazin programıydı.

Magazin programlarını sevmem. Kim olursa olsun insanların özel hayatlarını konu eden programlar benim ilgimi çekmez. Ayrıca yayınlanan magazin programlarının pek çoğunun son derece seviyesiz ve kalitesiz olduğunu düşünüyorum.

Arzum Onan ile ilgili haberi beklerken, başka magazin konusu olaylar ve kişiler sürekli duyuruluyor; bilmem kim teknede bikinisi ile görüntülendi, az sonra; bilmem kim fazla kilolarını saklamak için giydiği mayo ile güneşlenirken yakalandı, az sonra; filanca bay ve bayan birlikte görüntülenmemek için kameralarla nasıl köşe kapmaca oynadı; az sonra…