25 Haziran 2006 tarihli konular

ÖNSÖZ

  • imdat sezer

Hazret-i Âdem ile Havva'nin izdivaci sonucu ne­sil ve zürriyetler yaratan ve onlarin gençlik eyya­mini en degerli bir çag kilan yüce Allah'a hamd-ü senalar olsun.

Cenab-i Hakk'a ibâdet ede ede hayatin ilkbahari olan gençlik günlerine ulasan ümmetlerini öven Peygamberimiz (s.a.v.)'e, aline ve ashabina salât-ü selamlar olsun.

Bu vecibeyi ifa ettikten sonra belirtmek isterim ki, dilimizde "delikanli" diye vasiflandirdigimiz genç in­san, vücut yapisi itibariyle enerji yüklü ve ruh yapisi yönünden çeki düzen verilmeye muhtaç bu­lunmaktadir. O, hisleriyle basbasa birakilacak olur­sa volkan gibi kaynayan kani, tedrici olarak gelisen zekasi, kanalize edilmeye muhtaç hareketlerin tesiri ile alabora olabilir ve -çok kere- dimagi hislerine yenik düser, Bu maglubiyet onu mahcup olacak ve sorumlu kilacak duruma düsürebilir.

Gençligin Kiymeti ve Gençlerin Degeri

  • imdat sezer

"Ki O sizi bir topraktan, sonra bir meniden, sonra bir kan pahtisindan yaratip sonra bebek olarak çikaran, sonra sizi güçlü kuvvetli bir çaga erismeniz için, sonra da ihtiyarlar olmaniz için yasatandir. Içinizden kimi de daha evvel öldürülmektedir. (Allah, yasatmayi) muayyen bir vakte (ecele) ulas­maniz ve, olur ki, aklinizi kullanmaniz için (yapar)" (Sûre-i Mü'min 67).
Âyet-i kerimenin ifâde ettigi manâ karsisinda hayatin tabakalarina bir bakis.


Erkek ile kadinin nikâh akdi ile izdivaci sonunda ana rahminde tesekkül etmis, hayiz kani ve kudreti ilahi firçasiyla tersim olunmus yavruya "cenin"(1) adi verilmektedir.